Forsiden er altafgørende for løssalget af en avis som BT. Men hvad sælger så?

Det er den side, vi bruger klart mest tid på hver dag. Forsiden skal være en god historie, som rammer så mange mennesker som muligt. Kendte mennesker, sundhedsstof, men også benhårde afsløringer, sport og nyheder kan blandt andet indtage avisens vigtigste side. Rammer vi rigtigt, taler vi om en såkaldt kioskbasker. Udtrykket stammer fra dengang, hvor de små aviskiosker af træ blev stormet af nyhedstørstende læsere, så kioskerne baskede frem og tilbage under presset.

LOG IND PÅ BT PLUS og læs meget mere om hvilke kioskbaskere BT har kunnet være stolte af gennem tiden ...


Forsiden er altafgørende for løssalget af en avis som BT. Men hvad sælger så?

Det er den side, vi bruger klart mest tid på hver dag. Forsiden skal være en god historie, som rammer så mange mennesker som muligt. Kendte mennesker, sundhedsstof, men også benhårde afsløringer, sport og nyheder kan blandt andet indtage avisens vigtigste side. Rammer vi rigtigt, taler vi om en såkaldt kioskbasker. Udtrykket stammer fra dengang, hvor de små aviskiosker af træ blev stormet af nyhedstørstende læsere, så kioskerne baskede frem og tilbage under presset.

1991: Intime detaljer

Skilsmissen mellem kgl. hoffotograf Anne-Lise Johansen og prins Waldemar af Schaumburg-Lippe i 1991 udviklede sig til en sand farce. Efter 13 års ægteskab havde prinsesse Anne-Lise fundet en ny mand, Kim Weiss også kaldet ’Casanova Kim’. Hun fortalte offentligt, at grunden til, at hun havde forladt prins Waldemar, var, at der ikke var noget sex i deres ægteskab:

»Han er impotent, og vi har ikke dyrket sex i 10 år.«

Prins Waldemar mandede sig op og svarede igen i et B.T.-interview med ordene:

»Hun fik sex til jul«. Den B.T.-forside blev kult og også inspiration til flere revynumre. Prins Waldemar, der er halvfætter til dronning Margrethe, bor i dag i Tyskland, gift for fjerde gang med den 16 år yngre Gertraud-Antonia. Prinsesse Anne-Lise døde i 1994. Hun blev kun 48 år.

2002: Sensationelt interview

Det kom som noget nær en bombe under kongehuset, da B.T.s erfarne hofreporter Bodil Cath i 2002 fik sit sensationelle interview med prins Henrik. Hun havde anmodet om et interview, i forbindelse med at Henrik kunne markere 30 år som prinsgemal. Prins Henrik, der tog imod på sit slot i Frankrig, valgte at tale lige ud af posen og erklærede, at han følte sig ydmyget i rollen som Dronningens mand.

»Jeg føler, at jeg stadig efter 30 år som prinsgemal er lagt på is. Jeg føler mig nedvurderet og ikke accepteret. Jeg vil ikke efter så mange år i Danmark være et slags ligegyldigt vedhæng og pludselig blive degraderet til at være nummer tre i monarkiets hierarki«, lød det uventede svar på Bodil Caths spørgsmål om, hvordan de 30 år var gået. Interviewet var en sand kioskbasker, der blev fulgt op af hele den danske presse i dagevis.

1988:  I hælene på de kongelige

Frederik og Joachim ’kørte’ direkte ind på BTs forside, da de den 23. august 1988 kørte galt under et ferieophold i Frankrig. Bilen med de to prinser blev efter en voldsom kollision med et vejtræ slynget op i luften og slog flere kolbøtter, inden den knust og rygende landede på taget. Ved ulykken brækkede Kronprinsen kravebenet og fik en flænge i ansigtet. Prins Joachim, der førte bilen, slap med mindre skrammer.

1959: En verdensberømt UFO-and

En verdenssensation, der solgte masser af aviser. Historien gik verden rundt, og tv og aviser i både Danmark og udlandet byggede videre på nyheden næste dag. Eksperter udtalte til Berlingske Aftenavis, at der kunne være tale om amerikanske eller russiske forsøgsfly, mens flyvevåbnets chef i Ekstra Bladet fastslog, at man nu måtte betragte flyvende tallerkner som en realitet. Men desværre viste historien  sig at være en and. En meget fed en af slagsen.

1974: Guld i højdespring

Den 26-årige jyske læge Jesper Tørring blev hele Danmarks helt, da han i 1974 med et hop på 2,25 meter sikrede sig guldet i højdespring ved EM i Rom. 30.000 tilskuere, blandt dem hans forældre, på Roms olympiske stadion, hyldede ’The flying doctor’, som han blev døbt i den internationale presse. Jesper Tørring besejrede i en gyserfinale den russiske storfavorit Shapka og skaffede Danmark det første europamesterskab i atletik i 28 år. Samme år blev Jesper Tørring hædret med B.T.s guld.

1996: Boksekampe gav ekstra salg

Bokseren Brian Nielsen var populær hos den brede befolkning, og hans kampe solgte mange ekstra aviser. Her ses han efter kampen den 13. januar 1996, der bare varede 15 fede minutter. BT kunne næsten med sikkerhed regne med et ekstra salg på mindst 10.000 aviser, når Brian havde været i ringen. Det blev til forsiderubrikker som ’Brians Mesterhak’, ’Brian igen, igen’ og ’Verdens bedste Brian’.

2002: Afsløring der endte med Cavling-prisen

Farums borgmester Peter Brixtofte levede i sus og dus som en ægte bykonge, indtil B.T.s journalister i 2002 kiggede i hans kommunale bilag. B.T. kunne bl.a. afsløre et enormt forbrug af dyre rødvine – nogle over 8.000 kr. pr. flaske. Sagen rullede i flere år og prægede stribevis af B.T.-forsider. Brixtofte havde bl.a. optaget et lån på 250 mio. kr. uden om byrådet til at købe Farum Kaserne. I 2006 blev Brixtofte idømt to års fængsel for mandatsvig, og B.T.s journalister blev belønnet med journalisternes fornemste pris, Cavlingprisen. På B.T. mente forsidesnedkerne ikke, der var meget salg i et ord som ’mandatsvig’ og valgte i stedet at berette om Brixtoftes enorme svineri med skatteydernes penge. Det blev til kioskbaskeren ’Drak for 150.000 kr. på et døgn’.

2001: Død lotto-millionær

Er det livsfarligt at spille lotto? Historien ramte bredt og solgte godt, da B.T. i bedste eller værste tabloid-stil kunne fortælle, at en lottomillionær var blevet ædt af sin hund. Manden havde vundet den store lottogevinst men brændt alle pengene af på dyre biler, spiritus og damer. Han blev fundet i sit sommerhus i Nordsjælland, hvor han havde ligget død i flere uger. Og politiet afslørede over for B.T.s reporter, at mandens hund på grund af sult havde spist af den døde.

2004: Royal lykke

Selv om kronprins Frederik og kronprinsesse Marys bryllup i maj 2004 blev vist direkte på flere tv-kanaler, var det naturligvis også B.T.s forside. Vi kaldte det ’Verdens smukkeste eventyr’ og så den følsomme rubrik ’Græd af lykke’. På avisens bagside fortsatte eventyret med overskriften: ’Og gid de må leve lykkeligt til deres dages ende’. En løsning, der solgte masser af ekstra aviser den lørdag.

2010: Thorning-sagen

Helle Thorning-Schmidt måtte afbryde sin sommerferie under sydens sol og haste hjem, da B.T. i sommeren 2010 kunne afsløre, at hun og manden Stephen Kinnock havde rod i deres skatteregnskaber. »Jeg ville ikke snyde. Jeg er kommet hjem for at sige undskyld og beklage fejlen,« erklærede Helle Thorning på et pressemøde, straks da hun landede i Kastrup. B.T. svarede rapt igen med et spørgsmål til læserne: ’Tror du på det?’