Landstræneren har givet spillerne ’lektier’ for og holder personlige samtaler for at sikre, at alle er gearet til det enorme mentale pres, der kommer under EM.

Alt er linet op til dansk EM-guld, når håndboldherrerne fra på søndag på hjemmebane skal forsøge at forsvare europamesterskabet.

Med et skræmmende stærkt mandskab og mere end 13.000 tilskuere i ryggen i Jyske Bank Boxen i Herning, er Danmark naturlig favorit til at genvinde EM - og holdet har også selv proklameret, at en guldtriumf er målsætningen.

Men hvordan undgår landsholdet, at forventningerne og ambitionerne giver bagslag? Og hvordan får de forklaret de danske håndboldfans, at alt andet end guld ikke nødvendigvis er en rendyrket fiasko? Netop de to udfordringer har i en lang periode optaget landstræner Ulrik Wilbek.

Allerede under VM sidste år begyndte han at komme med små bemærkninger til de danske medier omkring vigtigheden af, at alle måtte forstå, at EM-guld ikke må være det eneste acceptable resultat.

Derfor har landstræneren også lagt en slagplan for, hvordan spillerne - som trods alt er det, han har mest indflydelse på - mentalt skal klædes på, så de ikke går i baglås under EM og bliver forkrampede i guldjagten.

- Vi arbejder på tingene. I Frankrig har jeg stillet nogle spørgsmål op for hver enkelt spiller, som han skal svare på. Derefter følger jeg op med en samtale med hver enkelt spiller, hvor vi sammen kigger på, hvordan spilleren reagerer, når der er modgang, og hvad man skal forbedre og bør gøre i de forskellige situationer, siger Ulrik Wilbek og fortsætter:

- Så skulle vi gerne have stykket det sammen på en måde, så når og hvis vi kommer i modgang, så ved man, hvad man skal gøre og behøver ikke gå i opløsning.

Hvordan vil du konkret bruge de oplysninger under EM?

- Jeg kan bruge det på den måde, at hver spiller selv italesætter, hvad de gerne vil gøre og kan byde ind med i forskellige situationer, så de er opmærksomme på det. Så er det ligesom at have et lille klik i hjernen, der siger, ’at det er nu, det sker, nu gør vi det og det’, når det bliver nødvendigt. Jeg kan jo eventuelt også tage en timeout og sige til spillerne, at nu er det her, vi skal gøre det og det, siger Ulrik Wilbek.

I spillertruppen er der også opmærksomhed omkring det dilemma, der kan melde sig undervejs i turneringen. Spillerne ved, at kravet er guld, og at de risikerer at skuffe både sig selv og befolkningen, hvis de ikke leverer den forventede triumf. Det forklarer rutinerede Michael V. Knudsen.

- Alle, jeg snakker med - om jeg kender dem eller ej - de snakker kun om guld. Man kan godt mærke, at selve presset fra danskerne er enormt. Og det er det jo også fra os selv, fordi det er noget, alle har set frem til i mange år. Og det kan jo hurtigt blive en hæmsko, hvis spillet ikke fungerer fra første kamp. Så kan vi komme ind i en ond spiral, hvor vi bliver usikre. Vi må kæmpe for det hele vejen og tro på os selv og forhåbentlig få en masse støtte fra tilskuerne, siger Michael V. Knudsen.

Også Henrik Møllgaard er bevidst om det enorme pres, der er fra både omgivelserne og internt i truppen.

- Jeg er for så vidt enig i, at alt andet end guld ikke behøver være en fiasko. Hvis vi for eksempel får flere skader, eller nogle hænger alvorligt i bremsen, så kan det jo godt gå galt. Vi er også oppe mod andre gode konkurrenter, som ikke bliver dårligere, fordi vi spiller i Danmark - men vi må så bare håbe, at vi lige får den der hjælp af publikum, som gør, at vi kan vinde guldet, siger Møllgaard og fastslår:

- Der er mange faktorer, der spiller ind, som betyder, at man ikke bare lige kan sætte to streger under, at det bliver dansk guld. Men selvfølgelig vil vi være ekstremt skuffede ligesom alle andre, hvis det ikke bliver til guld.