KØB PLUS!

Wilbek skruer ned for VM-drømmene

Der kommer ingen bombastiske ’Vi vinder guld’-råb fra de danske håndboldherrer op til VM i Spanien i januar.

Da det danske herrelandshold i håndbold satte langbådene i vandet med kurs mod De Olympiske Lege på de britiske øer i juli, var de stolte vikingers mål at erobre guld og høste ære i tapper kamp mod enhver modstander, resten af verden kunne hoste op med.

Sådan gik det bare slet ikke. Hvad der lignede en overkommelig kappestrid med brødrene fra Sverige undervejs, satte en brat stopper for den danske fremmarch, og det endte stik imod alle forventninger i slukøret nederlag og tomhændet hjemtur for danskerne allerede i kvartfinalen.

Skuffelserne ved OL i London har fået høvdingen på de regerende danske europamestre, Ulrik Wilbek, til at skrue ned for sejrs-retorikken før VM i Spanien, der spilles til januar. Af den simple grund, at de danske håndboldherrer ikke længere kan tillade sig at mene, at de er bedst.

- Lige nu er der tre hold, der på papiret er stærkere end os. Det er Spanien, Kroatien og Frankrig. Derfor er en realistisk målsætning for os at komme i semifinalen ved VM. Men det kan ende i kvartfinalen med en ottendeplads. For med det nye system, man spiller efter, kan vi sagtens løbe ind i Kroatien eller Spanien i en kvartfinale, siger Ulrik Wilbek.

Det er jo lidt mere ydmygt end det var før OL?

- Ja, men det er måske også nødvendigt set i lyset af, hvordan vi spillede til OL.

Så I skruer ned for forventningerne?

- Ja.

Er det den erfaring, du er kommet til over årene, at det er bedst?

- Det var jo også det, vi gjorde inden VM i 2011 i Sverige. Der skruede vi voldsomt ned for forventningerne, fordi der var mange nye spillere med, og så spillede vi nok vores bedste turnering nogensinde. Det kan være, det er det, der skal til.

Det er måske mest sådan et psykologisk fif?

- Nej, det er det ikke. Jeg synes helt realistisk, at Danmark, med de spillere vi har nu, nok er nummer fire i verden. Frankrig og Kroatien viste til OL, at de er bedre end os. Spanien har hjemmebane og har et væsentligt stærkere hold, end de havde til OL. Og dem har vi slået med ét mål fire kampe i træk i sidste sekund. Derfor vurderer jeg, at de på hjemmebane vil ligge lige over os, siger landstræneren, der dog ikke har opgivet håbet om mere ædelt metal til samlingen.

- Det er jo ikke sådan, at vi tager til Spanien uden at stille med stærkeste hold. Det er heller ikke sådan, at vi tager derned uden at gå efter medaljer og alt det der, siger han.

Ulrik Wilbek har i denne uge samlet herrelandsholdet i en træningslejr i Ringsted, der munder ud i to testlandskampe mod Argentina lørdag i Farum og søndag i Odense.

Her skal Wilbek med en trup med flere nye ansigter blandt andet forsøge at finde en ny spillestil over for modstandere, der vælger at mandsopdække Mikkel Hansen, som man så mange gøre med held ved OL i London.

- Det skal være sådan, at det ikke kan betale sig at tage Mikkel væk i en hel kamp. Det kan altid være, at det er et godt træk for en modstander i 10 minutter. Men det må simpelthen ikke være sådan, at man kan tage Mikkel væk i 60 minutter, uden at der bliver gjort noget ved det. Og dér mener jeg, vi med spillere som Morten Olsen, Kasper Irming og Mads Larsen har nogle typer med nogle individuelle kompetencer, som vi ikke havde med til OL.

Læs også: