Wilbek jubler over dansk træner-dominans ved VM

Sportschef Ulrik Wilbek jubler over danske træneres succes i udlandet

Der kan blive skrevet dansk idrætshistorie onsdag aften i Serbien. For når de fire kvartfinaler ved kvindernes håndbold-VM er afviklet, kan tre af de fire semifinalister have dansk træner.

SE OGSÅ: 'Sladrehanken' afslører VM-pigernes hemmeligheder

Det kræver ’bare’, at Morten Soubaks brasilianere sikrer den ventede sejr over Ungarn, og at Kim Rasmussens polakker får skovlen under Frankrig. Til gengæld er det ligegyldigt, hvordan kampen mellem Danmark og Tyskland ender. Disse to hold trænes begge af danske kapaciteter; henholdsvis Jan Pytlick og Heine Jensen.

- Det er enestående. Jeg mindes ikke, at så bemærkelsesværdig en bedrift nogensinde tidligere er blevet udført, siger Dansk Håndbold Forbunds sportschef Ulrik Wilbek.

- Vi har hele tiden vidst, at vores træneruddannelse befinder sig på et højt internationalt niveau. Lige nu mener man åbenbart rundt om i verden, at vores system er det bedste. Det synes jeg godt, at vi kan tillade os at være stolte over.

Interessen for at hyre danske trænere hænger ifølge Ulrik Wilbek sammen med den succes, dansk håndbold har haft de seneste år på såvel klub- som landsholdsplan.

- Vi har jo vundet masser af store, betydningsfulde turneringer. EM-guld. VM-sølv. Champions League. Og så videre. Det er blevet bemærket i udlandet. Det forsøger de nationale forbund at kopiere ved at hente dansk inspiration. A la dengang, svenske trænere var i høj kurs, fordi deres herrelandshold vandt rub og stub, siger Ulrik Wilbek, der karakteriserer danske trænere således:

- De er taktisk dygtige og godt uddannede. Desuden ved de en masse om fysisk træning og mandskabsbehandling. Og så skal det ikke glemmes, at de er gode til at integrere sig. Eksempelvis taler Heine Jensen flydende tysk, mens Morten Soubak sprogmæssigt begår sig problemfrit i Brasilien.

Det danske kvindelandsholds træner, Jan Pytlick, er enig med Ulrik Wilbek.

- Det er en kæmpe cadeau til dansk håndbold, at der er rift om os trænere. Det arbejde, Soubak har gjort i Brasilien, har været fremragende. Han har løftet deres landshold fra en placering i verdens Top 10 til en position som VM-medaljefavorit, siger Jan Pytlick, der også roser det polske landsholds træner Kim Rasmussen.

- I de år, hvor Kim har været i Polen, har de virkelig flyttet sig. Det er imponerende, at de nu er i VM-kvartfinalen. Før turneringen her i Serbien var det et hold, man vurderede til at ryge ud tidligt, siger Jan Pytlick.

Ulrik Wilbek roser også det arbejde, som Heine Jensen har lavet med det tyske landshold, der ved VM for to år siden i Brasilien blot blev nummer 17.

- Heine er gået sine egne veje. Tidligt forlod han de trygge rammer oppe i Nordjylland for at prøve lykken som spiller i Norge. Så blev han træner og fik succes i Leipzig. Det blev bemærket af det tyske forbund, der netop har forlænget hans kontrakt til 2017. Jeg ser frem til kvartfinalen mellem Danmark og Tyskland. Det er fantastisk, at man i så stor en kamp har danske trænere til at styre begge holds taktik og udskiftninger, siger Ulrik Wilbek.

  

Nuværende:

• Morten Soubak træner det brasilianske landshold og det østrigske klubhold Hypo Niederösterreich
• Heine Jensen træner det tyske landshold
• Kim Rasmusen træner det polske landshold
• Thomas Ørneborg træner Bundesliga-klubben Leipzig

Tidligere:

• Ole Eliasen har trænet det østrigske landshold og Hypo Niederösterreich
• Ryan Zinglersen har trænet det østrigske klubhold Hypo Niederösterreich
• Martin Albertsen har trænet Bundesliga-klubben Leipzig
• Jakob Vestergaard har trænet den rumænske klub Oltchim Valcea og det australske landshold
• Morten Arvidsson har trænet Bundesliga-klubben Leipzig
• Anja Andersen har trænet den rumænske klub Oltchim Valcea og det serbiske landshold

Læs også: