KØB PLUS!

Wilbek hylder Anjas forvandling

Det er ikke gået ubemærket hen, at den tidligere spiller og træner, Anja Andersen, i den grad har ændret attitude. DHF-sportschef roser den tidligere toptræner for udviklingen.

Når hun under den igangværende EM-slutrunde i Serbien, hvor hun er ansat som ekspert-kommentator af TV 2, bevæger sig rundt i hallerne og bylivet, er hun mere udadvendt og smilende end nogensinde. Væk er den temperamentsfulde og indimellem noget afvisende adfærd, som hun førhen var kendt for.

- Jeg har bemærket hendes forvandling, siger Dansk Håndbold Forbunds nyudnævnte sportschef, Ulrik Wilbek, der i 1990erne var landstræner for kvindelandsholdet og derfor meget tæt på Anja Andersen.

- Det er ikke nogen hemmelighed, at vi dengang havde flere opgør med hinanden. På et tidspunkt gik det så galt, at jeg følte mig nødsaget til at sætte hende af landsholdet, siger Ulrik Wilbek og tilføjer:

- Vores forhold er siden blevet meget bedre. Men de seneste par år har hun virkelig ændret sig. Jeg synes, det er rosværdigt, at hun har kigget ind i sig selv og fundet ud af, at mennesker skal mødes med positivitet og åbenhed.

Den nuværende træner for kvindelandsholdet, Jan Pytlick, giver Ulrik Wilbek ret i, at Anja Andersens personlige udvikling er bemærkelsesværdig.

- Jeg har altid haft et godt forhold til Anja. Da jeg tiltrådte som landstræner (i 1998, red.) var hun med på et enkelt træningspas, inden hun af helbredsmæssige årsager stoppede karrieren. I truppen var hun meget vellidt. Til gengæld kunne hun godt være en smule mistænksom over for sine omgivelser. Men som jeg har oplevet hende, blandt andet her i Serbien, er hun det sødeste og mest positive menneske, man kan tænke sig. Mellem kampene tager hun gerne en faglig snak med spillerne. Blandt andet coacher hun Louise Burgaard. Og når Anja optræder på TV2, er hun konstruktiv i sine analyser, siger Jan Pytlick.

Landsholdets forsvarsgeneral, Marianne Bonde, havde Anja Andersen som træner i såvel Slagelse som FCK.

- Jeg har hørt mange vilde historier om Anja og hendes glødende temperament. Flere af dem er korrekte. For eksempel trak hun, året før jeg kom til Slagelse, sit hold ud i en kamp i Aalborg på grund af stridigheder med dommerne. Den slags går jo ikke stille af sig, siger Marianne Bonde med et stille smil og tilføjer:

- Da jeg fik hende som træner, kunne hendes temperament stadig løbe af med hende. Det var ikke altid, at kommentarerne til os spillere var lige anvendelige. Men jeg holdt meget af hende. Hun har betydet rigtig meget for min håndbold-karriere. Siden vores veje skiltes, synes jeg, at der er sket meget med hende. Nu ser hun udelukkende lyst og konstruktivt på tingene. Det er skønt at opleve.

Der står en mand bag Anja Andersens menneskelige forvandling; Lasse Zäll.

Sammen med sin ældste søn, Christer, er han indehaver af Pathfinder, der tilbyder lederuddannelses-kurser til danske erhvervsvirksomheder. Lego, KMD, Jyske Bank og Novo Nordisk er blandt kunderne.

- Første gang jeg mødte Anja var på et af vore kurser. Et par dage inde i kurset kom hun hen til mig og sagde, at det, hun hørte, var interessant. Jeg vidste godt, at hendes temperament var iltert. Jeg gav hende nogle redskaber og pludselig åbnede en ny verden sig for hende. Jeg synes, historien om Anja er en solstråle, siger Lasse Zäll, der dog ikke vil skrive under på, at hun har gennemgået nogen egentlig menneskelig forvandling.

- Det, Pathfinder kan levere, er ikke mirakler. Jeg tror såmænd bare, at det er den ægte Anja, man ser i dag. Via den Blind Spot-metodik, vi anvender, har hun såmænd bare fundet ud af, hvad det helt nøjagtig er, der trigger hende. Med den viden har hun fået redskaberne til at kunne arbejde konstruktivt videre med sig selv, siger Lasse Zäll.