KØB PLUS!

Fire kroatiske kanoner og et plankeværk

Sporten.dk kigger nærmere på de fem største kroatiske profiler, som Danmark skal have styr på, hvis Ulrik Wilbeks tropper skal vinde semifinalen

Kroaterne har været skræmmende stærke ved VM, hvor holdet har gjort rent bord med syv overbevisende sejre på stribe.

Store nationer som Spanien, Ungarn og senest Frankrig i kvartfinalen har allerede fået Balkan-bank af Kroatien, der succesfuldt har gennemført et generationsskifte og fortsætter de imponerende takter fra sommerens OL, hvor Kroatien blandt andet ydmygede Danmark med 32-21 og tildelte Ulrik Wilbek det største nederlag som dansk herrelandstræner.

I aften kan Danmark så få revanche, men det kræver, at der bliver holdt ekstra skarpt øje med disse fem profiler.

Domagoj Duvnjak
Position: Playmaker
Klub: Hamburger SV
Mål: 28
Assists: 24
Udvisninger: 1
Playmakeren har spillet helt suverænt i de første syv VM-kampe, og han er et solidt bud på turneringens MVP. Det er ikke uden grund, at Ulrik Wilbek beskriver 24-årige Duvnjak som en af verdens allerbedste lige nu. Offensivt har han været sprudlende med masser af flotte mål og frispilninger og sublimt overblik i kontraspillet. Defensivt dækker han fantastisk godt op på samtlige fire pladser i midterblokken, hvilket ganske enkelt gør ham til en uundværlig profil for Kroatien.

Ivan Cupic
Position: Højre fløj
Klub: Vive Kielce
Mål: 42
Assists: 7
Udvisninger: 0
Er sammen med Hans Lindberg verdens måske bedste højre fløj lige nu. En lettere bizar historie knytter sig til Cupic, der mangler to tredjedele af sin ringfinger på venstre hånd, som han skyder med, og derfor spiller han med en optapet hånd. Ifølge officiel kroatisk forklaring på grund af et træningsuheld - ifølge andre forlydender en gedigen druktur før OL 2008, der gik galt. Uanset hvad, er han ekstremt scoringssikker både fra fløjen og på straffekast, hvor han er kroaternes førstevalg.

Marko Kopljar
Position: Højre back
Klub: Paris Handball
Mål: 24
Assists: 15
Udvisninger: 0
Den 2,10 meter høje Marko Kopljar har fået sit store gennembrud i denne turnering og har sat prikken over i’et på den enorme udvikling, han har gennemgået det sidste års tid. Kopljar har tidligere været alt for ranglet og let at slå ud af kurs, men Mikkel Hansens holdkammerat fra Paris Handball har fået mere tyngde i sine skud - og samtidig er han blevet mere bevægelig, hvilket gør ham til en ordentlig mundfuld for modstandernes forsvar.

Igor Vori
Position: Stregspiller
Klub: Hamburger SV
Mål: 9 mål
Assists: 3
Udvisninger: 2
Egentlig skulle den store, stærke og rutinerede streg slet ikke have været med ved VM. Han meldte fra til nationalmandskabet efter OL i sommer, fordi hans krop ikke kunne klare det fysiske pres fra både landshold og klubhold. Men landstræner Goluza fik Vori på andre tanker. Voris sammenspil med playmaker Duvnjak er i særklasse, og de to kender også hinanden fra klubholdet. Den fremskudte mand i et 5:1-forsvar er også en af Voris kompetencer. Skifter i øvrigt til Mikkel Hansens Paris Handball i næste sæson.

Mirko Alilovic
Position: Målmand
Klub: MKB Veszprem
Redningspct: 40
Redede straffekast: 4
Udvisninger: 2

Danmark har Landin. Kroatien har Alilovic. Den 27-årige kroatiske keeper, der til daglig spiller i den ungarske topklub Veszprem, har været en væsentlig årsag til, at Veszprem indtil nu har haft en forrygende sæson i Champions League og holder sidste sæsons to finalister, THW Kiel og Atletico Madrid, bag sig i gruppen. Modstandere taler om Alilovic med den dybeste respekt, og der er ingen tvivl om, at han har en kæmpe aktie i Kroatiens store succes ved VM, hvilket hans redningsprocent også afspejler.