Pytlicks VM-forbandelse brudt: Bronze til Danmark

Når spillerne på det danske kvindelandshold mandag formiddag lander i Københavns Lufthavn, har de hver en bronzemedalje hængende om halsen.

Således vandt de deres sidste - og dramatiske - kamp om tredjepladsen ved VM i Serbien 30-26 over Polen. For landstræner Jan Pytlick må sejren betragtes som en personlig triumf.

Inden VM blev indledt, var der ikke mange, der troede, at Danmark havde potentiale til at slutte i top-3. Men undervejs i turneringen har holdet vist stor fightervilje, ligesom man blandt andet har besejret Montenegros regerende Europamestre.

Desuden kan det fastslås, at Jan Pytlicks 'medalje-forbandelse' hermed er brudt. Det var femte gang, han havde kvalificeret et hold til en bronzekamp, men første gang, at det vandt. Og ikke nok med det. Den vundne medalje er den første et dansk kvindelandshold har erobret siden man vandt sølv ved EM 2004 i Ungarn.

I forhold til fredagens semifinale havde Jan Pytlick i startopstillingen rokeret markant rundt på sine spillere.

Eksempelvis var målvogter Cecilie Greve erstattet af Rikke Poulsen, selvom førstnævntes redningsprocent under VM har været bedre.

Men heller ikke Kristina Kristiansen, Maria Fisker, Mette Gravholt samt Louise Burgaard, der alle regnes for Danmarks bedste på hver sine positioner, var med fra start.

Det betød, at Jane Schumacher, Susan Thorsgaard, Line Jørgensen og Ann Grete Nørgaard sammen med Stine Jørgensen og Trine Østergaard havde ansvaret for at sætte polakkerne under pres fra start.

Jan Pytlicks taktik med at satse på 'andenkæden' viste sig i første omgang ikke at være nogen dårlig idé.

Frem til det niende minut opbyggede man en føring på 5-2 mod et polsk mandskab, der virkede både nervøst og ufokuseret.

De efterfølgende 10 minutter gik tingene dog helt skævt for Danmark. Først blev Trine Østergaard udvist i to minutter, og kort tid efter overgik samme skæbne Jane Schumacher. Det udnyttede polakkerne til at komme foran 6-5, og herefter så de sig ikke tilbage inden pausen, hvor de var foran 15-12.

Danmark fik en perfekt start på anden halvleg, hvor de indenfor de første par minutter fik reduceret til 15-16.

Det lod polakkerne sig dog ikke mærke af. De kom foran 20-17, og lignede 20 minutter før tid en kommende bronzevinder.

Men så tog Kristina Kristiansen affære. I kampens afsluttende fase understregede playmakeren med flotte frispilninger og 10 fuldtræffere, der gjorde hende til kampens topscorer, at hun har været dette VMs bedste danske spiller. Danmark fik udlignet til 21-21. De kom foran 24-21. Og vandt med fire overskydende mål.

Der går nu et år før de danske kvinder igen har muligheden for at vinde medalje ved en international slutrunde:

I perioden 7.-21. december er Kroatien og Ungarn værter for Europamesterskabet.

Til denne turnering er Danmark endnu ikke kvalificeret. Men man fører sin pulje med maksimum point foran Ukraine, Østrig og Litauen, og ligner dermed en kommende deltager.

Læs også: