Bølgerne går højt i den danske håndboldverden, efter at det tirsdag blev offentliggjort, at den tidligere herrelandsholdsspiller Lars Jørgensen skal erstatte Søren Herskind som landstræner Klavs Bruun Jørgensens assistent på kvindelandsholdet.

»Jeg synes, det er et besynderligt valg,« siger den tidligere træner for DHFs udviklingslandshold Anders Thomsen, og han tilføjer:

»Der går i min optik mange dygtige og højtuddannede trænere rundt i Danmark, der med rette kan føle sig forbigået. DHF gør meget ud af at inspirere unge til at tage uddannelse i trænersystemet, og så vælger man en tidligere topspiller uden trænererfaring og manglende netværk inden for damehåndbolden til jobbet.«

Træner Niels Agesen, der netop har ført Nykøbing F. frem til DM-guldet, giver ham ret.

»Det undrer mig da, at DHF ikke ansætter en træner med mastercoach-uddannelse i så vigtig en position. I denne situation har man i DHF vurderet, at der er andet, der er vigtigere end uddannelse. Så skal man i DHF bare huske fremadrettet, at det ikke er noget, man skal blæse i hovedet på os andre,« siger Niels Agesen.

Til gengæld kommer det ikke bag på den tidligere herrelandstræner Anders Dahl-Nielsen, at DHF har peget på Lars Jørgensen.

»Jeg synes, det er et naturligt valg. Lars Jørgensen kender Klavs Bruun personligt og vil bakke op om hans linje. Så er det op til sportschefen (Morten Henriksen, red.) at skabe den røde tråd,« siger Dahl-Nielsen.

Kvindelandsholdets tidligere træner Jan Pytlick mener ikke, at der er trænere, som kan føle sig forbigået.

»Det er ikke sådan, jeg tænker. DHF må jo have en klar strategi med valget af Lars Jørgensen,« siger han.

Leif Mikkelsen, der har trænet herrelandsholdet, placerer sig midt mellem synspunkterne.

»Jeg kan se noget rigtigt i begge parters argumenter. Det er indiskutabelt, at Lars Jørgensen uddannelsesmæssigt ikke står særlig stærkt. Til gengæld er han en intelligent fyr og er i Danmark en af dem, der har den største spillerbaggrund. Vi må løbe an på, at DHFs nye sportschef har gjort sit arbejde rigtigt,« siger Leif Mikkelsen.

Det kommer ikke bag på Lars Jørgensen, at ansættelsen har skabt debat.

»Diskussionen er meget reel. Jeg kan sagtens se både mine styrker og mangler. På den måde anerkender jeg både roserne og kritikken,« siger Lars Jørgensen, der mener, at hans trænerarbejde med kvindelandsholdet næppe vil blive lige så klassisk, som hvis han var kommet fra et klubtrænerjob.

»På et landshold møder lederstab og spillere kun hinanden få gange i løbet af en sæson. Når man ser min ansættelse i det lys, tror jeg ikke, at det er så afgørende at have klubtrænererfaring. På landsholdet arbejder man på nogle andre parametre. Her skal man være skarp på, hvilket spil man gerne vil have frem, og være klar til at arbejde optimalt under en skarp deadline. Det har jeg selv arbejdet med i mange år,« siger Lars Jørgensen og tilføjer:

»Under de forudsætninger tror jeg egentlig, at min berettigelse til jobbet er okay. Men det er da klart, at hvis man kunne have hentet Ulrik Wilbek ind til jobbet, så havde det til enhver tid været bedre. I forhold til mig favner han bredere og har en langt større erfaring. Men omvendt håber jeg, at den dybde, jeg har på de områder, DHF har eftersøgt, er dét, der kommer til at gøre, at jeg komplementerer Klavs Bruun godt.«

DHFs nyansatte sportschef Morten Henriksen har fulgt diskussionen om ansættelsen af Lars Jørgensen med interesse.

»Der er mange såkaldte håndbold-eksperter i Danmark, og min generelle holdning er, at de aldrig kender bevæggrundene for vores beslutninger. Derfor lægger jeg meget lidt i deres kommentarer. Det kan godt være, at Lars ikke har et stykke papir på sine kundskaber, men hvis ikke det, han har prøvet på egen krop igennem et fantastisk langt, succesrigt håndboldliv, kan bruges på kvindelandsholdet, vil jeg undre mig,« siger Morten Henriksen.

Lars Jørgensens deltidsansættelse som landstrænerassistent begynder 1. august, og så snart det er muligt, er det hans plan at påbegynde en træneruddannelse i DHFs regi.