Med lidt over en måned til OL kan de danske håndboldherrer godt begynde at læse op på lektien.

For når den olympiske håndboldturnering afvikles i august, bliver det med fem spritnye regler, som spillere og trænere skal holde styr på.

Reglerne blev præsenteret af Det Internationale Håndbold Forbund (IHF) i efteråret, men først nu er de en realitet. Fredag d. 1. juli træder regelændringen i kraft, og dermed er håndboldverdenen ændret for altid.

Og hvad er det så, vi skal vænne os til at se, når landstræner Gudmundur Gudmundsson sender Mikkel Hansen, Niklas Landin og de øvrige landsholdsstjerner på banen?

Hermed følger en gennemgang af de fem nye regler: (Kilde: Dhf.dk)

1) Passivt spil
Når varselstegnet for passivt spil er vist, har det angribende hold seks afleveringer, inden der skal afsluttes. Hvis der bliver begået frikast efter eksempelvis tre afleveringer, har man derfor kun tre afleveringer tilbage, inden der fløjtes for passivt spil. Såfremt der begås frikast efter 6 afleveringer, får det angribende hold en ekstra aflevering.

2) Diskvalifikation med efterfølgende indberetning (blåt kort)
Når en spiller bliver diskvalificeret, har der tidligere været tvivl om, hvorvidt forseelsen medfører en indberetning eller ej. Efter at have vist det røde kort, vurderer dommerne sammen på stedet, hvorvidt forseelsen skal indberettes. Er det tilfældet, vises blåt kort til spilleren.

3) Usportslig optræden inden for kampens sidste 30 sekunder
En forseelse, der straffes efter denne regel, medfører diskvalifikation (rødt eller rødt + blåt kort). Det nye er, at - såfremt man ikke scorer - kan man ikke længere vælge mellem at få bolden eller et straffekast. Fremover giver en sådan forseelse altid straffekast til det forurettede hold.
- Reglen har været afprøvet i Danmark i den forgangne sæson, hvor forsøget dog gjaldt kampens sidste minut.

4) Ekstra markspiller uden målmandtrøje
Man må nu spille med en ekstra markspiller uden målmandstrøje på. Det medfører, at det er frit, hvilken spiller der må løbe ud og skifte med målmanden. Ingen af markspillerne må betræde målfeltet og udføre målmandens opgaver.

5) Skadet spiller
En spiller, som modtager behandling på banen, skal forlade banen og kan først genindtræde efter sit holds tredje angreb. Såfremt tacklingen, der har medført behandling af den skadede spiller, har udløst en progressiv straf til modspilleren, gælder begrænsningen ikke.

Dansk Håndbold Forbund (DHF) har besluttet, at reglerne indføres på henholdsvis elite- og breddeniveau.

På eliteniveau (Ligaen og 1.division) indføres alle fem regler, mens det på breddeniveau er bestemt, at man kun indfører regel nummer et og tre.

Således introduceret kan en ny håndboldæra bare komme an. Lad den gerne starte med dansk triumf i Rio.