Landstræner Jan Pytlick erkender, at det økonomiske fundament under landsholdet vakler, hvis håndbold-kvinderne ikke klarer weekendens OL-kvalifikation

Der er ikke blot olympiske adgangsbilletter på spil, når Danmarks kvindelandshold i håndbold i weekenden møder Tunesien, Den Dominikanske Republik og Rusland.

Placerer landtræner Jan Pytlicks tropper sig blandt de to bedste hold i gruppen er alt fryd og gammen, men ender de uden for top-2, vil det økonomiske fundament under holdet komme til at vakle.

- Vi er under stort pres, siger landstræner Jan Pytlick og tilføjer:

- Kommer vi med til OL, vil der hele sommeren være stor hype omkring holdet, hvorimod vi glider ud af danskernes bevidsthed, hvis vi kikser.

Team Danmarks direktør Michael Andersen giver ham ret.

- De danske håndboldkvinder har de seneste år stået i skyggen af herrerne. Skal de ud af denne, er det bydende nødvendigt, at de kvalificerer sig til Legene i London, hvor de vil blive eksponeret kraftigt, siger Michael Andersen, der glæder sig over, at kvindelandsholdet indtil videre har klaret to af de tre krav, man for et par år siden pålagde dem, hvis Team Danmark fortsat skulle blive ved med at indbetale millioner af kroner i økonomisk støtte.

- De spillede sig problemfrit gennem sidste sommers VM-kvalifikationskampe mod Polen, og placerede sig på en flot fjerdeplads ved VM (i Brasilien, red.), hvor vi ellers ’kun’ forlangte, at de skulle ende i top-7. Nu mangler holdet kun at spille sig til OL. Men klarer de også den del af tre-trins-raketten, fortsætter vores bevillinger på samme niveau som nu frem til VM 2015 (i Danmark, red.), siger Michael Andersen.

Det er dog ikke kun millionerne fra Team Danmark, der er på spil i weekenden. Håndboldkvinderne skal via kvalifikation til OL gøre så god reklame for sig selv, at de til nytår, når hovedsponsoraftalen med GF Forsikring udløber, er så attraktive, at en ny sponsor er klar til at træde til.

Ifølge sporten.dks oplysninger har Dansk Håndbold Forbund hvert år modtaget en check på knap ni mio. kroner.

Dette beløb har DHFs direktør, Henrik M. Jacobsen, ikke ønsket at bekræfte.

Men spørger man sponsoreksperten Thomas Badura, der er direktør i firmaet SponsorPeople, er der færre sponsorindtægter i sigte.

- For det første er kvindelandsholdet, siden GF Forsikring indgik aftalen for snart fem år siden, blevet overhalet i popularitet af herrelandsholdet. Og for det andet har finanskrisen betydet, at pengene ikke længere hænger så løst i virksomhederne som tidligere. Derfor må DHF indstille sig på, at der vil ske en reduktion i sponsorbeløbet på op mod 25 procent (ca. to mio. kroner, red.), siger Thomas Badura.

Hvis denne vurdering holder stik, bliver der fremover ikke så mange penge til udviklingen af landsholdet.

Men det piner langt fra landstræner Jan Pytlick.

- Jeg er ikke nervøs for fremtiden. Vi har et godt hold. Bare vent og se. Vi kvalificerer os til OL, og finder en ny hovedsponsor, som vi bliver lige så glade for at samarbejde med, som tilfældet har været med GF Forsikring, siger Jan Pytlick.

Heller ikke målvogter Karin Mortensen frygter fremtiden.

- Vi spillere tænker ikke over de økonomiske aspekter, som de kommende dages kvalifikationskampe har. Vi tænker kun på det sportslige, siger Karin Mortensen, der også har sin egen håndboldfremtid på spil.

Hendes aftale med FIF udløber efter denne sæson.

- Min plan er, at jeg vil spille mindst en sæson mere. Alt er i spil. Det kan både blive i en klub i Københavns-området eller i udlandet, siger Karin Mortensen.

En ting er dog sikkert: Kvalificerer Danmark sig til OL, hvor man var fraværende i Beijing for fire år siden, øges hendes egen markedsværdi kraftigt.