Hun elskede flere mænd, men ifølge succesforfatteren Tom Buk-Swienty var Karen Blixens største kærlighed dén, hun havde til broderen Thomas

Hun er en af danmarkshistoriens største og vigtigste stemmer – berømt og feteret langt ud over landets grænser for sit mod og sit vovede liv, som Hollywood i 1985 levendegjorde på det store lærred.

Men historien om Karen Blixen har også handlet om de mænd, som hun elskede. Undtagen én. Broderen Thomas Dinesen.

LOG IND PÅ BT PLUS HER og få hele historien om en af Danmarks største forfatterinder, Karen Blixen. Blixen var og er højt elsket af sine danske - og internationale læsere - ikke mindst af det mandlige publikum. Læs om hende mange vovede kærlighedsaffærer og mød manden, som stjal al opmærksomheden, hendes bror Thomas Dinesen.


Hun elskede flere mænd, men ifølge succesforfatteren Tom Buk-Swienty var Karen Blixens største kærlighed dén, hun havde til broderen Thomas

Hun er en af danmarkshistoriens største og vigtigste stemmer – berømt og feteret langt ud over landets grænser for sit mod og sit vovede liv, som Hollywood i 1985 levendegjorde på det store lærred.

Men historien om Karen Blixen har også handlet om de mænd, som hun elskede. Undtagen én. Broderen Thomas Dinesen.

Nu kaster en af nutidens største danske forfattere, Tom Buk-Swienty, sig over den kærlighed i sin nye bog ’Tommy og Tanne’ – opkaldt efter de tos kælenavne.

En kærlighed, der har åbenbaret sig i en ikke tidligere offentliggjort brevveksling mellem de to søskende. En uvurderlig skattekiste, som Tom Buk-Swienty næsten fik serveret på et sølvfad af Thomas Dinesens søn under sin research, og som med al tydelighed understreger de stærke følelser mellem de to søskende.

»Det var en helt fantastisk række breve, som Thomas skrev til sin søster i 1917 og 1918, hvor han selv var på vej i krig. Han var så stolt af sin søster, der var i Afrika og dermed havde gjort sit i forhold til det løfte, de havde givet til hinanden. Nu var det hans tur til at indfri løftet.

Der var et helt særligt bånd mellem de to. Tommy var den eneste, som Tanne nogensinde betroede sig til. Han var hendes støtte hele livet, lige fra han var teenager,« forklarer Tom Buk-Swienty om de to søskende, som var ud en af en flok på fem, men altså trods en aldersforskel på syv år blev hinandens ét og alt.

Artiklen fortsætter under billedet

Ungdomsbillede af Karen Blixen og Thomas Dinesen på en af deres mange udflugter i skoven bag Rungstedlund.
Ungdomsbillede af Karen Blixen og Thomas Dinesen på en af deres mange udflugter i skoven bag Rungstedlund. Foto: Det Kongelige Bibliotek
Vis mere

Unaturlig ’fridød’

’Min elskede’ kaldte Tanne – Karen Blixen – sin bror i deres massive brevveksling.

Thomas Dinesen var blot 14 år gammel, da han og storesøsteren indgik en pagt for livet.

Selv om han stadig kun var en stor dreng, førte de to allerede store, dybe samtaler. Og den dag i skoven bag Rungstedlund var ingen undtagelse.

Begge bar de på en stor sorg over faderens død mere end 10 år tidligere. En død, de først for nylig havde erfaret, ikke var naturlig. Faderen Wilhelm havde taget sit eget liv. Havde søgt ’fridøden’, som det hed i moderens omskrivning, selv om den barske sandhed var, at han i en alder af blot 49 år valgte at hænge sig på et pensionat i København i afmagt over dels politiske nederlag, dels den uhelbredelige kønssygdom syfilis, som ikke alene havde svækket hans helbred, men også kastet ham ud i dybe depressioner.

Men det anede de to søskende ikke.

»De har det her glansbillede af ham. Hun var ni, da han døde. Han havde knap kendt ham. Så han var blevet en mytologisk figur for dem,« siger Tom Buk-Swienty.

Artiklen fortsætter under billedet

Efter at være hjemvendt fra Første Verdenskrig rejste Thomas Dinesen til Afrika for at støtte sin søster.
Efter at være hjemvendt fra Første Verdenskrig rejste Thomas Dinesen til Afrika for at støtte sin søster. Foto: Det Kongelige Bibliotek
Vis mere

Meningen med livet

Hvor stor en rolle faderen spillede i deres liv, bekræftede de ofte over for hinanden. Og andre.

»Jeg har altid villet forsøge at gå i min faders spor,« skrev Thomas i en alder af 68 til sin søster.

»Jeg tror, at det for mig var den største ulykke, at fader døde. Fader forstod mig sådan, som jeg var, skønt jeg var så lille, og holdt af mig sådan,« skrev Karen Blixen fra farmen i Afrika til sin mor i 1921.

Den dag i 1906, hvor pagten blev indgået, trådte storesøster op på en stor sten og proklamerede, at hun havde fundet svaret på, hvorfor deres far havde begået selvmord. Hun læste op af en novelle om en dreng, der søger ud for at prøve grænser af i sin søgen efter dét, han kalder ’Faders Gud’´– en større mening med livet. Hendes teori – som hun stod der på stenen – var, at deres far havde taget sit eget liv for at finde en større verden end livet. Og det er også dét, de to skal finde. Selve meningen med livet.

»Husker du pagten,« spurgte Thomas Dinesen mange år senere sin søster i et brev, da hun er i fuld gang med at finde meningen med sit – og han kun lige er begyndt.

Under sit besøg i New York i 1959 mødte Karen Blixen Marilyn Monroe og hendes mand, dramatikeren Arthur Miller.
Under sit besøg i New York i 1959 mødte Karen Blixen Marilyn Monroe og hendes mand, dramatikeren Arthur Miller. Foto: Scanpix Denmark
Vis mere

Til kanten

»Det er en fantastisk begivenhed, at de indgår pagten, fordi det er dén, der sætter gang i de store kræfter, de to unge mennesker kommer ud i senere. Karen Blixens rejse til Afrika begynder på mange måder med den pagt. Det er hendes måde at være ligesom sin far. Og Thomas Dinesens rejse ind i ingenmandsland til vestfronten udsprang også af det løfte, de gav hinanden den dag.

Det løfte og det særlige bånd de har, fører dem begge helt ud til kanten. Hun sætter liv og lemmer på spil i Afrika. Han i allerhøjeste grad under Første Verdenskrig,« siger Tom Buk-Swienty, som med ’Tommy og Tanne’ er nået til det tredje bind i sin krønike om familien Dinesen – faktisk var planen kun at skrive om Thomas Dinesen.

Men en række unikke fund i form af utallige ikke tidligere offentliggjorte breve mellem dem gjorde, at historien ikke kunne skrives uden den berømte søster.

»Karen Blixen ville altid gerne have en plads i rampelyset. Og da jeg så, hvor vigtig hun var for hans historie, så kom hun med.«

Forfatter Tom Buk-Swienty
Forfatter Tom Buk-Swienty Foto: Søren Bidstrup
Vis mere

Masser af kærlighed

Trods fraværet af en far var det en tryg og kærlig opvækst, de fem børn tog med sig videre i livet. På Rungstedlund i Nordsjælland var såvel penge som tjenestefolk, barnepiger og privatlærere en given ting, ligesom besøg på familiens herregårde, udlandsrejser, kunst og kultur i en lind strøm blev drysset ned over dem.

Og selv om moderen Ingeborg i perioder sank hen i depression over savnet, sikrede en mormor og en moster, at børnene aldrig manglede kærlighed.

Alligevel hungrede Karen og Thomas efter mere.

»De kunne føre uendelige samtaler om religion, filosofi, meningen med livet. Selv om de var meget forskellige – han blev uddannet ingeniør, hun var draget af det mystiske og skæbnebetonede – og tit var rygende uenige, var de draget af hinanden,« siger Tom Buk-Swienty, som slutter sin bog, efter at Thomas Dinesen er vendt helskindet hjem fra Første Verdenskrig, hvor Karen Blixen som bekendt allerede var i gang med at udleve sin afrikanske drøm på kaffeplantagen og som storvildtjæger.

Og det er dén historie, Tom Buk-Swienty kaster sig over næste gang.

»De var begge formet af usagte forventninger. Det er dét, de hele tiden kæmper med. Der er bare noget i deres livsspor, der er dybt fascinerende.«

Thomas Dinesen og Karen Blixen var bundet til hinanden for livet. Dybt afhængige af hinanden for at kunne føle sig hele. Og derfor gav det hende dybe stik af jalousi, da hun i 30erne vendte hjem til Danmark efter såvel det fejlslagne Afrika-eventyr som tabet af to mænd, og fra sidelinjen kunne følge lillebrorens liv. Et liv i et smukt og varmt ægteskab med børn på stribe. Mens hun selv ingen kunne få.

»Min elskede Tommy ... Mit hjerte fryder sig, når jeg tænker på dig.«

Foto: Scanpix Denmark
Vis mere