Han har vundet Champions League – to gange. Han er populær blandt damerne. En publikumsyndling. Han har spillet et utal af landskampe. Han driller kærligt holdkammeraterne på de sociale medier – men de elsker ham stadig. Og senest sprang han endda ud som håndbolddiplomat, da han agerede politiker og lobbyist i sagen om René Tofts albueskinne.

Man kan trygt konstatere, at den danske stregkæmpe Jesper Nøddesbo er en populær og fleksibel skikkelse på den danske håndboldscene. En popularitet der blot er vokset og vokset, siden han debuterede på landsholdet som 21-årig i 2001.

15 år senere er han her stadig, og selvom spilletiden er blevet reduceret både på klubholdet Barcelona og på landsholdet, fylder han stadig meget.

Der går ikke et øjeblik i en landskamp, hvor Nøddesbo ikke er til stede for holdkammeraterne med gode råd og opmuntrende ord. Og det er på trods af, at brødrene René og HenrikTofts tilstedeværelse har reduceret Barcelona-spilleren til tredjevalg på stregen.

Men det har også været en hård erkendelse at komme til, fortæller Jesper Nøddesbo til BT. At spilletiden ikke er, hvad den har været.

»Nu lyder jeg meget frelst, men der er også dage, hvor det er hårdt ikke at få chancen for at fejle. For det er i bund og grund det, man gør. Det er lidt lettere at acceptere at sidde på bænken, hvis man har spillet dårligt. Det bliver lettere for ens selvforståelse at kapere, at man sidder dér. Men det er hårdt. Uden tvivl. I bund og grund handler det meget for mig at have truffet et bevidst valg om, at jeg er med på de vilkår – og så tager vi tingene derfra,« siger han om sin rolle på holdet.

For som Nøddesbo siger, har han truffet et valg.

»Jeg er meget bevidst om min rolle. Jeg tror også, at den eneste grund til, at jeg kan være i den og rumme den, er, fordi jeg har taget den op og sagt til mig selv, at hvis jeg skal være her, så er det den rolle, jeg skal udfylde, indtil jeg får lov til at spille. Det hjælper til, at jeg kan acceptere præmissen. Hvis jeg ikke ville acceptere det, skulle jeg ikke være her, for så ville jeg gå rundt og skabe dårlig stemning. Jeg ville måske være sur og tvær og ked af det. Og det er der ingen, der kan være tjent med. Det handler om at forventningsafstemme – og så finde ud af, om det er noget, jeg har lyst til,« siger Jesper Nøddesbo.

I en alder af 36 år medfører hver eneste slutrunde tanker omkring fremtiden for stregen fra Herning. Men lige nu vil han ikke være andre steder.

»Det er løbende overvejelser, jeg har. Det hjælper, at vi har et rigtig godt hold, og at det er nogle gode fyre at være sammen med. Jeg har et håb om, at jeg kan bidrage på banen også. For jeg ved, jeg bidrager uden for banen. Jeg vil bare gerne bidrage med mere på banen, men der er nogle, der står foran mig i køen. Nu er min rolle at vente på, at der forhåbentlig ikke sker noget – men sker der noget, er det min opgave at være der,« pointerer han.

Jesper Nøddesbo er ofte i centrum på landsholdet, når der skal laves lidt sjov. Her får han det store grin frem på både Mads Mensah Larsen (th.) og Jannick Green (tv.).
Jesper Nøddesbo er ofte i centrum på landsholdet, når der skal laves lidt sjov. Her får han det store grin frem på både Mads Mensah Larsen (th.) og Jannick Green (tv.). Foto: Liselotte Sabroe
Vis mere

Senest greb han chancen mod Argentina, da Réne Toft ikke var kampklar på grund af sin omstridte albueskinne. Dagen efter var Nøddesbo så frontmand for det lobbyarbejde, der førte til, at hans direkte konkurrent på stregen kunne spille igen mod Egypten lørdag. Her sad Nøddesbo på bænken i hele kampen. Et godt billede på, hvor stor en kapacitet han er på det danske landshold. Men det ville måske alligevel være sjovere at være sammen med familien end at sidde på bænken?

»Det må vi tage bagefter. Lige nu har jeg det godt på landsholdet og nyder at være her. Jeg håber, jeg bidrager, hvor jeg kan – og så må jeg tage de overvejelser efterfølgende. Overvejer jeg det hver eneste dag, er det også noget, der tærer på min tankekraft og stjæler fokus. På den måde er jeg her og nu. Og overvejelserne tager jeg efter,« smiler han, den dobbelte Champions League-vinder, publikumsyndlingen, damernes favorit og landsholdets talisman.


Jesper Nøddesbos rolle på landsholdet er i dag mere perifer, men når der er brug for ham, er han klar. Som for eksempel i åbningskampen mod Argentina, hvor René Toft blev forhindret i at spille på grund af en albueskinne. På billedet ses Nøddesbo (bagest) i aktion i forsvaret sammen med Henrik Toft (tv.)
Jesper Nøddesbos rolle på landsholdet er i dag mere perifer, men når der er brug for ham, er han klar. Som for eksempel i åbningskampen mod Argentina, hvor René Toft blev forhindret i at spille på grund af en albueskinne. På billedet ses Nøddesbo (bagest) i aktion i forsvaret sammen med Henrik Toft (tv.) Foto: Liselotte Sabroe
Vis mere

Ikke med på en badebillet

Niklas Landin er vant til at gå forrest på banen med sine mange redninger og trække en stor del af det danske læs, men når anførerhvervet skal passes i kulisserne, er han ikke ene om opgaven. Her er Jesper Nøddesbo en vigtig spiller.

»Jeg tror, han betyder rigtigt meget for holdet. Han er også på en måde min co-anfører. Han tager utroligt mange opgaver på sig og sørger for, at truppen fungerer, og han forhører sig hele tiden omkring, hvordan alle spillere har det. Han er en utrolig god mand for holdet og er utrolig positiv. Så har han jo også noget livserfaring, som han deler ud af, så det er positivt,« siger Landin med et smil.

Anføreren kan dog godt forstå, hvorfor Nøddesbo har lidt lettere ved at acceptere reserverollen på landsholdet trods sin status og flotte cv.

»Det havde været noget andet for ham, hvis han havde spillet fuld tid i Barcelona. Så tror jeg, han havde sagt; ’hvad sker der her’. Han kommer stadig til landsholdet, hvor han måske ikke spiller så meget for Barcelona.«

Landsholdets anfører Niklas Landin (billedet) er glad for Jesper Nøddesbos tilstedeværelse på holdet. Anføreren fortæller om vigtigheden af at have Nøddesbo med, som manden, der bl.a. tager sig af det sociale og sørger for at spillerne i truppen har det godt.
Landsholdets anfører Niklas Landin (billedet) er glad for Jesper Nøddesbos tilstedeværelse på holdet. Anføreren fortæller om vigtigheden af at have Nøddesbo med, som manden, der bl.a. tager sig af det sociale og sørger for at spillerne i truppen har det godt. Foto: 10080 Fredrik Sandberg/TT
Vis mere

Højrebacken Kasper Søndergaard nikker genkendende til Nøddesbos betydning for Danmark. De to kender hinanden gennem mange år.

»Jesper er en ekstrem social og dejlig fyr. Han er en af mine gode kammerater uden for banen. Men det, jeg synes er allerbedst ved Jesper, er, at vi altid kan regne med ham på banen. Han var jo ikke med, hvis han ikke var god til håndbold. Han er en af de bedste stregspillere igennem tiden for Danmark. Han har stort set altid leveret, og det gør han stadigvæk. Det kunne man se, da René ikke måtte spille den første kamp. Jesper gik ind og tog kæmpeansvar og spillede en flot kamp. Han betyder stadigvæk meget på banen, og vi ved, vi kan regne med ham.«

Hvad siger det om ham, at han med et ret flot cv med egne ord accepterer præmissen om at spille mindre for at være med?

»Jesper har vel et af de flotteste cv’er her på holdet, så det har du helt ret i, men jeg tror, det er, fordi Jesper inderst inde ikke er tvivl om, at der bliver meget brug for ham i løbet af turneringen. Og det tror jeg også,  der gør. Ellers var han ikke med. Han er jo ikke med på en badebillet, det ved han selv. Han er med, fordi han vil spille, og det kommer han også til, tror jeg. Når han siger sådan, er jeg ikke i tvivl om, at det er, fordi han gerne vil spille og også regner med at komme til det.«

»Han er god til at komme med opbakning – også når det ikke går godt. Han kommer med noget hele tiden, som vi kan bruge, og det synes jeg, er rart. Men det ser jeg ikke som hans vigtigste rolle. Det vigtigste, han kan gøre, er, at spille. Og at han leverer på banen. Det andet er af mindre prioritet. Jeg ved, at han bare gør det, uanset om han spiller eller ej.«