Ugens madudfordring

I vores forfædres tid gik manden på jagt efter mad  efter vilde dyr. Kvinderne bar børnene, mens de samlede bær og planter. I dag går man i Netto eller 7-Eleven. Tager varer ned fra hylderne, som ofte er delvist eller helt skabt af menneskehænder. Med andre ord er der markant forskel på maden, man spiste dengang og i dag.

Spis kun mad, som du i teorien kunne gå ud at jage eller plukke/samle i naturen. Drik kun vand og urtete. Blot én dag i den kommende uge

Stenalderkost er blevet meget populært og går ud på, at man skal tilbage til at spise den mad, som man genetisk er bygget til  altså den mad, som vores forfædre i stenalderen spiste. Tilhængere af paleo mener, at de positive fordele er bedre fordøjelse, øget energi, vægttab og mindre risiko for sygdom.

Dr. Loren Cordain er professor ved Colorado State University, Department of Health and Exercise Science og forsker i paleo-kosten. Jeg har talt med ham om paleo.

Hvad er de grundlæggende regler for stenalderkost?

Loren Cordain: Spis ubegrænsede mængder af frisk frugt, grøntsager, kød (fra dyr, som har græsset), fisk, skaldyr, nødder og olier. Bekymr dig ikke om mængder - lad appetitten være din guide. Reducer i høj grad eller eliminer kornsorter, mejeriprodukter, bælgfrugter og forarbejdet mad. Hvis det indeholder salt eller præsenteres i en pakke, dåse eller æske, så undgå det. Kartofler er heller ikke en del af sten­alderkostens principper.

Hvad er vi mennesker genetisk ’indstillet’ til at spise?

Loren Cordain: Mennesket er altædende og er designet til at spise både planter og dyr. Vores videnskabelige studier af jæger/samler-­samfund demonstrerer, at animalske fødevarer var de mest eftertragtede og, at den gennemsnitlige jæger/samler fik 55-65 pct. af det daglige energiindtag fra animalske fødevarer og den resterende del fra planteriget. Mejeriprodukter blev slet ikke indtaget i jæger/samler-samfund. Ligeledes blev korn­sorter som hvede, rug, havre, hirse m.m. sjældent eller aldrig indtaget. Den ultimative årsag til, at disse fødevarer forårsager sygdom i dag, er, at de ikke harmonerer med det menneskelige genetiske materiale, som primært blev udviklet før den ældste stenalder. Med andre ord er de moderne fødevarer og fødevare­grupper ikke i harmoni med den mad og de fødevaregrupper, som grundlagde menneskets genetiske materiale.

En hverdag med paleo

Ricki Josephsen er 27 år. Han har det seneste halve år levet ca. 90 pct. paleo og i perioder lever han 100 pct. paleo. Paleo er i denne sammenhæng en kombination af stenalderkost og intens funktionel træning (crossfit), som har resulteret i et vægttab på over 20 kilo på seks måneder.

Karina Randolph er 29 år og har valgt at følge stenalderkosten delvist, da hun også finder inspiration i andre kost-strategier.

Ricki Josephsen skulle i begyndelsen finde en balance mellem det sociale liv og den nye livsstil, for det var ikke alle, der kunne forstå stenalder-konceptet, da det udefra kan virke semifanatisk. Men efterhånden som hans venner smagte retterne og så resultaterne, blev det mere accepteret. En anden udfordring er at spise ude, men her har Ricki en udvej - han spiser almindeligt, hvilket er helt accepteret, så længe det ikke sker ofte.

Det er Karina Randolphs erfaring, at man kan komme udfordringerne i forkøbet ved at have lidt ekstra i tasken - eksempelvis nødder, rosiner, en avocado eller frugt, og er der tale om en hel weekend, kan hun sagtens tage sin egen pose med grøntsager med. Det kræver lidt forberedelse, men det er indsatsen værd, for ’belønningen’ er, at det er lettere at holde figuren, bedre energi, og hun oplever en generel tilfredshed med kosten. Og for Ricki er resultatet klart. Han er stærkere, mere muskuløs, mindre træt, og har fået bedre energi og opnået et vægttab.