Opvisningen mod Spanien viste et helt nyt topniveau hos Danmark, og kampen ligner samtidig Gudmundur Gudmundsson gennembrud som landstræner

Danmark har for alvor meldt sig på banen som en af de største guldbejlere ved EM efter den imponerende sejr over Spanien.

Der har ellers været spekuleret i, om danskerne havde tilstrækkelig med kvalitet i forsvaret til at række troværdigt ud efter EM-medaljerne, men optimismen både på holdet og hos omgivelserne er eksploderet som en direkte konsekvens af det tårnhøje niveau, Danmark leverede på i anden halvleg mod Spanien, der blev sat til vægs med 27-23.

Spillerne tøver ikke med at kalde det for den klart bedste halvleg, de har spillet, siden Gudmundur Gudmundsson blev landstræner i sommeren 2014. Og selvom den retorisk forsigtige Gudmundsson sjældent er meget for at købe den slags præmisser, er det faktisk, hvad den islandske træner gør i dette tilfælde.

»Det var den bedste halvleg i min tid, ja. Det er rigtigt. Præstationerne i anden halvleg var imponerende. Både i forsvaret og angrebet spillede vi meget godt. Det var helstøbt. Mod Ungarn var vi også gode, men det var en anderledes modstander, der nok ikke var helt så god,« siger Gudmundsson.

Føler du, at I har fået lukket munden på de eksperter, der har stillet spørgsmål ved forsvarets styrke?

»Det håber jeg. Jeg håber, folk kan se det nu. Jeg har set det hele tiden og kan se, hvad drengene kan. Nogle af eksperterne har ikke troet på det, eller hvad ved jeg, men jeg har været meget tilfreds efter hele tiden løbende at have kigget grundigt på det og analyseret meget. Vi er på vej, og vi bliver bedre. Jeg har aldrig tvivlet på det,« siger han.

Kampen ligner samtidig et gennembrud for Gudmundur Gudmundsson, der udover at kæmpe med Ulrik Wilbeks gigantiske skygge og status som dansk håndbolds Kong Midas også skuffede i sin første slutrunde for et år siden, da det blot blev til en femteplads ved VM i Qatar. Det er det dårligste VM-resultat i ti år.

Men med den overbevisende lussing til spanierne blæser vinden den rigtige vej for islændingen og landsholdet, og med udsigten til et restprogram i mellemrunden, der hedder Sverige og Tyskland, bør semifinaledeltagelsen komme i hus.

Direkte adspurgt, om kampen mod Spanien var hans ’endelige gennembrud som dansk landstræner’, lyder islændingens svar:

»Det var en meget vigtig kamp at vinde, og jeg er meget glad. Jeg tror på min strategi, og hvad jeg har at tilbyde her på holdet. Så arbejder jeg med drengene på at få det på plads,« lyder det.

Og så er vi tilbage til den lidt forsigtige retorik igen.