JYSK-købmanden truer med at flytte den internationale golfturnering Made in Denmark fra Gatten i Nordjylland til en bane i København.

Hvor skal Made in Denmark spilles i 2017?

Spørgsmålet er blevet relevant efter JYSK-købmanden Lars Larsen, der er bestyrelsesformand i selskabet bag den internationale golfturnering, i et bemærkelsesværdigt raserianfald på lokalstationen TV2 Nord har langet ud efter en af de knap 30 sponsorer.

»Hvis Region Nordjylland ikke vil være med i år, så bliver Made in Denmark flyttet i 2017. Om ikke andet så af den grund, at jeg ikke kan samarbejde med useriøse halv- eller hel-løgnere. For det er jo det, de er. Om vi så skal flytte turneringen helt til København, så gør vi det,« siger Lars Larsen, der påstår, at politikerne i Region Nordjylland har lovet at støtte turneringen med 7,5 mio. kroner hvert år i turneringens tre første leveår, og at denne garanti har været en væsentlig årsag til, at European Tour-ledelsen i sin tid udstedte en dansk licens

Region Nordjyllands formand, Ulla Astman (S), forstår ikke Lars Larsens verbale udfald.

»Jeg synes, at hans retorik er meget voldsom,« siger Ulla Astman til BT og tilføjer:

»Det er ikke korrekt, hvad Lars Larsen påstår, eftersom vores budget-beslutninger kun er et-årige. Indtil videre har vi støttet turneringen med sammenlagt 15 mio. kroner, og i år er vi klar med to mio. kroner.«

Ulla Astman kalder det for mærkværdigt, at Lars Larsen truer med at flytte Made in Denmark i 2017, fordi Region Nordjylland på grund af en folketingsbeslutning om en omprioritering af de regionale udviklingsmidler i år er leveringsdygtig i mindre støtte end tidligere.

»Hvad der sker økonomisk i år har jo intet med 2017 at gøre, og under alle omstændigheder ville vi efter turneringens etableringsfase i 2016 stoppe bevillingerne,« siger hun.

Det er ikke gået turneringens promotor Flemming Astrups næse forbi, at Lars Larsen er rasende over, at budgettet er ved at skride.

»Jeg har ingen kommentarer til det. Udmeldingerne til medierne tager Larsen sig af. Men jeg kan sige så meget, at vi er godt i gang med at forberede 2016-udgaven af Made in Denmark,« siger Flemming Astrup.

De første to år af turneringen har den samlede præmiesum været 1,5 mio. euro, og selvom Region Nordjyllands støttebeløb skæres med 5,5 mio. kroner, er præmiesummen hævet til 1,8 mio. euro.

»Jeg har en forventning om, at deltagerfeltet i år bliver endnu stærkere end i fjor. Her deltog der tre spillere fra verdensranglistens top 100. I år håber og tror jeg, at der kommer omkring 10,« siger Flemming Astrup.

Han forklarer det med, at Made in Denmark i år er sidste turnering før den europæiske udtagelse til efterårets Ryder Cup.

»Det faktum vil utvivlsomt trække stærke spillere til Himmerland,« siger Flemming Astrup.

Han har allerede nu tilsagn fra alle danske topspillere om deltagelse. Heriblandt Søren Kjeldsen, Torbjørn Olesen og Thomas Bjørn.

»Der er stadig så lang tid til starten på Made in Denmark, at spillerne endnu ikke har bestemt sig for, hvor de spiller efter august måneds OL,« siger Flemming Astrup, og antyder hermed, at gode spillere, der ikke sikrer sig adgang til Rio-legene, måske beslutter sig for at tage til Danmark i stedet.

I øvrigt har det vist sig, at Made in Denmark har været en fin forretning for det nordjyske område.

En rapport fra University College Nordjylland og Visit Denmark fortæller, at der i 2015 blev skabt 83 nye job, og at de 86.000 tilskuere gav en ekstraomsætning på 62,5 mio. kroner.

»Vi drømmer i år om at kunne tiltrække omkring 100.000 tilskuere. I den forbindelse har vi igangsat nogle musikalske festival-aktiviteter,« fortæller Flemming Astrup. Blandt andre dukker Gnags, Laid Back og Mads Langer op for at spille og synge, når de sportslige aktiviteter er afsluttet først på aftenen.