Det kom næppe bag på nogen, at Danmark og Norge lørdag ved en kongres i Dublin officielt fik tildelt værtsskabet for håndboldkvindernes EM-slutrunde i 2020. Der var nemlig ingen modkandidater.

- Det forholdt sig sådan, at alle andre potentielle ansøgere havde trukket sig eller valgt at koncentrere sig om andre mesterskaber. Så vi stod alene med nordmændene, men det krævede stadig en kongres' flertal, og det fik vi. Så det er dejligt, lyder det fra Dansk Håndbold Forbunds generalsekretær, Morten Stig Christensen.

- Det kommer til at betyde, at vi kan holde et godt fokus på dansk kvindehåndbold. Vi har et VM i 2015 og med EM i 2020 kan vi virkelig holde fokus og lave projekter omkring mesterskabet, ud over det fokus et mesterskab på hjemmebane altid har rent tv-mæssigt.

Slutrundeværtsskaber er i den grad en tilbagevendende begivenhed i Danmark. I 2010 blev kvindernes EM-turnering afviklet herhjemme. I januar i år var det håndboldherrernes tur til at spille EM på hjemmebane. I 2015 kommer kvindernes VM hertil, og i 2019 deler Danmark og Tyskland værtsskabet for mændenes VM-slutunde.

Er det ikke en falliterklæring for resten af håndboldverdenen, at slutrunderne bliver ved med at havne i Danmark og omegn?

- Nej, den køber jeg ikke. Nu har vi lige fået et mesterskab tildelt til Kroatien og Østrig. Der er en hel del lande, der i dag har fået mesterskaber, og vi ser også u-slutrunder, der bliver afviklet i Makedonien og sådanne steder.

- Det kan godt være, at feltet er blevet snævret ind, men det skyldes, at der faktisk stilles meget store krav til infrastruktur og faciliteter. Og det er krav, som vi også er ved at slå os på nogen gange, fordi vi pt. kun har Boxen, der kan levere det, der skal til. Der bliver stillet meget store krav, og det gør, at det selvfølgelig er de håndboldnationer med visse traditioner, som får værtsskaber, siger Morten Stig Christensen.

Men er det sundt for håndbolden, at kravene gør, at det kun er et snævert felt af nationer, der kan løfte en slutrunde?

- Både ja og nej. Nej, fordi det garanterer os, at vi får mesterskaber på højt niveau. Mesterskaber, der bliver håndteret af folk, som er vant til at arbejde med store slutrunder, som er en slags vinduer til omverdenen. Derfor er det vigtigt, at det bliver sport på højt niveau samt at det mediemæssigt og tv-mæssigt er på topniveau. Vi er i underholdningsbranchen, når vi har sådan et mesterskab.

- På den anden side er det dejligt for håndboldens udvikling, når nogle af de små håndboldnationer kommer på banen som værter. Men her arbejder vi med at få 24 hold med til EM i fremtiden, og her vil det blive muligt at have tre værtsnationer. Det kunne eksempelvis være Kroatien og Ungarn, der tog et af de baltiske lande med som tredje værtsnation. Det vil være en mulighed for de små nationer for at øve sig på at afvikle et stort værtsskab, slutter Morten Stig Christensen.