Genoplev kampen minut for minut i LIVE-bloggen i bunden af artiklen.

(BT i Paris) Niklas Landin (og Danmark) satte svenskerne på plads med 27-25  (14–10) efter et forrygende opgør. Nu ligger førstepladsen for fødderne af danskerne.

Efter gode kampe mod Argentina og Egypten havde den danske målmandsstjerne Niklas Landin glædet sig til at møde Sverige. ’Dem kender jeg så godt,’ sagde han inden kampen.

Og hold da op, det må have været et trist gensyn for Sverige. For Landin pillede pynten af dem på et niveau, hvor betegnelsen verdensklasse næsten er et fattigt ord i sejren over Sverige. Nu skal Danmark virkelig dumme sig mod Bahrain og Qatar, hvis ikke de skal have en overkommelig vej videre i turneringen. Bedst af alt – så undgår danskerne efter alt at dømme Frankrig, som de seneste kan møde i en finale.

Men det var Danmark mod Sverige, vi kom til. Et opgør af de helt tætte.

Danmark-Sverige i tredje kamp ved VM.
Danmark-Sverige i tredje kamp ved VM. Foto: Liselotte Sabroe

Nabo-brag, rival-opgør, kampen om Skandinavien. Ja, kald det, hvad du vil. Èn ting var i hvert fald helt sikker. Tingene var sat på spidsen i aftenens VM-kamp mod Sverige i Accorhotels Arena i Paris.

Danskerne og svenskerne bor side om side på Hotel Pullman i Bercy-kvarteret, og her har de allerede stød på hinanden flere gange. Svenskerne hjalp danskerne på vej med at godkende René Tofts omstridte albueskinne – dog efter lidt betænkningstid.

Men sagen om skinnen resulterede ikke udelukkende i broderkærlighed. For den tidligere svenske landstræner Per Johansson rasede over landstræner Gudmundur Gudmundssons ageren i sagen. Derefter stak den svenske keeper Mikael Appelgren til René Toft for hans ’provokerende’ adfærd på banen.

Håndbold VM i Frankrig 16. januar 2016 Danmark-Sverige. Kasper Søndergaard.
Håndbold VM i Frankrig 16. januar 2016 Danmark-Sverige. Kasper Søndergaard. Foto: Liselotte Sabroe

Ikke nok med det jagtede Danmark også revanche for sidste års EM-slutrunde, hvor Sverige var indirekte skyld i, at danskerne missede semifinalen efter et uafgjort resultat.

Der var ingen tvivl om, at ingen af holdene var villige til at tabe. Derfor startede kampen med mange brændte afslutninger, tekniske fejl og et hæsblæsende tempo. Danmark virkede lidt overrumplede i starten. Storskytten Mikkel Hansen blev overfaldet fra første sekund af den vævre, svenske fløj Mattias Zachrisson, der klæbte til som en igle. Svenskeren havde fået til opgave at gøre livet surt for den danske verdensstjerne med en mandsopdækning. Og Mikkel Hansen havde det svært, men han blev ved og ved med en ukuelig vinderattitude.

Mikkel Hansen jubler over scoring
Mikkel Hansen jubler over scoring Foto: THOMAS SAMSON

Stille og roligt fik Danmark styr på første halvleg. Landin blev bare ved med at højne sit niveau – om muligt – ved dette VM, mens Henrik Møllgaard og Kasper Søndergaard for alvor stemplede ind. Men det billede ændrede sig for Danmark i anden halvleg, der ganske enkelt startede forfærdeligt. Michael Damgaard formøblede sin chance fra halvlegens begyndelse og var med til at bringe Sverige ind i opgøret.

Danmark-Sverige i tredje kamp ved VM. Henrik Møllgaard.
Danmark-Sverige i tredje kamp ved VM. Henrik Møllgaard. Foto: Liselotte Sabroe

Svenskerne bed sig fast – ligesom Mikkel Hansens igle fra første halvleg – og de gav sig ikke. Landin fortsatte med at imponere, mens angrebet kæmpede med at følge med.

Det var, da Sverige fik en mand udvist omkring et kvarter før tid, at kampen igen tog fart i Danmarks retning. Mikkel Hansen gik forrest med en straffekastscoring. Herefter skabte danskerne igen et hul ned til Sverige.

Da hal-uret passerede de 60 minutter, havde Danmark vundet med 27-25, efter et mål i sidste øjeblik af Hans Lindberg afgjorde kampen. To point, en vigtig sejr for danskernes videre VM-chancer, der nu har maksimum point efter tre kampe.