Socialdemokraterne og De Radikale er rygende uenige om dele af den politik, der skal føres efter et kommende valg.

Det viser en gennemgang, BT har foretaget af en række centrale temaer som udlændingepolitik, skattepolitik og dagpenge.

Ikke mindst udlændinge-spørgsmålet splitter regeringen.

I marts gik statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) ellers i offensiven på udlændingepolitikken, da Socialdemokraterne lancerede sin opsigtsvækkende asyl-kampagne, der bebudede stramninger over for det stigende antal udlændinge, der kommer til Danmark.

‘Vi skal behandle udlændinge ordentligt. Men vi skal også kunne følge med. Derfor har vi strammet asylreglerne og skærper kravene til indvandrere,’ fremgik det blandt andet af den landsdækkende annoncekampagne.

Men spørger man hos Socialdemokraternes regeringspartner, De Radikale, så har regeringen ikke skærpet, men er derimod kommet med en lang række lempelser på udlændingeområdet. Og det vil den blive ved med, hvis det står til partiets formand Morten Østergaard.

»Vi kan vise meget tydeligt, at flygtninge- og udlændingepolitikken er langt mere radikal, end dengang vi kom til,« sagde Morten Østergaard i weekenden i et interview med TV2 News.

De Radikale: Vil ophæve fastfrysningen af ejendomsværdiskatten efter 2020. I stedet vil partiet lette skatten på arbejde.
Socialdemokraterne: Vil ikke røre skattestoppet på ejendomsværdiskatten.
Foto: Thomas Lekfeldt
De Radikale: Vil ophæve fastfrysningen af ejendomsværdiskatten efter 2020. I stedet vil partiet lette skatten på arbejde. Socialdemokraterne: Vil ikke røre skattestoppet på ejendomsværdiskatten. Foto: Thomas Lekfeldt Foto: Thomas Lekfeldt
Vis mere

Fordobling af nye danskere

Og der er da også foretaget adskillige lempelser. Blandt andet er det blevet lettere at få sin ægtefælle til Danmark, ligesom starthjælpen er fjernet. Samtidig er det også blevet lettere at få statsborgerskab. Og det har helt konkrete konsekvenser.

I sidste uge, da regeringen kom med sit halvårlige lovforslag om tildeling af statsborgerskaber, var antallet af nye danske statsborgere eksploderet. Ifølge lovforslaget fik 3.314 personer et rødbedefarvet pas, og det er en fordobling på et år. Stigningen skyldes b.la., at regeringen har slækket på kravene til danskprøver for folk med Posttraumatisk Stresssyndrom (PTSD).

Med andre ord: Mens der tales om stramninger, så lempes der i stor stil.

Og det lægger Morten Østergaard da heller ikke skjul på:

»Vi er stolte af de resultater, vi har opnået på udlændingeområdet,« sagde han til TV2 News.

Senest har regeringen da også præsenteret et forslag om at lempe klagemuligheden for flygtninge, der har fået afvist en ansøgning om humanitært ophold.

Søs Marie Serup, politisk kommentator for BT, siger, at begge parter i teorien har ret.

»Der har været både lempelser og stramninger. Partierne vælger så at betone den del af politikken, som de er mest tilfredse med, og som de tror deres vælgere helst vil høre,« forklarer hun.

Skal man tro Østergaard, vil udlændingepolitikken i en ny SR-regering have tydelige radikale aftryk.

»En stemme på os er en stemme imod 24 års-reglen,« og »vi vil kæmpe for, at udlændingepolitikken bliver mere og mere radikal,« sagde Morten Østergaard i interviewet med TV2 News.

»Det vil normalt være livsfarligt, at regeringspartier på et så vitalt område udtaler sig i to forskellige retninger. Når det alligevel kan lade sig gøre, hænger det sammen med, at Helle Thorning suverænt er blevet chef for regeringen, efter Margrethe Vestager (R) er stoppet som formand. Det betyder, at flere vælgere ikke stiller spørgsmålstegn ved, at der bliver sagt noget forskelligt,« siger Thomas Larsen og uddyber:

»Du kan også aflæse det i meningsmålingerne. Socialdemokraterne er gået frem, mens De Radikale nærmer sig et smertepunkt.«

De Radikale: Går ikke ind for, at danske IS-krigere, der tager til Syrien for at kæmpe, bør kunne dømmes for landsforræderi.
Socialdemokraterne: Danske IS-krigere skal ifølge justitsminister Mette Frederiksen kunne anklages og dømmes for landsforræderi.
Foto: Bulent Kilic/Scanpix.
De Radikale: Går ikke ind for, at danske IS-krigere, der tager til Syrien for at kæmpe, bør kunne dømmes for landsforræderi. Socialdemokraterne: Danske IS-krigere skal ifølge justitsminister Mette Frederiksen kunne anklages og dømmes for landsforræderi. Foto: Bulent Kilic/Scanpix. Foto: BULENT KILIC
Vis mere

Politiske ’ønsker’

Men udlændingepolitikken er langtfra det eneste punkt, hvor der er dybe uenigheder under overfladen mellem regeringspartierne. BT har gennemgået en række politiske temaer, og her på opslaget kan du blandt andet se, at de to partier er uenige om fremtidens boligskatter, om optjeningskravet i forhold til dagpenge, om Skat skal have en digital ’stikker-linje’, og om hvordan de mange bådflygtninge ved Middelhavet skal håndteres.

Søs Marie Serup vurderer, at det bliver svært for vælgerne at regne ud, hvad de får efter et folketingsvalg.

»Det gælder for alle partier, at det politiske løfte næsten er afskaffet for i stedet at blive til et politisk ønske. Det vil sige, at partierne melder noget ud, de vil arbejde for, men det er under forudsætning af, hvordan stemmefordelingen bliver.«

De Radikale: Velkendte uenigheder

Det var i går ikke muligt at få en kommentar fra de radikales leder Morten Østergaard. Men istedet har gruppeformand for De Radikale Camilla Hersom sendt et mailsvar til BT:

’Listen er et udtryk for en række velkendte områder, hvor vi ser forskelligt på tingene. Det ændrer ikke ved, at der er mange flere politiske områder, hvor fællesmængden er meget stor. Vi er to forskellige partier, der samarbejder, og vores resultater taler for sig selv. F.eks. har vi for ganske nylig lanceret et fælles integrationsudspil og et fælles udspil til bekæmpelse af ungdomskriminalitet. Vi vil også samarbejde om fælles løsninger efter valget’, skriver hun i mailen.

De Radikale: Da Morten Østergaard var skatteminister, nedlagde han den kontroversielle sladretjeneste hos Skat, hvor borgere kan angive hinanden.
Socialdemokraterne:
Da socialdemokraten Benny Engelbrecht blev skatteminister, genetablerede han den digitale meldetjeneste, så borgerne igen kan angive hinanden anonymt.Foto: Jens Nørgaard Larsen
De Radikale: Da Morten Østergaard var skatteminister, nedlagde han den kontroversielle sladretjeneste hos Skat, hvor borgere kan angive hinanden. Socialdemokraterne: Da socialdemokraten Benny Engelbrecht blev skatteminister, genetablerede han den digitale meldetjeneste, så borgerne igen kan angive hinanden anonymt.Foto: Jens Nørgaard Larsen Foto: Jens Nørgaard Larsen
Vis mere

 

De Radikale: EU skal fordele asylansøgerne imellem landene, så Danmark kan afhjælpe asyl-presset på de sydeuropæiske lande.
Socialdemokraterne: EU skal ikke blande sig i den danske asyllovgivning.
Foto: Bax Lindhardt.
De Radikale: EU skal fordele asylansøgerne imellem landene, så Danmark kan afhjælpe asyl-presset på de sydeuropæiske lande. Socialdemokraterne: EU skal ikke blande sig i den danske asyllovgivning. Foto: Bax Lindhardt. Foto: Bax Lindhardt
Vis mere

 

De Radikale: De Radikale mener, at det nuværende system med to års dagpengeret og et års genoptjening er rimeligt.
Socialdemokraterne: Senest har statsminister Helle Thorning-Schmidt i forbindelse med sine 1. maj taler åbnet op for, at genoptjeningskravet på et år skal nytænkes.Foto: Torben Christensen.
De Radikale: De Radikale mener, at det nuværende system med to års dagpengeret og et års genoptjening er rimeligt. Socialdemokraterne: Senest har statsminister Helle Thorning-Schmidt i forbindelse med sine 1. maj taler åbnet op for, at genoptjeningskravet på et år skal nytænkes.Foto: Torben Christensen. Foto: Torben Christensen
Vis mere

 

De Radikale: Vil gøre op med rabatter på bus og tog og andre rabatordninger, som pensionister har, alene fordi de er pensionister.
Socialdemokraterne: Vil ikke ændre på de nuværende rabatordninger for pensionister.
Foto: Henrik Ole Jensen.
De Radikale: Vil gøre op med rabatter på bus og tog og andre rabatordninger, som pensionister har, alene fordi de er pensionister. Socialdemokraterne: Vil ikke ændre på de nuværende rabatordninger for pensionister. Foto: Henrik Ole Jensen. Foto: HENRIK OLE JENSEN
Vis mere

 

De Radikale: Vil fjerne 24 års-reglen og tilknytningskravet, som blandt andet betyder, at man skal være 24 år for at få en ægtefælle til landet, ligesom der skal være nogle krav til forsørgelse og bolig. Så sent som i efteråret 2014 slog Morten Østergaard fast, at en stemme på De Radikale er en stemme imod 24 års-reglen.  Socialdemokraterne: 24 års-reglen står fast og vil ikke blive ændret. Foto: Thomas Lekfeldt
De Radikale: Vil fjerne 24 års-reglen og tilknytningskravet, som blandt andet betyder, at man skal være 24 år for at få en ægtefælle til landet, ligesom der skal være nogle krav til forsørgelse og bolig. Så sent som i efteråret 2014 slog Morten Østergaard fast, at en stemme på De Radikale er en stemme imod 24 års-reglen. Socialdemokraterne: 24 års-reglen står fast og vil ikke blive ændret. Foto: Thomas Lekfeldt Foto: Thomas Lekfeldt
Vis mere

 

De Radikale: Er åbne for at diskutere, om Danmark skal modtage flere kvoteflygtninge, som blandt andet den svenske EU-kommissær Cecilia Malmström har opfordret Danmark til at gøre.
Socialdemokraterne: Flere kvoteflygtninge blev i august sidste år afvist af daværende justitsminister Karen Hækkerup. Foto: Scanpix
De Radikale: Er åbne for at diskutere, om Danmark skal modtage flere kvoteflygtninge, som blandt andet den svenske EU-kommissær Cecilia Malmström har opfordret Danmark til at gøre. Socialdemokraterne: Flere kvoteflygtninge blev i august sidste år afvist af daværende justitsminister Karen Hækkerup. Foto: Scanpix Foto: GIOVANNI ISOLINO
Vis mere