Landstræner Gudmundur Gudmundsson har nu i tre træningssamlinger haft tid til at sætte sit præg på de danske håndboldherrer, og onsdag aften får islændingen så debut, når Danmark møder upåagtede Litauen i EM-kvalifikationen.

Men hvilke forandringer kan vi forvente fra landsholdets side, og hvordan er det at være landsholdsspiller under Gudmundsson, der officielt overtog stafetten fra legendariske Ulrik Wilbek 1. juli.

Islændingen er ikke meget for at tale om det selv, så her giver nogle af holdets rutinerede spillere deres syn på, hvordan de ser tilværelsen som landsholdsspiller, efter Gudmundur Gudmundsson har fået dirigentstokken.

Niklas Landin:

Du havde Gudmundsson som træner to år i Rhein-Neckar Löwen. Hvordan er han på landsholdet i forhold til dengang, du havde ham på klubholdet?

- Han er egentlig meget rolig. Jeg ved ikke, om han lige skal i gang. Han er ikke rigtig kommet med de der ting, hvor han har skældt ud og sådan. Her har han været meget rolig og ikke så stressende her i forhold til, hvordan han var i Tyskland. Og det passer egentlig fint til ham at slappe lidt mere af.

Hvad er de mest markante ændringer, han har lavet på holdet?

- Det er hans filosofi med offensive backs i forsvaret. Jeg kender det jo fra Rhein-Neckar. Jeg er spændt på at se, om det bliver rigtig godt med os. Alexander Petersson (islandsk back hos Rhein-Neckar Löwen, red.) er meget stærk og hurtig og kunne godt løbe ude foran og holde sin egen mand. Jeg er spændt på at se, om vores back kan det, fordi vi er vant til at stå så fladt.

Inden Gudmundsson begyndte i jobbet, blev der spekuleret meget i, om I ville komme til at træne hårdere og få inddraget noget af jeres frihed i forbindelse med samlingerne. Har det været tilfældet?

- Nej. Jeg synes, det er det samme. Nu har vi godt nok træning torsdag på kampdagen, der har vi altid haft fri, så det har vi aldrig prøvet før.Han lukkede også træningen onsdag for tilskuere og dele af den for pressen. Det kan jeg heller ikke huske, at Wilbek nogensinde har gjort?
- Nej. Men der er han heller ikke lige så åben som Ulrik. Han er lidt mere lukket. Det gjorde vi også altid i Rhein-Neckar Löwen. Der er han iskold, der skal bare være lukket.

Bo Spellerberg:

Hvad er den mest markante forandring, Gudmundur Gudmundsson har bragt med sig i forhold til Wilbek?

- Gudmundur går nok mere i detaljen med nogle ting. Han har nogle klare ideer om, hvordan vores forsvar skal være, og han lægger meget vægt på at forklare de detaljer.

Inden Gudmudsson begyndte i jobbet, blev der spekuleret meget i, at I ville komme til at træne hårdere og få inddraget noget af jeres frihed i forbindelse med samlingerne. Har det været tilfældet?

- Det synes jeg ikke. Ved de to andre samlinger har han været dygtig til at passe på spillerne, og der har været en god træningsmængde. Det har været meget taktisk, men det er fint, for det fysiske arbejde bliver jo lagt i klubberne. Det har ikke været den hårdeste og mest intensive træning, men det er heller ikke hans opgave at bringe os i form, men ruste os taktisk. Det har i hvert fald ikke været sådan, at jeg føler, man er kommet smadret hjem til klubben.

- Jeg synes, det er for tidligt at snakke om det. Sådan har jeg ikke oplevet det. Der har ikke været nogen restriktioner. Men vi har også kun været igennem to træningssamlinger og er i gang med den tredje. Det er først nu, det bliver alvor. Så må vi se, hvordan det bliver, når det bliver vigtigt, det begynder vi jo at nærme os nu - det kan være, det er nogle ting, der ændrer sig op til en slutrunde. Men jeg føler ikke nu, der er ændret noget på den konto, vi har altid haft fri om aftenen, og det har vi også haft indtil videre. Og humøret er stadig godt i truppen.

Anders Eggert:

Hvad er den mest markante ændring på banen, Gudmundur Gudmundsson har bragt med sig i forhold til Wilbek?

- Man skal altid passe på med, hvad man giver væk. Men den største ændring er vores forsvarsspil. Han spiller et lidt andet system end Wilbek. Uden at være den helt store håndboldprofessor vil man kunne se forskellen på den måde, at forsvaret stødte frem i Wilbeks koncept, mens folk generelt ligger højere fremme i Gudmundurs koncept. Der er hele vores midterblok mere offensive fra start.

Inden Gudmudsson begyndte i jobbet, blev der spekuleret meget i, at I ville komme til at træne hårdere og få inddraget noget af jeres frihed i forbindelse med samlingerne. Har det været tilfældet?

- Nej. Det var også sådan noget, vi overvejede, da vi læste de der ting. ’Åh nej, bare det ikke er sådan noget, hvor vi ikke må noget og skal træne tre gange om dagen’. Men jeg synes, han - klogeligt - har valgt at fortsætte Ulriks stil. Det er den samme tone og den samme træningsmængde, han har fortsat. Så tror jeg måske, han skruer på knapperne efterhånden, men frygten - hvis man kan kalde den det, selvom det nok er et forkert ord - om, at vi nu skulle til at træne helt vildt, var ubegrundet. Så der er ikke kommet markante ændringer på nogle områder, og det er vi egentlig ret glade for.

- Vi tror jo på den her danske model. Tyskerne og svenskerne træner jo meget mere, men det virker jo ikke som om, det er bedre. Folk på vores landshold er fremtrædende spillere på deres klubhold og spiller meget, så det er mere et spørgsmål om at få de taktiske ting indstillet.

Så der er ikke sket en mindre revolution i forhold til det at være dansk landsholdsspiller?

- Nej, bestemt ikke. Det ville godt nok også have været dumt efter fire finaler i træk - minus et ærgerligt OL - at begynde at lave det hele om. Ved at sætte træningsmængden op ville man også risikere, at spillere stopper på landsholdet, og det giver jo ikke nogen mening.