Gennem de seneste uger, i takt med at slutspillet i kvindernes håndboldliga lakker mod enden, har Louise Svalastog spillet for København Håndbold til trods for, at hun den 24. marts fik sig en hjernerystelse.

Siden da har hun forklaret, at hun stadig døjer med eftervirkninger af hjernerystelsen, hvilket blandt afhjælpes med, at hun bruger ørepropper under kampene for at nedtone støj.

På sidelinjen har København Håndbolds fysioterapeut og sundhedsansvarlige, Mia Djuraas, været Svalastogs nærmeste, når det har handlet om at komme tilbage på banen og spille på den mest optimale måde.

De to har sammen vurderet, at den 34-årige stregspiller godt kan spille, selv om der skal tages forholdsregler.

»Det er min vurdering, i samarbejde med Svala (Svalastog, red.), at symptomerne har været nedadgående fra start af, og vi har prøvet at stimulere hende langsomt mere og mere fra starten af, og hun har fået det bedre og bedre. Det ville vise sig på en helt anden måde, hvis det ikke var tilfældet.«

Men hvis man nu tænker, at der bare er de mindste symptomer, og man ikke er 100 procent sikker, hvorfor sender man hende så på banen?

»Selvfølgelig skal man være opmærksom på, at symptomerne måske først kommer efterfølgende, men jeg ser det lidt som en overbelastningsskade, hvor man hele tiden holder øje med, at symptomerne ikke går tilbage. Så kan man langsomt stimulere bedre og bedre. Det er både træning, men også i dagligdagen, hvor vi prøver at påvirke hende i den rigtige retning med gåture, lyde, lys og så videre. Hvis der havde været et tilbagefald, så havde vi ændret det. Men det har der ikke været,« lyder det fra Mia Djuraas.

Selv døjer Mia Djuraas ligeledes med eftervirkningerne af en hjernerystelse og understreger, at hvis der var den mindste risiko for, at Svalastog vil kunne få langvarige men af at spille, ville hun ikke få lov.

Hun fortæller, at der er forskel på hjernerystelser. Og i Svalastogs tilfælde mener Mia Djuraas, at selv om en hjernerystelse altid skal tages alvorligt, er de ikke altid lige alvorlige for spillerens helbred og kan derfor behandles forskelligt.

»Den her situation med Svalastog viser måske også, at vi ikke behøver at være så angste og gemme folk væk ved en hjernerystelse. Jeg tror på, at det handler om ikke at understimulere eller overstimulere, men at finde den rigtige balance, hvor man konstant udvikler sig i den rigtige retning.«

København Håndbold og Nykøbing Falster Håndbold mødes i den tredje og afgørende DM-finale den 27. maj.