David Dencik ved godt, at udseendet betyder ALT i Hollywood. Selvom han ikke opfylder standardkravene til en smuk mand, drømmer han alligevel om det store internationale gennembrud. Men der er grænser for, hvor langt han vil gå i jagten på udenlandsk succes

Lyst hår. Blå øjne. Bredt kæbeparti. Og – fremfor alt – brede skuldre. Det er definitionen på en smuk mand. Selvom han ikke opfylder standardkravene til en smuk mand, drømmer han alligevel om det store internationale gennembrud. Men der er grænser for, hvor langt han vil gå i jagten på udenlandsk succes

Opret abonnement på BT PLUS og læs om David Dencik og hans vej fra drømmen om at blive skuespiller til hans store succes i dag.

Modtag det ugentlige nyhedsbrev fra BT PLUS her.


Lyst hår. Blå øjne. Bredt kæbeparti. Og – fremfor alt – brede skuldre. Det er definitionen på en smuk mand.


»Det spiller meget ind i Hollywood, at kameraerne kan hvile på et behageligt ansigt,« siger David Dencik og vender sig i kontorstolen. På plakaten bag ham hænger superheltene fra blockbuster-filmen ’The Avengers’. Han peger på en pumpet, blond mand, der strækker sin kødarm frem med en hammer i hånden. Det er skuespilleren Chris Hemsworth i rollen som den nordiske tordengud Thor.

 

 

 

Dencik kan tydeligt se kontrasten. Mellem den 191 cm høje Hollywood-skuespiller med de lange, lyse lokker og den 175 cm høje dansk-svenske skuespiller med en noget højere hårgrænse og det markante mellemrum mellem tænderne. David Dencik er ikke den klassiske skønhed, og han ved det:
»I USA ville nogle i mit tilfælde få lavet en hårtransplantation, få rettet deres tænder eller få overarme som Thor. Det må de gøre. Jeg kan ikke spille med på det og gider heller ikke at gøre en masse ting i håb om, at det kan give mig roller. Det minder om prostitution,« siger David Dencik.


Kan man overhovedet tillade sig at spørge en dygtig skuespiller, der har spillet med i en stribe af danske og svenske storfilm som ’Fasandræberne’ og ’Gentlemen’ om, hvor meget udseendet betyder?


Svaret er ja. For hvor meget fokus der end er på udseende i Hollywood, så er det dér, David Dencik drømmer om at slå igennem.
Han har allerede haft internationale optrædener i Steven Spielbergs ’War Horse’, David Finchers ’The Girl with the Dragon Tattoo’ og ’The Homesman’ af Tommy Lee Jones. Men rollerne vælter ikke ind.

Fotomodel på arbejde


Selvom 40-årige David Dencik bliver spurgt om noget så overfladisk som sit udseende, reagerer han ikke som en usikker dame i overgangsalderen. Tværtimod. Tonen er afslappet og ærlig. Han vil gerne tale om det Hollywood-miljø, han kæmper med at bryde igennem i.
»Man kan ikke kimse ad, at skuespillerarbejdet læner sig op ad fotomodel-arbejdet. Det er et vilkår, og hvis man ikke kan lide det, skal man lave noget andet,« siger han.
Lige fra han var 14 år gammel og svælgede i de store engelsksprogede film, har han drømt om, at han en dag kunne spille for et lige så stort publikum. Han har drømt om at arbejde sammen med de skuespillere og instruktører, der begår sig på den helt store scene. Han betragter det som en spændende udfordring.
»Sagens kerne er, at jeg godt kan lide at favne bredt, og at jeg elsker at spille på engelsk. Det handler hele tiden om at komme et sted hen, hvor man er på tynd is, og se, om man kan erobre et nyt område som det engelske,« siger David Dencik.
Men tag ikke fejl – skuespilleren higer ikke efter store blockbuster-roller som f.eks. rollen som tordenguden Thor i ’The Avengers’. Han vil gerne ramme det store publikum, men det skal være med roller, som har indhold, og som han kan se en dybde i.
Er det ikke meget let at sige, når man ikke lige står til at blive den næste James Bond?
»Jeg er interesseret i indhold og dybde, og jeg kan ikke andet end at tro på, at hvis man spiller godt, så får man arbejde. Det kan godt være, at man får job, hvis man er god til at tage armbøjninger, men jeg tror mere på den indbyggede kraft i skuespillet,« fastslår han.

Grimheden længe leve


Vi sidder i et aflangt mødelokale hos Walt Disney i det indre København. Anledningen er premieren på Anders Thomas Jensens nye film ’Mænd og høns’, hvor David Dencik spiller en af hovedrollerne.
På bordet mellem os er der linet kiksekage og kaffe op, så der er energi til endnu et interview.
’Mænd og høns’ spiller på akkurat det modsatte af, hvad Hollywood-kameraerne søger – nemlig grimhed. Alle hovedrollerne er udstyret med læbe-ganespalte.


Godt nok har David Dencik lige sagt, at han aldrig vil ændre sit udseende for at passe til et bestemt ideal, men at blive bedt om at ændre udseende i forbindelse med en rolle er tværtimod noget, han sætter stor pris på.
»Det er en ære at blive bedt om at ændre udseende til en rolle. I filmen ’Gentleman’ spiller jeg hovedrollen som en, der er god til at bokse, det trænede jeg op til. De samlede faktisk også mine mellemrum hos tandlægen, og jeg fik toupé på. Den slags har jeg det fint med. Men hvis min agent sagde: ’Jeg tror, du skal tabe dig eller tage nogle flere mavebøjninger for at få flere roller, så ved jeg ikke, om jeg ville gøre det,« forklarer han.
I filmen optræder en stjerneparade af danske skuespillere. Udover David Dencik er Nikolaj Lie Kaas, Nicolas Bro, Søren Malling og ikke mindst Mads Mikkelsen på rollelisten. Sidstnævnte er sammen med Nikolaj Coster-Waldau eksempler på, at det ikke gør noget, hvis udseendet følger med talentet, hvis man vil have en karriere i udlandet.
I 2010 blev Mads Mikkelsen kåret af The New York Times som ’et sexsymbol med et udenjordisk twist’ i forbindelse med filmen ’Valhalla Rising’.
Og en hurtig Google-søgning med ordene ’Nikolaj Coster-Waldau AND sex symbol’ afslører, at udenlandske medier for længst har fået øjnene op for den danske stjerne, som i øjeblikket har kæmpesucces i rollen som Jamie Lannister i tv-serien ’Game of Thrones’.
Målt med Hollywood-målestok er den 44-årige Coster-Waldau kommet længere i sin internationale karriere end 40-årige David Dencik. Hvorfor?
»Han har satset hårdt på det, og så blev han færdiguddannet ti år før mig, selvom vi er nogenlunde lige gamle. Eller også har jeg bare ikke luret, hvordan man får de roller dér,« siger Dencik.

David Dencik ved siden af Mads Mikkelsen under optagelserne til den nye film ’Mænd og høns’. Foto Claus Fisker
David Dencik ved siden af Mads Mikkelsen under optagelserne til den nye film ’Mænd og høns’. Foto Claus Fisker
Vis mere

Casting på casting


Han har ellers prøvet. Og prøvet. Men at få flere internationale roller er ikke bare sådan lige.
Gennem årene er det blevet til adskillige rejser til USA i håb om, at det kunne slå hans navn fast ’over there’.
»Da jeg var i USA for nogle år siden, castede jeg mig til alle mulige roller. Endda til roller, jeg ikke havde lyst til. Jeg forstod ikke selv hvorfor, men det var en måde at holde mig i gang på.«
Castings har der været nok af. Ikke bare i USA. Fra hjemmet i Stockholm er der også blevet skudt hundredvis af bånd – såkaldt ’selftaping’ – af sted hvert år i kampen for at få flere engelsksprogede roller.
»Der er meget fodarbejde. Det er udmattende og røvsygt. Nogle gange er det fede projekter, andre gange kan jeg slet ikke relatere til dem. Uanset hvad må jeg bare konstatere, at jeg ikke har fået roller den vej,« fortæller David Dencik.
Hvorfor er det så vigtigt at få de internationale roller?
Som før nævnt ligger der et kunstnerisk kick i at spille for et stort publikum på et andet sprog. Men der er langt flere grunde. For det første nyder David Dencik at prøve kræfter med internationale instruktører og skuespillere, som han for eksempel – med en vis nervøsitet – prøvede i Susanne Biers ’Serena’, hvor Jennifer Lawrence og Bradley Cooper var på rollelisten.
Og så må man ikke glemme lønchecken.

David Dencik blev i 2007 kåret som Danmarks såkaldte ’shooting star’ på Berlin Festivalen. En Shooting Star er en titel, som festivalen giver en række unge europæiske skuespillere, fordi de fortjener ekstra opmærksomhed for deres talent. Foto Tobias Schwarz
David Dencik blev i 2007 kåret som Danmarks såkaldte ’shooting star’ på Berlin Festivalen. En Shooting Star er en titel, som festivalen giver en række unge europæiske skuespillere, fordi de fortjener ekstra opmærksomhed for deres talent. Foto Tobias Schwarz
Vis mere

Vil blive rig


»Penge er jeg interesseret i. Jeg tror, at Mads Mikkelsen og Coster-Waldau tjener betydeligt mere end mig og arbejder mere end mig. Det ville jeg da også meget gerne,« siger han.
Penge giver ham fleksibilitet og frihed. Frihed til at rejse, hvilket han altid har nydt at gøre med sin kone Sofie Dencik. Både i forbindelse med arbejde, men også af ren lyst.
»Min kone og jeg har tit været i USA. Vi kan godt lide det derovre. Men vi kan lide at være mange steder. Senest har vi talt om at rejse til Japan,« fortæller han.
Hvor mange rejser mod internationale roller fremtiden vil bringe, er David Dencik i tvivl om. Han jagter stadig det store internationale gennembrud, men efterhånden er han usikker på, om det kommer til ham, som det er kommet til Mads Mikkelsen og Nikolaj Coster-Waldau.
»De er kommet længere internationalt, det ved jeg ikke, om jeg nogensinde kommer,« siger David Dencik.
Hvorfor det ikke har fungeret for ham, har han svært ved at svare på. Han kan blot konstatere, at de roller, han har fået, er kommet ved at spille godt i de film, han medvirker i.
»Min agent kan ikke gøre mig til den nye Hannibal eller Lannister. Min karriere er kommet gennem instruktører, der har set mit arbejde i andre film. Så jeg ved ikke, hvad jeg skal gøre udover at spille godt,« siger han. Det handler om, at jeg skal kunne være stolt. Hvis du har et fif til at få flere internationale roller, vil jeg gerne høre det. Men jeg er ikke så desperat efter det, for jeg har det godt med det, jeg laver nu.«

Robert-prisen 2007. Her vandt David Dencik en Robert for bedste mandlige hovedrolle i filmen ’En Soap’. Foto Jeppe Michael Jensen
Robert-prisen 2007. Her vandt David Dencik en Robert for bedste mandlige hovedrolle i filmen ’En Soap’. Foto Jeppe Michael Jensen
Vis mere

Ny rolle


Var han fodboldspiller, ville han tage en kamp ad gangen.
For lige nu er der også andre ting at rette blikket mod for dansk-svenskeren.
For omkring syv uger siden fødte hans kone Sofie Dencik nemlig parrets datter Elvira.
»Det var fedt at få en datter. Det var da også på tide, jeg er jo lige blevet 40. Jeg kunne ikke rigtig blive meget ældre, før jeg skulle sidde og stikke til hende med en stok eller sådan noget,« siger han.
Den helt nye rolle, som han er blevet castet til i privatlivet, stiller krav til, hvor meget han kan være væk hjemmefra.
»Men vi er fleksible og er vant til, at jeg er væk i et par dage. Det hører til hverdagen.«
Allerede i februar og marts bliver fleksibiliteten sat på prøve. Her skal David Dencik til Serbien og Montenegro for at filme til en engelsksproget miniserie om serbiske diamanttyve, og han glæder sig til at spille en ’slimet EU-bureaukrat’.
»Hypotesen er, at de (konen og datteren, red.) måske tager med, fordi min kone er på barsel.«
Drømmen om det store gennembrud lever stadig, men prioriteterne er nye og anderledes hjemme i familien Dencik.
»Lige nu fokuserer jeg kun på en slap måde på at komme derhen, hvor Mads Mikkelsen og Coster-Waldau er.«

David Dencik til Bodil- Prisen
David Dencik til Bodil- Prisen
Vis mere