KØB PLUS!

De vilde unge giver Danmark EM-håb

Under og efter de olympiske lege i London i sommer var Jan Pytlick under et massivt pres fra ligatrænere og medier for den strategi og det hold, han stillede med

Men siden OL er der sket markante udskiftninger i den danske håndboldlandsholdstrup for kvinder, og det nye kuld har vundet fem ud af de seneste seks testkampe.

Det giver naturligvis regulære forhåbninger forud for EM-slutrunden i Serbien, der for dansk vedkommende starter tirsdag aften mod Sverige, og sporten.dk har sat tre håndboldkyndige i stævne for at få en vurdering af, hvad der er Danmarks styrker og svagheder samt mulighederne for succes.


BENT NYEGAARD

Håndbold-kommentator på TV2. Tidligere håndboldspiller og -træner

Stærke sider

- Vi har med en flok piger at gøre, der virkelig tør. De har mod og en glød i øjnene, der siger, at de virkelig vil det her EM. Holdet har en enorm tro på, at de kan nå langt, og de vil sindssygt gerne ud og bevise sig selv.

Svagheder
- Rutinen kommer helt klart til at mangle, for der er ikke nogen rutine. Vi har sagt farvel til Karin Mortensen, Christina Petersen, Mette Meldgaard, Louise Svalastog og Rikke Skov, og det er, jeg ved ikke hvor mange hundrede landskampe. Og de unge, der har rutinen, Trine Troelsen og Camilla Dalby, er heller ikke med. Så det er helt forfra. Kampen mod Frankrig (i Golden League-turneringen d. 24. november, red.) viste tydeligt, at der er stor forskel på de fysiske kompetencer hos os og et hold som dem, og det er danskernes helt store problematik; om de på det fysiske plan kan være med. Men det kompenserer de blandt andet ved at sige, at når vi nu ikke har den store fysik og de der store piger til at dække inde i midten, så må vi ud og udfordrer modstanderne noget mere.

Danmarks chancer
- Jeg synes, at kampen mod Norge i weekenden var så opmuntrende, at man godt kan skrue en lille smule på forventningsblusset. Det ville helt sikkert være en stor skuffelse, hvis Danmark ikke kommer videre fra det indledende gruppespil. Det skal man - også fordi det er en ganske fornuftig lodtrækning, Danmark har fået. Men hvis man ser på de to Golden League-turneringer, så er der ingen grund til at gå rundt og bøje hovedet hver gang man taler om kvindehåndbold.


JAN LESLIE
Cheftræner i Randers HK

Stærke sider
- De to playmakere, Lotte Grigel og Kristina Kristiansen, kommer umiddelbart til at betyde rigtig meget for holdet, fordi der bliver brug for, at vi i kontrafasen tør løbe hele tiden. Så de mål, som playmakerne kan være med til at give qua deres hurtighed, men også qua deres spilforståelse, gør at vi måske kan undgå at skulle lave alle målene gennem tidlige angrebsspil, som det har været tilfældet både til VM i Brasilien sidste år, men også til OL i London. Og der tror jeg, de to kan være med til at gøre en væsentlig forskel, fordi de har speed i kontrafasen og et godt blik for spillet, der gør, at vi måske kan få nogle nemme mål.

Svagheder
- Holdet har mange unge spillere, der mangler rutine. Men jeg synes, det er friskt, når man vælger at skifte så markant ud i forhold til OL. De skal jo have chancen og rutinen på et tidspunkt, så det generationsskifte skulle man da igennem før eller siden. Men det kan godt vise sig at blive en svaghed, hvis de kommer i problemer eller modvind, og de ikke helt ved, hvordan de vil reagere, fordi der er så mange nye med.

Danmarks chancer
- Jeg synes umiddelbart, chancerne ser gode ud. Vi er kommet i en pulje, hvor der er gode chancer for at vinde to kampe ud af tre. Danmark skal selvfølgelig, ligesom i Golden League, spille stabilt og med en frækhed i spillet, og holde fast i deres offensive forsvar og så få løbet en masse kontra, fordi det er dét, spillerne er gode til. Gør de det, så tror jeg på, at de kan være med i kampen om semifinalepladsen.


MARTIN ALBERTSEN
Indtil tirsdag cheftræner for Viborg HK

Stærke sider

- Det helt nye kuld, som er suppleret af lidt ældre spillere, viser fremragende gejst og attitude i forhold til det at begå sig på et landshold. Man kan virkelig se, at det er nogen spillere, der brænder for holdet. Troen på hinanden er kæmpe stor, og det giver en masse, også taktisk. Det forlyder, at der er et godt venskab og selve truppen har det godt sammen, og det er også en væsentlig for at opnå resultater som hold. Det kan godt være vores forsvar ikke er så sat som i gamle dage, men omvendt er vores angrebsspil blevet mere end to klasser bedre end det, vi har set førhen, fordi det er meget mere impulsivt og ustruktureret. Det er ikke så nemt for modstanderen at læse længere. Strategien har også været at lade de andre score mange mål, og så skal vi bare selv køre kontra og lægge maksimalt pres på dem bagefter. Det kan godt være kampene, ender med kun en smal føring, men det er lige meget i min verden. Bare vi vinder.

Svagheder
- Når det danske forsvar møder rigtig god, så skal de godt nok spille godt sammen. Franskmændene er specielt stærke fysisk, men der kommer også andre hold til EM med stor fysik. Og det er der, hvor vi virkelig skal vise vores værd i det offensive forsvar.

Danmarks chancer
- Energien og gejsten var nok til at besejre Norge og Sverige, og hvis man kigger på de tre nationer, vi var oppe imod i Golden League-turneringen – Norge, Frankrig og Sverige, så er det nationer, der vil begå sig godt til EM. Så det er et pejlemærke i, at vi er på vej i den absolut rigtige ret i forhold til at kunne levere et godt resultat. Jeg er ret sikker på, at vi går videre fra puljen. Det mener jeg, er et must, at vi gør. Derefter er det marginalerne og hvem man skal møde, men nu har vi været i semifinale de foregående to mesterskaber (VM 2011 og EM 2010), så synes jeg også godt, vi kan sætte næsen op efter en semifinaleplads.