Det er ikke blot Ulrik Wilbeks herrelandshold, som hiver ædelt metal hjem til Danmark. Samtlige danske ungdomslandshold har vundet medaljer ved deres seneste slutrunder, og de unge talenter skaber et forrygende fundament for fremtiden

Det er svært at være pessimistisk, hvis man kigger nogle år ud i fremtiden på dansk håndbolds vegne.

Ikke blot står Ulrik Wilbeks europamestre som de kronede konger af herrehåndbolden - Jan Pytlicks kvindelandshold fik en fjerdeplads ved VM, og måske mest opløftende af alt vælter ungdomslandsholdene, dansk håndbolds fundament og fremtid, sig i succes.

I sommer havde Danmark seks ungdomslandshold af sted til slutrunder. Samtlige hold vendte hjem med medaljer – tre guld, to sølv og en enkelt bronze var udbyttet for de spirende danske håndboldstjerner.

Generalsekretær i Dansk Håndbold Forbund, Morten Stig Christensen, mener da også, at det ligner en ’meget lys fremtid’ for dansk håndbold.

- Jeg er pavestolt af det, vores landshold har præsteret. A-holdene og ungdomslandsholdenes resultater er ganske enkelt unikke. Det viser, hvor fantastisk godt et system, vi har, og at den røde tråd i dansk håndbold fungerer, siger Morten Stig Christensen, mens kvindelandstræner Jan Pytlick supplerer:

- Det ser rigtig, rigtig godt ud. På både dame- og herresiden er talentmassen enorm, og der er virkelig noget at bygge på i fremtiden.

Den store resultatmæssige succes på ungdomssiden kommer faktisk bag på håndboldforbundet. De seneste år har nemlig budt på en ændring i talentsystemet hos DHF, hvor fokus er flyttet fra resultater og til den enkelte spillers udvikling og fremtidige muligheder for at blive a-landsholdsspiller.

Det forklarer Claus Hansen, der er landstræner for U19-herrelandsholdet, som vandt VM-guld i august.

- Vi kigger på potentialet i stedet for niveauet. Der er for eksempel nogle af de her 17-18-årige drenge, der kan se ukoordinerede og ranglede ud, men hvis potentialet er der, så kommer de med i stedet for en spiller, der har et højere niveau, hvis man kigger på det lige nu. Det gør vi ud fra en konstatering af, at de fleste herrespillere først topper i slutningen af 20’erne, siger Claus Hansen og tilføjer:

- Det er jo et opgør med hele den kollektivistiske tilgang til håndbold, som har gennemsyret dansk håndbold i så mange år, men vi gør det ud fra en betragtning om, at det i højere og højere grad er individualisterne og enerne, der afgør håndboldkampe, fortæller U19-landstræneren.

Den intensiverede jagt på individualister betyder samtidig, at der er blevet højere til loftet for at gøre plads til de egoer og til tider skæve individer, der med tiden kan udfolde sig til store håndboldstjerner.

- Vi er meget bevidste om at skulle være i stand til at rumme de her unikke talenter, mens vi selvfølgelig også skal have holdet til at fungere. Men vi må ikke tabe en perle som Mikkel Hansen på gulvet eller ikke være i stand til at rumme en Anja Andersen-type, fordi de måske ikke lige passer ind i nogle bestemte rammer, siger generalsekretær Morten Stig Christensen.

Strategiændringen i DHF betyder også, at det nu praktisk talt er et krav, at spillerne skal være i stand til at spille både forsvar og angreb – altså være såkaldt tovejsspiller, hvis de skal i betragtning til et af ungdomslandsholdene. Samtidig er der blevet skruet gevaldigt op for styrketræningen, så danske spillere i fremtiden fysisk er i stand til at matche modstanderne – noget som på A-landsholdsniveau i en lang årrække har været et problem. Men alt tyder på, at det er en udfordring, som DHF med sin spillerselektering er ved at have knækket koden på.

- For de helt unge piger i vores system er træningsfordelingen 70 procent styrke og 30 procent håndbold. Og det er begyndt at give resultat. I sommer var vores U19-piger faktisk det stærkeste hold, hvis man måler på højde og vægt. Det er aldrig sket før, siger landstræner Jan Pytlick.

Selvom fremtiden ser lovende ud, garanterer Morten Stig Christensen dog, at DHF ikke hviler på laurbærrene.

- Vi spørger hele tiden os selv, om vi gør det godt nok, og hvor vi kan forbedre os. Men vi er ved at have et rigtig godt, professionelt setup med alt fra diætister til idrætspsykologer, som er med til at forberede de unge mennesker på den fremtid, der kan vente som A-landsholdsspiller, hvor du ikke bare er elitesportsudøver, du er også et brand, siger Morten Stig Christensen.