BT gennemgår her de fire EM-grupper og kommer med et bud på slutstillingen i de forskellige puljer, før slutrunden på fredag fløjtes i gang i Polen

Foto: Claus Fisker
Vis mere

GRUPPE A

Frankrig
Nikola Karabatic & co. er endnu en gang guldfavorit. De forsvarende guldvindere fra EM, VM og OL er dog ramt af skader og må undvære Grebille, Accambray, Fernandez, Barachet, Nyokas og N’Guessan, hvilket har fået landstræner Onesta til at meddele, at Frankrig ikke er den største titelkandidat i hans optik. Men med tonsvis af erfaring og stjernedrys på samtlige pladser holder den vurdering ikke. ’Les Experts’, som holdet kaldes på grund af deres skræmmende finale-effektivitet, viste da også i søndagens sejr over Danmark, at første-syveren holder et ekstremt højt niveau.

Polen
På hjemmebane skal Polen regnes blandt guldkandidaterne. Stammen udgøres af spillere fra de polske storklubber Vive Kielce og Wisla Plock, og kvalitet er der rigeligt af hos polakkerne, som dog mangler en stjerne fra allerøverste lag - i stil med Nikola Karabatic og Mikkel Hansen. Holdet har skuffet i træningskampene, hvor det i weekenden blev til et stort nederlag til Spanien - 12-26 - samt smalle sejre over Sverige og Brasilien. Det ændrer dog ikke på, at Polen i Polen bliver en svær størrelse for alle nationer.

Serbien
Serberne stiller til start i EM uden de to altoverskyggende stjerner, Momir Illic og Marko Vujin, og det bliver spændende at se, hvad holdet kan udrette uden de to backer. Det er et ungt hold, som nok skal få sin sag for i en svær pulje, og serberne kan sagtens risikere at skulle forholde sig til en tidlig EM-exit efter de tre indledende kampe.

Makedonien
Som altid er det Kiril Lazarov-show, når Makedonien er til en slutrunde. Højre backen ER det makedonske landshold. Skal Makedonien snyde serberne for tredjepladsen, kræver det ild i armen på Barca-stjernen, men finder han det spil frem, som tidligere har gjort ham til målkonge ved slutrunder, kan Makedonien godt snuppe en plads i mellemrunden.

Vurdering:
Frankrig bør kunne snuppe førstepladsen, men det bliver i hård kamp med Polens værter. De to mandskaber er på et helt andet niveau end Serbien og Makedonien, der må slås om den sidste plads i mellemrunden.

BTs bud på en slutstilling: 1. Frankrig, 2. Polen, 3. Makedonien, 4. Serbien

Foto: FADI AL-ASSAAD
Vis mere

GRUPPE B

Kroatien
Kroatien har haft pil ned siden EM i Danmark i 2014, og det ligger heller ikke i kortene, at det bliver i Polen, at kroaterne stempler ind som oplagt finalekandidat igen. Den nye landstræner Željko Babić får i hvert fald sin sag for med et mandskab, hvor for meget afhænger af stjernen Domagoj Duvnjak, og så hjælper det heller ikke, at de må undvære den skadede Luka Stepancic, der ellers stod foran sit helt store landsholdsgennembrud, på højre back.

Island
Aron Kristjanssons tropper må aldrig undervurderes. Finder playmaker Aron Palmarsson først storformen, bliver islændingene en ubehagelig oplevelse for alle nationer, og så vil de være i stand til at udfordre Kroatien i kampen om førstepladsen. På bredden ser vulkanøens håndboldsønner dog ud til at mangle lidt, og det kan komme til at koste dem i mellemrunden.

Norge
Norge kommer til EM med et ungt og spændende hold med Aalborgs Sander Sagosen og Harald Reinkind fra Rhein-Neckar Löwen som nogle af de store profiler. Der er interessante perspektiver i det norske landshold, men umiddelbart ligner det et hold, der stadig har brug for et par slutrunder under bæltet, før de får den nødvendige erfaring til at kunne drille nogle af de store og mere etablerede nationer.

Hviderusland
Som altid er Siarhei Rutenka det altdominerende omdrejningspunkt hos Hviderusland. Problemet for hviderusserne er imidlertid, at Rutenka, som nu er klubløs efter et kort ophold hos Lekhwiya i Qatar, ikke længere holder det høje niveau, som i en årrække gjorde ham til en af verdens bedste, da han tørnede ud for først Ciudad Real og derefter Barcelona. Alderen er dog ved at indhente Rutenka, og derfor er det vanskeligt at få øje på hviderusserne muligheder i denne pulje.

Vurdering:
Kroatien er svækket, og det skal blive spændende at se, om Island kan drille dem i kapløbet om førstepladsen. Norge ser ud til at mangle den sidste kvalitet mod Kroatien og Island, men vores naboer mod nord må ikke få problemer med at besejre Hviderusland, der er puljens dårligste mandskab.

BTs bud på en slutstilling: 1. Kroatien, 2. Island, 3. Norge, 4. Hviderusland

Foto: MARWAN NAAMANI
Vis mere

GRUPPE C

Spanien

Spanien ligner sammen med Frankrig det bedste bud på en europamester. Landsholdet har mange strenge at spille på og stiller op i stærkeste opstilling - bortset fra den skadede Dani Sarmiento. Forsvaret er voldsomt effektivt, og offensivt er der så meget kvalitet hele vejen rundt, at det er svært at finde argumenter for, at Spanien ikke er deltager i finaleweekenden. Weekendens testekampe lover da også godt for spanierne, der sejrede stort over Brasilien, Sverige og Polen. De ligner sammen med Frankrig det bedste bud på en guldvinder.

Tyskland
Tyskerne er hårdt ramt af skader. De to soleklare førstevalgt på fløjene - Uwe Gensheimer og Patrick Groetzki - er skadede og kommer ikke med til EM. Det samme gælder Kiel-stregen Patrick Wincek. Det svækker Tyskland, der bliver afhængige af yngre kræfter, og det kommer til at kræve godt trænerarbejde fra islandske Dagur Sigurdsson, hvis tyskerne skal udrette noget ved dette EM.

Sverige
Tre nederlag i weekendens træningskampe har knockoutet optimismen i Håndboldsverige forud for EM. Brasilien, Spanien og Polen uddelte alle klø til svenskerne, som ikke ligner et hold, der går et stort mesterskab i møde. Skal holdet overraske, skal det være med udgangspunkt i den solide defensiv, som styrmand Tobias Karlsson - normalt - binder sammen foran Flensburg-Handewitts fremragende målmand Mattias Andersson.

Slovenien
Med den karismatiske serber Veselin Vujovic på trænerbænken har et spændende slovensk mandskab fået tilført endnu en dimension. Betragtes som en outsider, der kan blive et grimt bekendtskab for modstanderne - specielt hvis de to dygtige playmakere, rutinerede Uros Zorman og Dean Bombac, nummer to på topscorerlisten i Champions League, får gang i deres spil og evner at trække holdet med sig.

Vurdering
Titelkandidaterne fra Spanien snupper førstepladsen i denne pulje, men det ligner en åben slagudveksling om placeringer fra nummer to til fire. Sverige ser ud til at være skidt kørende, men meget kommer til at handle om, hvem af svenskerne, slovenerne og tyskerne, der først får tanket noget tiltrængt selvtillid.

BTs bud på en slutstilling: 1. Spanien, 2. Slovenien, 3. Sverige, 4. Tyskland

Foto: Claus Fisker
Vis mere

GRUPPE D

Danmark
Danmark ’plejer’ at vinde EM-slutrunden i OL-år, snakker man om i håndboldkredse herhjemme med reference til EM-guldet i 2008 og 2012. Det tomrum, som den skadede René Toft Hansen har efterladt i forsvaret, har dog svækket det danske guldkandidatur ganske alvorligt, og derfor regnes Danmark ikke lige nu for en af de absolutte guldkandidater. Men angrebet og kontrafasen ser meget skarp ud, og rammer stjernerne Mikkel Hansen og Niklas Landin topformen, kan det sagtens ende med et EM af den mindeværdige slags for danskerne.

Ungarn
Talant Dujshebaev er blevet landstræner for et spændende ungarsk landshold, som han straks er gået i gang med at fremtidssikre med et generationsskifte. De to store profiler på et enormt fysisk stærkt mandskab er dog velkendte navne - højre back Laszlo Nagy og målmand Roland Mikler. De to bliver ekstremt vigtige for at Ungarns EM, men hvis de leverer på topniveau, og Talant Dujshebaev gør det samme på bænken, så kan ungarerne godt gå hen og blande sig i kampen om en semifinaleplads.

Rusland
Rusland har fået en ny landstræner, og det har hjulpet gevaldigt på tempoet i spillet, der i en årrække har ladet en del tilbage at ønske. Den tidligere stormagt fremstår nu som en mere homogen enhed, der også rent taktisk har fået et løft. Spørgsmålet er dog, hvad det rækker til i en gruppe, hvor spillermaterialet ser mere potent ud hos både Danmark og Ungarn.

Montenegro
Montenegro er på papiret puljens klar dårligste hold, og det vil undre, hvis ikke montenegrinerne ender på sidstepladsen efter tre nederlag. Holdet spiller meget fysisk og arbejder ud fra den forældede devise om at skræmme modstanderne med meget hårdt spil. Kvaliteten er dog helt generelt ikke høj nok hos spillerne på holdet, og det er så godt som umuligt at få øje på montenegrinernes chancer i de tre kampe.

Vurdering
Selvom Danmark slås med defensive udfordringer, bør de være i stand til at holde Ungarn og Rusland bag sig i det samlede puljeregnskab. I den modsatte ende af tabellen kommer vi til at finde Montenegro, som ikke kan byde nogen af de tre øvrige op til dans og må sige farvel efter den indledende gruppe.

BTs bud på en slutstilling: 1. Danmark, 2. Ungarn, 3. Rusland, 4. Montenegro

SPILLESTEDERNE

Danmark begynder EM-slutrunden med base i Gdansk. Med hvad med de andre grupper? Få overblikket her.

Gdansk – Ergo Arena

Kapacitet: 15.000 tilskuere

Kampe: Hjemmebane for Danmarks gruppe D med Rusland, Ungarn og Montenegro. Trods den store tilskuerkapacitet er det de eneste kampe, som arenaen huser under EM-slutrunden.

Om hallen: Multiarenaen lige ved Østersøen blev opført i 2010 i udkanten af Gdansk og nær den meget populære polske badeby Sopot. Opførelsen kostede knap en halv milliard danske kroner. OG Det polske herrelandshold i volleybal formåede at vinde VM på hjemmebane i 2014 i arenaen. Den bruges også til koncerter, hvor prominente navne som Backstreet Boys, Sting og Lady Gaga har kigget forbi.

Krakow - Tauron Arena Krakow

Kapacitet: 15.000 tilskuere

Kampe: Arenaen i Krakow huser EM-værterne Polens gruppe A, der består af Frankrig, Makedonien og Serbien. Derudover spilles den ene mellerunde-gruppe 1 i byen, mens de semifinaler, finale og bronzekamp alle foregår i denne hal.

Om hallen: Polens største arena er blot halvandet år gammel, da dørene blev slået op første gang i maj 2014. Til EM er kapaciteten begrænset til 15.000, men reelt er der plads til langt over 20.000 mennesker ved koncerter og andre arrangementer.

Katowice – Spodek Arena

Kapacitet: 11.000 tilskuere

Kampe: Gruppe B bestående af Kroatien, Island, Hviderusland og Norge spiller sine kampe her. Ligesom Ergo Arena i Gdansk er Spodek Arena kun i brug i de indledende gruppekampe.

Om hallen: Udover selve hallen, hvor kampene spilles, finder man også et træningscenter, et hotel og en skøjtering, der er hjemsted for det lokale ishockey-mandskab HC GKS Katowice. Hallen blev opført i 1971 og har en speciel UFO-form. Den er siden blev moderniseret flere gange og er nu i stand til at huse store begivenheder såsom EM-slutrunden.

Wroclaw - Centennial Hall

Kapacitet: 6.500 tilskuere

Kampe: Hallen er hjemsted for gruppe C bestående af Spanien, Sverige, Tyskland og Slovenien. Desuden huser den mellemrunde-gruppe 2, som Danmark kan gå videre til. Her spilles der også om 5-8.pladsen.

Om hallen: Slutrundens mindste hal – men også den mest historiske. Den blev bygget i 1913, da Wroclaw hed Breslau og var under tysk herredømme. Og den har desuden fået en plads på UNESCOs verdensarvsliste på grund af dens karakteristiske opbygning.