Lars Hovbakke Sørensen guider kyndigt seerne igennem de historiske traditioner og ceremoniernes betydning for kongehuset og dets plads i samfundet. Selv leder kongehus-eksperten stadig efter kærligheden.

Kongehus-eksperten Lars Hovbakke Sørensen elsker musicals og gåture, men leder stadig efter kærligheden.

Han er på plads i tv-studiet, når de royale går op ad kirke­gulvet i pomp og pragt, og når de små nye prinser og prinsesser bliver døbt.

Her guider Lars Hovbakke Sørensen kyndigt seerne igennem de historiske traditioner og ceremoniernes betydning for kongehuset og dets plads i samfundet.

Log ind på BT PLUS og læs hele interviewet med den 43-årige historiker, der aldrig selv gået op ad kirkegulvet iført kjole og hvidt. Første måned er gratis - herefter 29 kr. per måned for adgang til tusindevis af artikler og guider i PLUS-universet.

BT har interviewet otte af de mennesker, der ofte udlægger verden for os i medierne - I denne serie fortæller de selv, om hvordan de er blevet til dem, de er i dag.


Han er på plads i tv-studiet, når de royale går op ad kirke­gulvet i pomp og pragt, og når de små nye prinser og prinsesser bliver døbt.

Her guider Lars Hovbakke Sørensen kyndigt seerne igennem de historiske traditioner og ceremoniernes betydning for kongehuset og dets plads i samfundet.

Men den 43-årige historiker er aldrig selv gået op ad kirkegulvet iført kjole og hvidt.

»Jeg er ikke gift og har aldrig været det,« siger Lars Hovbakke Sørensen.

Hvorfor ikke?

»Det er ikke sådan, at jeg bevidst har fravalgt det, eller ikke ønsker at være i et forhold, men det er bare ikke sket endnu,« fortæller han ærligt. Et lille forlegent smil undslipper Lars Hovbakke Sørensens ansigt. Han kigger sig lidt nervøst rundt i det tomme undervisningslokale på ­Københavns Universitets historiske fakultet på Amager, hvor BT har sat ham stævne. I to lange, eftertænksomme sekunder undgår han øjenkontakt.

»Men jeg har da ikke opgivet drømmen om at finde den eneste ene,« siger Lars Hovbakke Sørensen så med håb i stemmen. Han søger øjenkontakten igen. Blikket er roligt og imødekommende, men også fokuseret.

»Måske skyldes det, at jeg er blevet meget optaget af alle de spændende ting, jeg laver, og ikke har opsøgt kærligheden så meget, som jeg måske burde.«

Arbejdet som underviser på både Københavns og Aarhus Universitet, de mange foredrag, han holder rundt om i landet, bøgerne, han skriver i sin sparsomme fritid, og de mange journalister, som henvender sig for at få en ekspert-kommentar om kongehuset eller politiske begivenheder i Europa, kræver sin tid – og sine afsavn.

Vil møde drømmekvinden

End ikke seriøse forhold er det blevet til.

»Det er ikke noget, jeg tænker så meget over til daglig. Men det er da klart, at jeg gerne vil møde min drømmekvinde. Jeg har heller ikke opgivet tanken om at få børn,« siger Lars Hovbakke Sørensen.

Sin egen barndom i Kolding husker han tilbage på med glæde i sindet.

»Min mor gik hjemme og passede min storebror og mig, mens vi var små. Mine forældre var der meget for os,« fortæller han.

Lars Hovbakke Sørensen kom derfor aldrig i vuggestue eller børnehave og havde mindre kontakt med andre børn end de fleste af sine jævnaldrende. Det har været med til at forme ham.

»Som barn var jeg meget genert, og jeg er stadig en lidt tilbageholdende type. Det kommer jeg nok aldrig helt over,« siger han.

Til gengæld sugede Lars Hovbakke Sørensen til sig, mens forældrene Peder og Ulla, som begge var læreruddannede, fortalte en masse om politik, samfundsforhold og historie i barndomshjemmet. Forældrenes spændende beretninger om konger og dronninger gjorde stort indtryk på ham.

»Jeg kan huske, at Dronningen havde 40 års fødselsdag i 1980. Det gik jeg meget op i,« siger han og griner. Dengang var Lars Hovbakke Sørensen blot otte år gammel, men begejstringen har varet ved helt til i dag.

»Dronning Margrethe er et idol. Hun udfører opgaven som monark topprofessionelt. Man kan sjældent sætte en finger på det, hun gør,« siger han.

MJMSOLO - Lars Hovbakke Sørensen har udgivet en ny Danmarkhistorie på Gyldendal
MJMSOLO - Lars Hovbakke Sørensen har udgivet en ny Danmarkhistorie på Gyldendal
Vis mere

Royal eksperter i medierne

Få er bedre til at udtale sig om lige netop det. Siden barndommen har Lars Hovbakke Sørensen opbygget en enorm viden om historie, samfundsforhold, og ikke mindst kongehuset. En viden, han i dag drager stor nytte af i sit virke som historiker.

Siden han i 2004 udgav bogen ’Slagsbrødre eller broderfolk’ om Nordens historie, har Lars Hovbakke Sørensen optrådt som ekspert i medierne. Blandt andet når TV2 sender direkte fra de store royale begivenheder, som dronning Margrethes 40 års regentjubilæum.

Hvor har du din viden om kongehuset fra?

»Jeg har aldrig talt med dronning Margrethe eller de andre kongelige. Personligt kender jeg dem ikke. Jeg holder mig derfor til at udtale mig om kongehusets historiske traditioner og som den vigtige institution i samfundet, det er.«

»At kommentere deres kjoler overlader jeg trygt til de andre eksperter i studiet,« siger han og griner højlydt.

Efter gymnasiet læste Lars Hovbakke Sørensen historie på Aarhus Universitet, men han var faktisk tæt på at tage en helt anden karrierevej.

»Jeg tog et konservatorie-forberedende kursus på den lokale musikskole i Kolding, mens jeg gik på gymnasiet. Jeg ville gerne være klassisk pianist,« fortæller han.

Allerede som barn deltog han i den landsdækkende Steinway-konkurrence for unge pianister. Han begyndte også at spille klaver til den lokale amatørteaterforening i Koldings stykker.

Spillede meget klaver

»Jeg får det ikke rigtig vedligeholdt så meget længere, men jeg spillede rigtig meget klaver, da jeg var yngre,« fortæller han.Interessen for musik er dog mere end intakt.

»Jeg hører rigtig meget klassisk musik, og jeg elsker også at gå i teateret og se musicals,« siger Lars Hovbakke Sørensen, som stadig håber, han får tid til at se ’Dirty Dancing’ i Tivolis Koncertsal.

»Jeg synes, musicals er en fantastisk genre. De, der optræder, skal både kunne synge, danse og spille skuespil. Det er imponerende,« siger han entusiastisk.

Som barn prøvede han også kræfter med de svære dansetrin.

»Jeg gik til dans, hvor vi trænede alle de forskellige standard- og latinamerikanske danse, der er med i Vild med dans nu,« griner han.

I dag nyder Lars Hovbakke Sørensen at gå ture, når han holder fri. Når han er ude at holde foredrag rundt om i landet, kombinerer han det altid med at opleve lidt af naturen, der hvor han nu er.

»Da jeg for nylig holdt foredrag i Skagen, gik jeg en tur i Skagens Klitplantage tidligt om morgenen. Pludselig så jeg en grævling. Vi stod begge to helt stille i et lille minut og betragtede hinanden. Det var en stor oplevelse,« fortæller han.

Det intense natur-øjeblik blev dog spoleret, da en ung løber susede forbi. Den forskrækkede grævling forsvandt ind i buskadset på et splitsekund.

»Lige da det skete, var jeg ærgerlig over det, men bagefter kom jeg til at tænke lidt dybere over det. Sådan én som ham vil jo aldrig se en grævling. Tænk, hvor meget vi afskærer os fra ved ikke at være åbne overfor naturen, dyrene og andre mennesker,« siger Lars Hovbakke Sørensen.

For meget fokus på os selv

Han synes, det er en generel tendens i tiden, at vi fokuserer for meget på os selv og glemmer at lytte til verden omkring os.

»Folk går meget op i deres fysiske form og deres udseende. De bruger mange timer i fitnesscentret. Jeg har aldrig sat mine ben sådan et sted, og det kan man sikkert også godt se på mig. Jeg går mere op i at tale med andre mennesker og høre, hvad de laver og tænker,« siger Lars Hovbakke Sørensen.

Og det gælder både de historiestuderende, de psykisk syge, han en overgang underviste i samfundsfag og historie på Dalgasskolen i Aarhus, og et børnehavebarn, som henvendte sig til ham for at høre, hvornår Dronningen mon kom, få sekunder før han gik på live på TV2 Fyn i anledning af, at regentparret besøgte øen under deres sommertogt i 2014. Han tog sig tid til at svare den lille knægt, selvom produktionsassistenten var ved at få grå hår i hovedet.

»Jeg mener, at vi alle er ligeværdige og skal mødes med samme, åbne sind,« siger Lars Hovbakke Sørensen.

Samme åbenhed udviser historikeren ikke helt selv, når det kommer til moderne teknologi.

»Jeg er nok lidt konservativt anlagt,« siger han med et skævt smil og trækker sin mobiltelefon frem fra jakkelommen.

En grå trykknap-telefon med en anelse flere funktioner end det tavlekridt, Lars Hovbakke Sørensen bruger i sin undervisning.

»Mine studerende synes jo, den er helt forældet. Den kan jo ikke noget som helst. Jeg skal eksempelvis tjekke min mail på den bærbare computer, for det kan denne her overhovedet ikke klare. Men den virker jo stadig fint, så hvorfor skifte den ud?,« griner han.

»Der skal en hel del til, før jeg begynder at lave om på mine gamle vaner,« indrømmer han.

Måske vil drømmekvinden ændre på det, hvis hun en dag dukker op.