Sportschef: Ingen grund til champagne

Kommentar af BTs sportschef Jacob Staehelin

Bronzemedaljer og alt er godt. Jan Pytlicks lidet prangende, for en dansk landstræner da, rekordliste, fik lidt mere glans og alle er glade. Eller hvad?

Jeg har tidligere skrevet, at det var et ualmindeligt billigt VM, der var til salg i Serbien. De notorisk største konkurrenter var enten ikke med eller slået ud af turneringen, inden medaljeslutspillet begyndte. Og jeg vil da også gå så langt som til at mene, at hvis det ikke var blevet til bronze, så skulle DHF til at overveje, om 15 års arbejde har været det rette på kvindelandsholdet.

Vi taler om den største modtager af Team Danmark-støtte. En del af forklaringen er naturligvis, at herrerne også tilhører verdenseliten, og at man derfor støtter begge køn. Men alligevel.

Bronzen kom hjem, men jeg har få gange i løbet af denne slutrunde været imponeret. Mod Tyskland i kvartfinalen spillede det danske hold den eneste gode kamp – fraset 2. halvleg af medaljekampen. Ellers har der været et hav af tekniske fejl, et angrebsspil med alt for få ideer og foruroligende lange pauser, hvor spillet var totalt usammenhængende. Den helt store kyniker påpeger, at eliten i kvindehåndbold er så lille, at det er imponerende, man kan komme så langt med så mange fejl.

Og vi fik prygl af Brasilien. To gange. Prygl som i, at der var klasseforskel. Dét er den helt store huskekage fra dette VM. Vi taler om et hold, der for under 10 år siden var nul og niks. Som med en helhjertet satsning og storstilet eksport af spillere til Europa for at lære det nødvendige, har løftet sig op i verdensklasse – med en dansker ved roret. Tillykke til Morten Soubak, der har masser af ære af VM-guldet. Og som i en eller anden forstand også illustrerer, at der ikke er den store fremdrift i dansk kvindehåndbold. I alle tilfælde langt mindre end så mange andre steder.

Det er den smertefulde lektie, som Jan Pytlick, spillerne og DHF-toppen skal tage med hjem. I det lys er dette VM en langt større øjenåbner end hvis bare Norge havde vundet igen. Men hey – vi kan jo også bare glæde os over, at der kom medaljer for første gang siden 2004, at seertallene igen gik gennem loftet. Og at det også i år bliver juleaften på den 24. december. Og hurra for det.

Læs også: