Under- eller overstimulering – find den rette balance

kvinde med hvalp

Vi med Hvalp

Det kan være lidt af en udfordring at finde den rette balance i stimuleringen af sin hvalp. Adfærdsredaktøren giver dig her en guide til at finde frem til en harmoni mellem dig og din hvalp.


Vi er i mange år blevet tudet ørerne fulde om, at hvalpen skal opleve så meget som muligt, inden den runder 16 uger. Vi ser desværre nogle konsekvenser, hvor vores hunde udvikler sig til stressede hunde, fordi de simpelthen er overstimulerede. Naturligvis skal vi præsentere dem for forskellige ting, og de skal opleve en masse, så de bliver gode og harmoniske hunde senere i livet – men vi er simpelthen nødt til at give dem pauser mellem alle de stimuli.

Tidligere lå fokus meget på, at vores hunde var understimulerede, og at de derfor udviklede sig til problemhunde. Jeg er mere og mere af den overbevisning, at mange af hundene simpelthen er overstimulerede i stedet. Noget helt andet er så uhensigtsmæssig stimulering – som kan have de samme konsekvenser.

Læs også: Hunden bliver, hvad den spiser

Tænk meget på, at alle de sanseindtryk, som hvalpen får, skal bearbejdes, før der er plads til nye oplevelser. Samtidig skal vi have fokus på, at der skabes gode og positive relationer og oplevelser, så vi ikke får en frygtsom hund. Jo flere sanseindtryk, der er, des mere energi bruger hvalpen på at bearbejde det, og jo længere tid tager det i starten. Efterhånden som noget bliver til en gentagelse, er det ikke ligeså stort et arbejde for den at bearbejde indtrykkene.

Lav en plan

Et rigtig godt udgangspunkt for god stimulering kan være at lave en plan. En plan over, hvad hvalpen skal nå igennem inden for overskuelig fremtid. Det kan f.eks. være mødet med forskellige typer mennesker, bilkørsel, evt. bus og tog, forskellige lyde, og ikke mindst etablering af de gode vaner i den nye familie.

Læs også: Kom godt i gang

Når planen lægges, så tag højde for, at der også skal være fridage. Har man f.eks. haft hvalpen med et helt nyt sted, hvor der har været mennesker og måske andre hunde at forholde sig til, så skal der minimum en fridag ind efterfølgende. Og en fridag i denne sammenhæng er altså på hjemmebane med et minimum af stimuleringer. Man kan sagtens lave lidt søgeøvelser eller andre ting, hvalpen har prøvet før, men vær opmærksom på, hvornår bægeret er fyldt!

Hvis vi får puttet for mange stimuleringer ind, og vores hunde ikke kan følge med, kan vi få sat stressniveauet op, og ender med en hvalp/unghund, som har rigtig svært ved at slappe af.

Et eksempel kan være, at hvalpen har fået for mange oplevelser og dermed bliver rastløs – lidt at sammenligne med et barn, der lige er kommet hjem efter en børnefødselsdag! Der går noget tid, før der er ro på. Her kan vi på hundesiden fristes til lige at lave lidt flere øvelser, for så har vi god samvittighed, og der er jo nok en grund til rastløsheden.

På den måde kan vi få fejlindlært, at der hele tiden sker noget – nogle gange selv om natten … Sæt dig hellere ned sammen med hvalpen, få ro på vejrtrækningen, og nus den stille og roligt uden de store forstyrrelser. Lær hvalpen, at det er helt ok at ligge lige så stille og bare nyde at slappe af. Dette kan i den grad anbefales flere gange om dagen og ikke kun oven på stimuleringer.

Det samme gælder faktisk, hvis du går til hvalpemotivation med din hvalp. Også her er det vigtigt, at der er pauser, og at man ikke bare kører på i en time eller mere, hvor der konstant sker noget. Set med hvalpens øjne sker der faktisk noget hele tiden – enten er der en anden hvalp, som laver noget interessant, eller nogle mennesker, der bevæger sig, tager kontakt eller andet.

Alt dette er sanseindtryk, som skal bearbejdes. Så skåret helt ind til benet er hvalpen faktisk rigeligt stimuleret efter væsentlig kortere tid. Når ”træningen” er forbi, er det lige hjem til de vante omgivelser og ikke lige et smut til byen også!

Læs resten af hvalpeskolen i Vi med Hund nr. 01/2011, som kan købes i webshoppen.

Læs også:
Respekter hvalpens grænser

Del