Flaskekast, ringe elektricitet og kæmpe sanktioner. Africa Cup of Nations har været en målfattig turnering, men til gengæld har det ikke skortet på skandaler og drama.

Elfenbenskysten vandt en dramatisk finale over Ghana, men desværre har de afrikanske mesterskaber også fået et blakket ry.

BT bringer her et lille udsnit af de vigtigste og mest sensationelle overskrifter fra den afrikanske turnering.

Urobetjente forsøger at dæmpe balladen på tilskuerrækkerne
Urobetjente forsøger at dæmpe balladen på tilskuerrækkerne Foto: Gavin Barker
Vis mere

Tilskuerballade
Skandaløse scener udspillede sig i semifinalen mellem Ghana og Ækvatorialguinea. Sidstnævntes tilskuere overdængede de ghanesiske fans med flasker og andet kasteskyts, og det tvang ghaneserne til at søge tilflugt på løbebanen, der omkranser stadion. Her stod i læ af en række sikkerhedsvagter. Stillingen var 3-0 til Ghana, og kampen nåede at være afbrudt i 40 minutter. Inden da sværmede en politihelikopter over stadion i et forsøg på at få fansene til ro. Det afrikanske fodboldforbund tildelte Ækvatorialguinea en bøde på 650.000 kroner. Efter landets kvartfinale mod Tunesien fik de en bøde på 33.000 kroner for dårlig sikkerhed.

Det afrikanske fodboldforbunds præsident Issa Hayatou (tv.) ses til et møde i Cairo tilbage i november måned. Kort tid efter blev Marokko smidt ud af turneringen.
Det afrikanske fodboldforbunds præsident Issa Hayatou (tv.) ses til et møde i Cairo tilbage i november måned. Kort tid efter blev Marokko smidt ud af turneringen. Foto: MOHAMED EL-SHAHED
Vis mere

Marokkansk rod
Værtslandet blev kun Ækvatorialguinea, fordi Marokko ikke kunne tage stilling til, om man ville afholde turneringen. Marokko havde udtrykt bekymring over ebola-virusens udbrud, men formåede ikke at overholde den udstukkede deadline. Det medførte en lavine af sanktioner. Før finaleweekenden smaskede forbundet en samlet regning på 65,5 millioner kroner afsted til det nordafrikanske land, der foruden en klækkelig økonomisk straf også er blevet udelukket fra de næste to turneringer.

Her sikrer Elfenbenskystens målmand Boubacar Barry guldet på straffspark mod Ghana
Her sikrer Elfenbenskystens målmand Boubacar Barry guldet på straffspark mod Ghana Foto: Barry Aldworth/BackpagePix
Vis mere

Vanvittig finaleafslutning
Symptomatisk for en målfattig turnering endte finalen mellem Ghana og Elfenbenskysten med 0-0 efter forlænget spilletid. Først efter 22 skud i straffesparkskonkurrencen vandt Yaya Toure og co. I et drama var det endda den ivorianske målmand, Boupa Barry Copa, der bankede sejrsmålet ind på trods af krampe i benet. Ghana og Elfenbenskysten mødte også hinanden i finalen i 1992. Dengang vandt Elfenbenskysten med cifrene 11-10. Efter straffespark og 0-0 i forlænget spilletid selvfølgelig.

Rajindraparsad Seechurn (tv.), der her omringes af tunesiske spillere, får formentlig aldrig en topkamp igen på sit dommer-CV
Rajindraparsad Seechurn (tv.), der her omringes af tunesiske spillere, får formentlig aldrig en topkamp igen på sit dommer-CV Foto: AMR ABDALLAH DALSH
Vis mere

Kontroversielt straffespark
Ækvatorialguinea var tæt på at blive sendt ud af turneringen i kvartfinalen mod Tunesien, men så dømte kampens dommer, Rajindraparsad Seechurn fra Mauritius, et straffespark, som de færreste kunne se. Dommeren blev siden fjernet fra listen over afrikanske topdommere. Det betyder reelt, at han efter den meget kontroversielle kendelse godt kan vinke farvel til en karriere som  topdommer. Javier Balboa udlignede til 1-1 på straffesparket, og Ækvatorialguinea vandt efter forlænget spilletid med 2-1. De vrede tunesere overfusede derefter dommeren, og det tvang fodboldforbundet til endnu en gang at finde bødehæftet frem med en check på 325.000 kroner.

Congos landstræner Claude Le Roy var ikke helt tilfreds med arrangørernes hotel-faciliteter
Congos landstræner Claude Le Roy var ikke helt tilfreds med arrangørernes hotel-faciliteter Foto: KHALED DESOUKI
Vis mere

Intet vand og dårlige faciliteter
Ækvatorialguinea havde få måneder til at forberede sig på værtskabet. Det betød ringe faciliteter for flere nationer. Congos træner, Claude Le Roy, fortalte i starten af turneringen, at hans mandskab havde svært ved at finde nok hotelværelser. Og dem, de så fandt, havde usikrede strømledninger flagrende på værelset og intet rent vand. Flere af hotellerne har også problemer med maden.