Udviklingen i KIF Kolding København skaber bekymring hos de danske klubber. Det er konkurrenceforvridende, lyder det fra Aalborg-direktør Jan Larsen.

Dansk herrehåndbolds mest succesfulde klub er i knæ. På banen udebliver resultaterne, mens klubben er i økonomisk kaos. Omkostningerne er for store, og der er ingen til at dække hullet lige nu.

Det har KIF Kolding København prøvet før, men nu klubben for alvor kommet i modvind. Spillerne har igennem en længere periode ikke modtaget løn. Heriblandt den spanske stjernespiller Antonio Garcia, der fortalte TV2, at han ikke har fået løn i tre måneder.

Sportschef Lasse Boesen forklarede sig i weekenden over for TV3 Sport med, at det var en del at være i klubben, at lønnen kan komme for sent og helt udeblive i perioder.

»Alle er indforståede med det. Det har alle fået at vide i deres ansættelser, at det er én af de udfordringer, vi har,« lød det fra Boesen.

Og den kommentar falder ikke i god jord hos liga-konkurrenterne. Specielt ikke hos Jan Larsen, der er direktør i Aalborg Håndbold.

»Det er skadeligt for sporten, men det, der bekymrer mig mest, er, at man fra Koldings side åbenlyst går ud og siger, det er kutyme, at spillerne får at vide, de ikke får løn til tiden. Vi som klubber har en pligt til at betale løn til tiden. Det er ikke en farbar vej, for så kunne alle bare sige til spillerne, at de ikke får løn til tiden. Det er vi forpligtet til. Den kommentar irriterer mig,« siger Larsen til BT og forklarer videre:

»Når vi alle andre skal sørge for at betale løn til tiden, er det konkurrenceforvridende, hvis de prøver at gøre noget andet for at få nogle spillere, de reelt ikke har råd til. Det ser det åbenbart ud til. Det er konkurrenceforvridende og et skråplan. Når de siger, som de gør, virker det til, at det er bevidst, at de gør det, selvom de ikke har pengene. Det er det værste i den her historie.«

Hos de danske mestre fra Bjerringbro-Silkeborg ryster man også på hovedet over udmeldingen fra KIF.

»Det er selvfølgelig ikke okay, at man tager det ind som sin forretningsmodel, men hvis man har sagt til spillerne, må den enkelte spiller forholde sig til, om man synes, det er et sted, man vil være,« siger direktør Jesper Schou.

Han frygter for, at sponsorer bliver væk fra ligaen, og han fortæller, at mestrene selv har mærket KIFs lønkaos på egen krop. Rygtet spredes nemlig nemt i den internationale håndboldverden.

»Der, hvor jeg synes, at udtalelserne bliver uheldige, er for dansk håndbolds renomme. Det er en lille verden, hvor spillerne taler sammen, og vi har oplevet med flere udenlandske spillere, som vi har talt med om at komme til klubben, at de spørger til, om det er en generel model i dansk håndbold, at man ikke får sin løn. Det stiller de spørgsmålstegn ved med KIF som konkret eksempel, og det er meget uheldigt,« siger Schou.

Han er ikke helt enig med Jan Larsen i, at det er konkurrenceforvridende, men han kan ikke se det gode i modellen, KIF kører med.

»Deres model går godt så længe, folk vil betale, og jeg tænker ikke, at den model er konkurrenceforvridende, men det er ikke en model, vi kan anbefale eller synes, er den rigtige måde at gøre det på.«

»Til gengæld jeg kan undre mig over, at der ikke er medier, der har taget det op noget før og boret lidt i det, når det har været sådan i mange år.«

I Aalborg vil Jan Larsen gerne have Dansk Håndbold Forbund (DHF) på banen.

»Jeg mener faktisk, at DHF burde tage det op og finde ud af, om reglerne skal ændres på det punkt. Vi kan da ikke gå og sige til spillerne, at de ikke får deres løn til tiden. Det kan vi ikke være bekendt. Jeg har en forståelse for, at der kan komme situationer, hvor man er presset, det kan også ske for os, men det skal da ikke være en bevidst handling. Det skurrer i mine ører.«