Skuffelsen sidder stadig i Gudmundur Gudmundsson. Skuffelsen over, at Danmark smed en gylden mulighed væk for at komme i EM-semifinalen – tilmed mod overkommelige modstandere som Sverige og Tyskland. Det er helt tydeligt, når landstræneren fortæller om sin evaluering af januar-slutrunden i Polen.

Gudmundsson er forbandet over, at danskerne ikke evnede at række ud efter EM-guldet, men i stedet endte på en skuffende sjetteplads. Forbandet fordi alle muligheder for en dansk titel var til stede i hans optik. Og så er han bekymret for, om landsholdsspillerne har tendens til at undervurdere modstanderne.

Evalueringen, som han stadig er i fuld gang med foran computeren, tager han med spillerne, når de mødes i slutningen af marts og har en træningslejr frem mod OL-kval’en. Men her indvilliger han i at tage hul på den i BT.

Hvad er din overordnede konklusion på jeres EM, når du sidder og ser jeres kampe?

»Vi spillede indtil Sverige-kampen en meget god slutrunde. Det har ikke ændret sig i mine øjne, efter jeg har set kampene igen. Selvfølgelig svinger det altid lidt, men sådan er det hos alle hold – ingen holder topniveau i 60 minutter. Vi havde vundet fire kampe i træk, og det så meget fornuftigt ud før mødet med Sverige (i mellemrunden, red.). Og det er i den kamp, vi smider semifinalen væk. Vi havde mange muligheder for at lukke kampen, men det lykkedes ikke, og det bliver afgørende, at de udligner til 28-28. I den næste kamp mod Tyskland bliver vi meget trætte, og derfor har vi det svært. Og det er stadig uforståeligt for mig, at Tyskland fik mere end to dage til at restituere i til den kamp, mens vi fik 20 timer. Det var en kæmpe fordel for dem at møde os under de vilkår,« siger Gudmundsson.

Har du fundet frem til, hvorfor I ikke kunne lukke kampen mod Sverige, selvom I havde flere store føringer undervejs?

»Et godt spørgsmål. Jeg har mit syn på det.«

Og hvad er det så?

»Jeg kan ikke sige det præcis. Men jeg vil sige det sådan, at jeg håber ikke, det er fordi, vi havde undervurderet Sverige. Men måske var det lidt derfor. Jeg taler altid om, at man ikke må undervurdere modstanderen. Det er der en grund til. For hvis man undervurderer modstanderen, får man det svært mod alle hold. Jeg har i en lang karriere lært aldrig at undervurdere modstanderen. Måske var det en af vores fejl.«

Foto: MACIEJ KULCZYNSKI
Vis mere

Men du må vide, om du synes, at spillerne har undervurderet modstanderne?

»Jeg vil ikke sige det konkret. Men jeg håber det ikke. Vi havde mange muligheder for at lukke kampen mod Sverige, men det gjorde vi ikke – det kan godt være, at en del af det handler om, at vi har undervurderet modstanderen. Det er noget, man kan diskutere.«

Jeg kan huske, at Niklas Landin – blandt flere andre – sagde før mellemrunden, at Danmark skal være i stand til at slå Sverige og Tyskland? Det var den generelle holdning, og det er der vel en grund til?

»Jeg vil ikke sige noget om, hvad Niklas har sagt, men helt generelt tror jeg, at vi må ændre nogle ting, hvis der har været en undervurdering af nogle hold før kampene. Det skal vi have ud af verden med det samme. Men der var også meget snak fra journalisterne om et svensk udviklingshold og et tysk C-hold – som vandt EM. Det er en farlig tendens, hvis man undervurderer modstanderen.«

Er der noget, du fortryder og gerne ville have gjort anderledes i kampene mod Sverige eller Tyskland?

»Nej, det kan jeg ikke sige. I Sverige-kampen kan jeg ikke se noget. Det var planlagt, at vi hvilede Mikkel. Jeg havde sagt til ham, at jeg ville have ham frisk i den sidste fase. Og i den sidste fase kommer vi foran med tre.«

Foto: Liselotte Sabroe
Vis mere

Men der har netop været en del kritik af, at du holder Mikkel Hansen på bænken i for lang tid i anden halvleg?

»Ja, men folk må forstå: Vi kan ikke spille hele tiden med Mikkel Hansen. Det går ikke. Han spiller både angreb og dækker op – det kan ingen spillere holde til hele tiden. I den kamp var planen at hvile ham lidt og få ham ind igen i den afgørende fase af kampen. Vi scorer med det samme, han kommer ind og er foran med tre mål, da der mangler to minutter og 20 sekunder... Jeg synes, det gik, som det skulle med ham. Men det er altid nemt at være gammelklog. Det kan jeg bare ikke – spillerne og jeg handler ’live’ under kampene.«

Du lyder faktisk ret nedtrykt over det hele?

»Jeg må bare sige, at efter sådan en slutrunde, der var det meget skuffende for mig. Jeg synes, vi havde alle muligheder i verden til at gå hele vejen. Og når du har vundet de fire første kampe, og du har præsteret så fantastisk godt mod Spanien og Ungarn – er det selvfølgelig svært for mig og sikkert også for spillerne at acceptere. Men så må man komme videre, og det er jeg i gang med nu, hvor jeg analyserer både vores kampe og modstanderne til OL-kval’en. Så nej, jeg er ikke nedtrykt.«

Hvad er du mest tilfreds med, når du kigger på jeres kampe under EM?

»Jeg er meget glad for forsvaret. Mange har glemt, hvor stor en opgave vi stod med før EM, da vi mistede René Toft, som har været forsvarsgeneral for Danmark i mange år. Vi arbejdede meget hårdt på at få styr på forskellige konstellationer, og jeg er meget glad for at se Henrik Møllgaard tage en vigtig rolle som forsvarsgeneral – en opgave, han delte med Henrik Toft. Derudover var jeg også glad for at se Nøddesbo komme ind i forsvaret og dække virkelig godt op i mange kampe. Det har han ikke gjort tidligere på den position for landsholdet. Vi får lavet mange frikast og spiller aggressivt, men får ikke ret mange udvisninger. Det er kun Tyskland, som indkasserer færre mål i gennemsnit pr. kamp end os. Det er jeg meget tilfreds med.«

Foto: Liselotte Sabroe
Vis mere

Hvad er du så mest utilfreds med?

»Jeg synes, vores angrebsspil svinger for meget i de to første kampe mod Rusland og Montenegro. Vi kommer ikke nok i fart og får ikke flow i spillet. Men det fik vi forbedret i kampen mod Ungarn, hvor alle kunne se, vi var meget skarpere. Og vi vandt jo stadig de to første kampe.«

Men generelt fungerede angrebet vel ikke optimalt? Det var jo også det, der manglede i kampen mod Tyskland?

»Jeg tror, kampen mod Tyskland handler om træthed – om at vi ikke har haft de samme vilkår. Når det ene hold har hvilet i to dage, og det andet hold ikke har fået en chance for at hvile, er det svært at sammenligne. Men angrebsspillet blev aldrig helt flydende mod Sverige og Tyskland, fordi de går op og laver to mandsopdækninger.«

Mit indtryk var, at jeres kontrafase dør, som turneringen skrider frem – og I ligger også kun nummer seks på listen over flest scorede kontramål? Har du en forklaring på hvorfor?

»Kontraspillet er meget vigtigt for mig, og vi har trænet det meget. I begyndelsen kørte vi kontra, som vi havde planlagt, og det fortsatte indtil Sverige-kampen. Men det var meget skuffende, at vi ikke fik nok ud af kontraspillet mod Sverige. Vi havde snakket om før kampen, at vi skulle køre masser af kontra. Men det gjorde vi ikke, og det må jeg jo tage en snak med spillerne om. Der er helt sikkert forbedringsmuligheder i den del.«

Statistikken fortæller også, at I lander på en delt femteplads på målmændenes redningsprocenter – hvad fortæller det dig?

»Man skal forstå, at mange af de andre hold har også gode målmænd. Snakker vi om Niklas – som spillede de fleste minutter – han står med en redningsprocent på 34, og jeg synes, han spiller meget bedre i denne slutrunde end i Qatar. Jeg synes, han står en fornuftig slutrunde. Og vi fik også brugt Kevin, som hjælper os i kampen mod Montenegro med gode redninger.«

Foto: MACIEJ KULCZYNSKI
Vis mere

Bliver det de 16 EM-spillere, der skal spille OL-kval i april, eller kommer vi til at se nogle ændringer?

»Det er svært at sige nu. Men jeg var tilfreds med næsten alle spillere. Nogle svingede for meget og kan spille bedre, det ved jeg. Men jeg tror ikke, vi ser store ændringer. Måske på en enkelt eller to pladser. Men jeg vil ikke sige mere om det nu – jeg tror på de her drenge, som har været med til de to slutrunder.«

Og hvad tænker du så om jeres chancer i OL-kval’en?

»Jeg vil ikke sige så meget om Bahrain, men jeg synes, der er to fifty-fifty-kampe mod Kroatien og Norge. De to bliver nøglekampene. Det var hold, som blev nummer tre og fire til EM og præsterede meget godt. Det bliver meget spændende opgaver. Hjemmebanen hjælper selvfølgelig lidt på det for os, men det bliver svært, og vi må forstå, det er fifty-fifty-kampe og så komme med alt, hvad vi har,« siger Gudmundur Gudmundsson.