Der er en form for julefrokost-tømmermænd på kvindelandsholdet, efter VM på hjemmebane i weekenden blev fløjtet af. Dels fordi danskerne måtte nøjes med en skuffende sjetteplads, men også fordi Klavs Bruun Jørgensens tropper nu kan se frem til en svær OL-kvalifikationspulje, hvor Danmark skal møde Montenegro, Rumænien og Uruguay.

Kun to af nationerne går videre til OL i Rio, og efter nederlag til både rumænerne og montenegrinerne ved VM står det klart for enhver, at det kan blive en vanskelig mission at sikre sig en olympisk billet. Derfor kan det blive afgørende for de danske muligheder, at Dansk Håndbold Forbund, DHF, får succes med den ansøgning om værtskabet for OL-kvalifikationen, som de har indleveret til det internationale håndboldforbund, IHF.

Læs klumme om problematikken her

DHF er da også allerede i fuld gang med lobbyarbejdet for at sørge for optimale betingelser for kvindelandsholdet efter et VM, hvor der er blevet knyttet – endnu tættere – bånd til IHFs topledelse. Det har kastet roser af sig fra IHF for afviklingen af arrangementet – men der har også været hård kritik af det danske håndboldforbund for ikke at stille sig kritisk over for IHF og den udskældte præsident, Hassan Moustafa, der med jævne mellemrum sættes i forbindelse med korruption og magtmisbrug.

Nu erkender DHF-formand Per Bertelsen så, at forbundet overvejer nøje, hvad man melder ud i den aktuelle situation, hvor IHF endnu ikke har truffet sin beslutning om, hvilke nationer der skal lægge halgulv til OL-kvalen.

»Det er ikke anderledes end i alle andre af livets forhold. Nogle gange skal du lige rykke dine kommentarer et par måneder i stedet for at komme buldrende med dem, hvis de kan ramme tilbage i hovedet på dig selv. Jeg synes ikke, der er noget specielt ved det. Vi prøver at gøre tingene på den mest fornuftige måde for os – og så kan det være, der er nogle ting, vi ikke skal gøre lige nu, fordi det er ikke er det klogeste tidspunkt. Sådan er politik jo,« siger Bertelsen og fortsætter:

»Men jeg synes sgu også, vi går forrest. Vi lægger os ikke fladt ned. Vi har bare en anden strategi end at prøve at tromle igennem det hele. Vi kommunikerer os igennem det. Det vil vi hellere, end vi vil stå og råbe op i et hjørne, hvor vi ikke har en chance. Der er over 200 lande i IHF. Heraf 50 i EHF, så det er en svær øvelse. Det er ikke noget, man kan gøre fra den ene dag til den anden.«

Men går I forrest på den her måde? Burde I ikke lægge mere pres på IHF?

»Jeg tror, at medierne sommetider har en helt anden opfattelse af tingene, end sådan som det egentlig er. Man kunne selvfølgelig sige, at man skulle samle nogle lande i EHF og se, hvor stort et pres, man kan lægge på IHF. Men vi vælger den anden løsning – med gode argumenter kan man godt ændre nogle ting. Det bærer frugt ind imellem. Det har vi selv oplevet. Og det ville derudover også være tåbeligt at gå ud og angribe til højre og venstre, når vi ved, at der skal træffes beslutning om et OL-kval-værtskab. Så prøver vi at tænke os om. Sådan er det i alle livets facetter. Vi snakker om tingene – også med Hassan Moustafa. Uanset hvordan man prøver at skyde på ham, så har DHF og jeg et super godt forhold til ham.«

Dansk håndbold har ifølge DHF-formand Per Bertelsen (th.) et ’super godt forhold’ til den egyptiske IHF-præsident, Dr. Hassan Moustafa (tv.), der ellers er kendt som en kontroversiel leder for den internationale håndboldverden. Her er de to ledere sammen i Kolding ved lodtrækningen til grupperne ved det netop overståede VM på dansk grund.
Dansk håndbold har ifølge DHF-formand Per Bertelsen (th.) et ’super godt forhold’ til den egyptiske IHF-præsident, Dr. Hassan Moustafa (tv.), der ellers er kendt som en kontroversiel leder for den internationale håndboldverden. Her er de to ledere sammen i Kolding ved lodtrækningen til grupperne ved det netop overståede VM på dansk grund. Foto: Claus Fisker
Vis mere

Der har været kritik af, at I valgte at hylde netop Hassan Moustafa i pausen af Danmarks kvartfinale mod Rumænien. Hvorfor gjorde I det?

»Det var et samarbejde mellem Herning Kommune og Messecenter Herning. De kom til os og sagde, de gerne ville overrække noget til Hassan (Moustafa, red.). Der var mig bekendt ikke nogen skjulte dagsordener. Jeg tror bare, det var et spørgsmål om, at Messecenter Herning og Herning Kommune gerne ville vise, at de var super glade for at være med. Men det må du snakke med Georg Sørensen om.«

I har ikke taget afstand til den afsløring, der har været af, at en tysk kvinde er blevet valgt fra til VM, fordi hun er homoseksuel. Hvorfor?

»Jeg ved ikke, om det har noget på sig i virkeligheden. Derfor har jeg ikke forholdt mig til det. Jeg kan ikke forstille mig det. Det lyder underligt, hvis hun har fået den besked. Men man skal jo aldrig sige aldrig i den her verden. Men jeg må sige, at jeg havde flere andre ting at beskæftige mig med i går (søndag, sidste dag ved VM, red.).«

Hvordan vurderer du chancerne for, at I ender med at få OL-kvalifikationen til Danmark?

»Jeg aner det ikke. Der går allerede en masse rygter om, at vi har fået både det ene og det andet, men jeg har ikke set noget som helst på skrift, så før det, vil jeg ikke tro på noget som helst. De (IHF, red.) har det jo med sommetider at lave ting om,« siger Per Bertelsen.

Dansk Håndbold Forbund har også søgt om værtskabet for herrernes OL-kvalifikation. Mikkel Hansen & co. kan dog stadig nå at kvalificere sig direkte til OL, hvis de vinder EM i januar. Kvindernes kvalifikationsspil afvikles i marts, mens herrerne afgør tingene i april.