KØB PLUS!

Blodbad i vente i Viborg

Eksperter er bekymret for Viborg HKs fremtid, efter klubben har varslet voldsomme nedskæringer

Skyerne er trukket sammen over Viborg HK. Og der er et massivt økonomisk uvejr på vej.

Sådan tolker eksperter den spareplan, som midtjyderne kom med tirsdag aften, hvor det blev offentliggjort, at herreligaholdet reduceres til et udviklingshold - og at klubben samtidig skal spare 10-12 millioner kroner i det kommende regnskabsår.

Det er cirka halvdelen af de samlede personaleomkostninger, og ifølge eksperter er Viborgs ’trimning af organisationen’, som klubben kalder det, et udtryk for en potentiel livstruende situation.

- De er dødhårdt presset. Det lyder næsten som et blodbad. Man kan sige, patienten bløder, men det er spændende at se, om han overlever. Det er jo ikke spillere med millionlønninger, der forsvinder fra deres herrehold, og de skal altså stadig have løn i deres kontraktperiode, siger håndboldekspert og tidligere landstræner Leif Mikkelsen, der ser en form for desperation i Viborgs nedskæringer.

- Når pinen er størst, er man oftest mest desperat for at få den fjernet. Det er helt rigtigt set at satse på damerne, men Viborg betaler prisen for i flere år at have sat sig mellem en to-tre stole og for ikke at have kunnet finde ud af, hvad man ville. På en måde kan man godt sige, det har været naivt at køre det på den måde. Det er næsten umuligt at drive et succesfuldt hold både på dame- og herresiden, lyder analysen.

Også sportsøkonom Troels Troelsen er bekymret for den grønblusede traditionsklub. Han hæfter sig ved, at klubben i de seneste år har kæmpet med det ene store millionunderskud efter det andet, som har drænet egenkapitalen.

- Det er en kæmpe nedskæring, den foretager, og det viser, at det er en meget alvorlig situation. Men jeg kan ikke se, at det genrejser Viborg på allerhøjeste niveau. Udlandet er kørt forbi for længst. Der er så mange flere penge i de udenlandske klubber, og med de store økonomiske problemer, Viborg har haft i de seneste år, er det her slet ikke nok, siger Troelsen, som mener, Viborg glemte at smede, mens jernet var varmt.

- Klubben forpassede den gyldne mulighed, den havde i midten af 00’erne, da man sad på tronen i europæisk håndbold. Den fyrede penge af i stedet for at tænke på at skabe et langtidsholdbart projekt, siger han.

DRs håndboldekspert, Søren Herskind, mener, der skal helt grundlæggende ændringer til i Viborg HK, hvis klubben skal slippe helskindet gennem nedskæringerne.

- Der er brug for nytækning både på og uden for banen. Lige nu skærer den bare ned, og på et tidspunkt ender den med at skære sig selv væk. Jeg synes, Viborg HK er en klub, som har haft svært ved at tilpasse sig tiden. Hvis du ser på Champions League-kampene, er der ikke i nærheden af at være udsolgt, og det virker ærligt talt ikke til, at den går så meget op i at få hallen fyldt, siger Herskind og tilføjer:

- Viborg baserer stort set udelukkende sin forretning på at få eksponering i tv-kampe. Men virkeligheden er en anden nu, for klubben har slet ikke samme antal tv-kampe som tidligere. Den har brug for at begynde at tænke på sine fans og få fyldt hallen og lave noget mere ’hospitality’ for deres sponsorer og tiltrække investorer på den måde. Det samlede produkt, man tilbyder i øjeblikket, er simpelthen ikke interessant nok, siger han.

Læs også: