Spanien på hjemmebane i herrehåndbold må være favorit. Men Danmark er deres onde ånd

Siden VM i Danmark i 1978 har de spanske håndboldherrer deltaget ved samtlige mesterskaber i EM-, VM- og OL-regi. Og såvel spanske klubhold som landsholdet har været blandt verdens absolut bedste gennem flere årtier.

Derfor er det måske lidt overraskende, at Spanien kun én gang har vundet guld i herrehåndbold. Det var ved VM i Tunesien i 2005, det endelig lykkedes spanierne at bryde forbandelsen, da holdet vandt 40-34 over Kroatien.

På klubplan har især Barcelona og Atletico Madrid (tidligere Ciudad Real) holdt den spanske fane højt og erobret bunker af guld-medaljer i Champions League. Men det er i høj grad sket via indkøb af Europas største klassespillere, hvilket det spanske nationalmandskab har lidt en smule under.

Derfor har spanierne ikke holdt sig for fine til at købe sig til et bedre landshold ved at nationalisere udlændinge og bruge dem på landsholdet. Det bedste eksempel er den kirgisiske superstjerne Talant Dusjebajev, der blev spanier og i dag træner Atletico Madrid.

Men også på det nuværende landshold findes eksempler på denne uskik. En af Spaniens absolutte profiler, målmanden Arpad Sterbik, er således fra Serbien. Sterbik var udset til at blive en af Spaniens største stjerner ved dette VM på hjemmebane. Men selv om han har fået mest tid på banen, er Barcelona-keeperen blevet overstrålet af Mikkel Hansens klubkammerat i PSG Paris, Jose Manuel Sierra, der har stået helt forrygende.

Spanien har også den bomstærke stregkæmpe Julen Aguinagalde fra Atletico Madrid, som er uhyggelig svær at holde selv for den stærkeste forsvarer. Og i Alberto Entrerrios, der nu spiller i franske Nantes, har spanierne det bedste bud på en decideret langskytte.

Det er dog i langt højere grad via fløje og i kontrafasen, at Spanien får scoret sine mål, og det er måske også manglen på klasseskytter, der fik Spanien til at forsøge at erobre endnu en udlænding før De Olympiske Lege sidste sommer.

Det var meget tæt på at lykkedes, men i sidste øjeblik sagde Lazslo Nagy nej tak til Spanien og valgte at fortsætte som ungarer.

At Spanien ikke har så mange skytter, betyder dog ikke, at holdet mangler klasse. Bygget op om vindervante Barcelona-spillere er der bunker af kvalitet og klasse på dette mandskab. Især defensivt. Men mod netop Danmark må spillerne have visse ængstelser.

For ved de seneste fire mesterskaber, EM 2010, VM 2011, EM 2012 og OL 2012 har de to lande mødt hinanden. Og Danmark har vundet hver gang. Den stime må gerne fortsætte her i Barcelona.