Gudmundur Gudmundssons virker mere tilpas end længe i rollen som dansk landstræner. Det bekræfter spillerne, der jubler over udviklingen.

Afslappet, bedre til at lytte, giver mere plads – og så tager han spillerne med på råd. Det er bare nogle af de ændringer, de danske håndboldherrer har lagt mærke til hos landstræneren til dette VM, hvor gruppespillet afsluttes fredag for danskerne mod Qatar.

Det er en udvikling, som der er enighed om over en bred kam blandt de danske håndboldspillere, der onsdag trissede trætte ned fra værelserne på Hotel Pullman i Paris efter 30-26-sejren over Bahrain. Den nye stil fra Gudmundsson har givet sig til udtryk på en meget konkret måde, lyder det fra håndboldherrerne.

»Han er meget mere afslappet med hensyn til os. Et godt eksempel er jo, at han gav fri mellem jul og nytår, og det havde han ikke gjort tidligere. Der havde vi skullet træne,« forklarer holdets rutinerede stregspiller Jesper Nøddesbo, der også glæder sig over, at islændingen har hørt på spillerne, når det kommer til at skære lidt ned i træningsmængden.

Men én ting ændrer sig ikke, afslører Barcelona-stregen.

»Det er lidt sjovt med Gudmundur. Under slutrunden bruger han jo utroligt meget tid med sin bedste ven - den kære computer. Han er der til træning, men ellers er han med computeren, så der ser du ham ikke så meget,« lyder det fra Nøddesbo.

Det er især i time-outs, at landstræneren har givet plads til mere fra spillerne, der ofte selv byder ind med offensive såvel som defensive løsninger.

»Jeg synes, han hviler lidt mere i tingene ved denne slutrunde. Han har lyttet lidt mere til os. Han giver os lov til at føre ordet mere i nogle timeouts, og han har forståelse for, at folk gerne vil byde ind. Det, synes jeg, kun er en styrke, at han har ændret sin måde og slapper lidt mere af i det,« siger fløjspilleren Casper U. Mortensen, der mener, at parterne kender hinanden bedre end før.

Han bakkes op af anfører Niklas Landin

»Jeg synes, Gudmundur er ekstremt god til at lytte til os, og han tager os med på råd, han lader virkelig spillerne indgå i hele systemet omkring, hvad der skal ske. Han har stadig nogle områder, hvor han er meget direkte, og ’det er sådan her, det skal være’. Men under kampene er han også mere villig til, at vi får ansvar til at styre tingene,« konstaterer stjernekeeperen.

Men det er ikke kun på banen, at Gudmundsson har rykket sig, føler spillerne. De har også noteret en stigende lyst til at være social.

»Han sidder lidt længere tid og snakker ved bordene og i mødelokalet – på den måde har han åbnet sig lidt mere,« lyder det fra Kasper Søndergaard, der mener, at ændringen ikke kun er sket ved dette VM.

»Jeg synes allerede, det startede lidt inden OL, hvor han inviterede alle spillere og koner til middag. Der havde han været ude at købe kæmpe store bøffer og stod selv og lavede dem og serverede for os fortalte om vinen og maden. Der var han virkelig en hyggelig, hyggelig fætter. Og han fik snakket med nogle af spillerkonerne. Allerede der startede det stille og roligt med, han blev mere social,« siger Søndergaard og fortsætter:

»Det er ikke, fordi man på den måde skal være bedste venner med sin træner, for det skal man overhovedet ikke. Men jeg synes, det er godt, man kan gå til sin træner uden at tænke for meget over, om han overhovedet gider snakker med dig,« forklarer han.

Gudmundsson tiltrådte som landstræner tilbage i 2014, og på trods af OL-guldet i august sidste år har der været mange op- og nedture. Specielt i kølvandet på triumfen i Rio, hvor det guldet druknede i Ulrik Wilbeks opsigelse som sportschef og skriverier om Gudmundssons anstrengte forhold til spillerne. I efteråret stod det imidlertid klart, at islændingen ikke fortsætter som landstræner og stopper til sommer, hvor Nikolaj Jacobsen overtager.

Spørgsmålet er så, om det vil være helt forkert at tænke, at afklaring om fremtiden har været med til at skabe udviklingen hos landstræneren.

»Vi kan jo stille en masse teser op for hvordan, men han er jo den eneste, der kan give begrundelsen for, hvorfor de her ændringer er kommet nu. Han har måske været presset over den kontraktforlængelse, og han har følt det som et ekstra pres, men nu er hvor den så er ude, er det væk. Det frigør måske noget energi. Men det er kun gisninger fra min side. I bund og grund kan jeg jo ikke vide en skid om, hvad der foregår oppe i hovedet på ham,« lyder det fra Nøddesbo.

Det var dog et tidspunkt onsdag aften, hvor Gudmundsson veg bort fra sin nyfundne afslappethed.

»Han er blevet mere afslappet, ja. Bortset fra 24-23 mod Bahrain – der var han altså ikke særligt afslappet,« griner Kasper Søndergaard og slutter af:

»Han virker meget ovenpå. Det er fantastisk at være sammen med ham. Han virker til at have styr på tingene, og det er en fornøjelse.«


Foto: Guillaume Horcajuelo
Vis mere

Gudmundsson: Vi har udviklet os


Og landstræner Gudmundur Gudmundsson er da også enig med sine spillere i, at han er blevet mere afslappet.

Med en kop espresso i hånden gik landstræneren rundt blandt journalisterne med et smil på læben. Selv om trætheden er tiltagende, har Gudmundur Gudmundsson overskud i sin ageren med både medier og spillere.

Er du blevet mere tilpas i rollen?

»Ja, det er jeg måske,« siger han med et smil.

Hvordan?

»Jeg føler mig godt tilpas. Selvom der er blevet skrevet andet, som jeg aldrig kunne forstå. At jeg ikke havde et godt forhold til spillerne, det har jeg altid haft. Jeg har lært dem at kende, og de har lært mig at kende. Vi ved mere om hinanden. Jeg tror, det er en naturlig udvikling.«

Har det givet dig en ro, at du ved, at du ikke er landstræner længere end til sommer?

»Nej, det tror jeg ikke. Jeg tror ikke, det har ændret noget for mig eller dem. Vi har bare udviklet vores samarbejde. Jeg ved mere om dem – og hvordan vores samarbejde bedst fungerer.«

Men er du bevidst om, at du virker mere afslappet?

»Ja, det er jeg. Jeg er altid under et kæmpe pres. Det er sådan, jobbet er. Jeg er meget fokuseret på det hele, der er intet ændret. Til gengæld synes jeg, at det også var sådan under OL. Jeg var selv meget tilfreds med min præstation under kampene.«

Spillerne synes, de får lov til lidt flere input – især under timeout – hvorfor?

»Ja, det synes jeg er dejligt. Det har jeg også gjort i min tid i Rhein-Neckar Löwen. Jeg vil gerne lytte til spillerne, men det er også begrænset, hvordan man går ind i det. Man snakker lidt og hører lidt, og det er vigtigt at få input engang imellem. Men det er ikke altid sådan.«