Psykologer: De stærke hev resten ned

To af Danmarks førende sportspsykologer giver deres bud på herrelandsholdets totale kollaps i VM-finalen mod Spanien.

Da det danske herrelandshold kollapsede i VM-finalen mod Spanien, var det guf for landets sportspsykologer.

For hvad var det lige for en størrelse, der viste sit overraskende ansigt som afslutningen på en optur, der havde afstedkommet otte sejre i træk?

Ikke en ukendt størrelse, vurderer formand for Dansk Idrætspsykologisk Forum, Niels Rossing.

- Håndbold er det, vi i universitetsverdenen kalder en kaos-sport, fordi der er så mange faktorer, der spiller ind på resultatet. Derfor kan kollapset heller ikke alene forklares rent sportspsykologisk, men en del af det kan sikkert godt, siger Niels Rossing.

- Man kan sige, at den tillid til egne evner, der var bygget op gennem hele turneringen, forsvandt meget hurtigt. Det er ikke helt ualmindeligt, at det sker, og noget kunne tyde på, at der er tale om det, vi kalder ’social loafing’, der er en negativ social effekt. Det er det, der sker, når bærende kræfter som Mikkel Hansen og Anders Eggert begynder at brænde deres forsøg, og det så får en negativ afsmitning på resten af holdet, forklarer Niels Rossing og tilføjer:

- Det er de ting, man kunne observere undervejs i kampen, og man kan sige, at kollapset skete meget tidligt i opgøret, så man kan spørge, om der også var et rigtigt spændingsniveau op til selve kampen, men det er ikke noget, jeg kan sige noget om endnu.

Det kan måske Erik Østenkjær, der er en af de mest rutinerede sportspsykologer herhjemme. Han mener, at der kan være tale om en kulturel afsmitning på holdet, der ganske enkelt havde sværere ved at kapere favoritværdigheden i finalen end rollen som underdogs i semifinalen.

- Generelt står Danmark bedst som undertippede. Jeg tror, det er noget, der ligger i vores kultur som et lille land. Når nogle siger, at vi ikke er gode nok, skal vi nok vise dem, at det er vi, og det passer os bedre at komme bagfra. Det kunne de ikke i finalen, hvor alle havde dækket guldbordet på forhånd, siger Erik Østenkjær.

Læs også: