Når finansminister Bjarne Corydon tirsdag formiddag fremlægger regeringens forslag til finanslov for 2015, sker det i ekkoet fra mildere toner fra SF's formand Pia Olsen Dyhr. Hans charmeoffensiv overfor venstrefløjen ser ud til at have formildet i hvert fald det ene af de to partier, som regeringen er afhængig af for at få vedtaget sit forslag til finanslov for 2015.

SFs tre forhandlere, Pia Olsen Dyhr, Jonas Dahl og Holger K. Nielsen, fik i går en fortrolig orientering om hovedlinjerne i forslaget. Godt nok hele fire dage efter, at Enhedslisten var blevet briefet, men det synes ikke at have ødelagt den gode stemning.

De fik at vide, at Corydon har afsat 1,5 mia. kr., som SF og Enhedslisten kan disponere over ret frit, hvis de to partier vil lave en aftale. Det er betydeligt mere end de 700 mio., som Corydon fristede Enhedslisten med sidste år. Eneste betingelse er, at regeringen ikke vil ændre på dagpengereglerne. Og SF og Enhedslisten skal vide, at planerne om at fordoble fradraget for faglige kontingenter bortfalder, hvis ikke det kan lade sig gøre at lave en rød finanslov.

Da Bjarne Corydon i går ved 18-tiden satte sig ind i sin ministerbil for at køre til Marienborg, hvor folketingsgrupperne fra S og R ventede, så han ret optimistisk på udfordringen.

- Hvis man ser på det, der ligger på bordet, er mulighederne for en aftale virkelig gode, sagde han.

Pia Olsen Dyhr har også lagt sin stemme i et blidere toneleje.

På spidsen

I sidste uge satte hun sagen på spidsen og kaldte den dagpengekommission, som hun selv har været med til at nedsætte, for ’politikersprog’. Nu er kravet om at se på dagpengene kun et blandt flere krav fra SF. Og det er naturligvis slet ikke ultimativt.

Samtidig har nye tal vist, at det kun er en lille del af dem, der mister retten til dagpenge, der har gavn af SFs forslag om at gøre det lettere at optjene ret til dagpenge igen. Ifølge Politiken er det kun hver femte person ud af de 35.000, som har mistet dagpengeretten, der vil kunne udnytte, at optjeningskravet nedsættes fra 12 til seks måneder.

- For det første er det ikke vores hovedkrav. Vi har flere krav. Det har vi sagt hele tiden. Vi har ingen ultimative krav, men retten til dagpenge er bestemt et af dem, og så synes jeg ikke, at 6-7.000 mennesker er ingenting.

Det er vigtigt, at vi belønner de mennesker, der gør en indsat ved at tage sæsonarbejde og vikariater, så de også kan få ret til dagpenge. Det skal der ikke være nogen tvivl om. Men vi møder ikke kun op med ét krav. Vi har flere krav til regeringen, siger Pia Olsen Dyhr.

Lad os nu forhandle

Hun ønsker ikke på nuværende tidspunkt at spekulere i, om SF er parat til at sætte hårdt mod hårdt og om nødvendigt tage et valg på spørgsmålet.

- Nu skal vi forhandle, og jeg synes ikke, det er mere dramatisk end som så, siger hun.

Er 1,5 mia godt nok?

- Lad os nu se, lyder det fra SF’s formand.

Socialdemokraternes finansordfører Jesper Petersen vil ikke udelukke, at efterårets forhandlinger vil tegne et smukkere forløb, end man tidligere har set. Det skyldes, at regeringen i år har gjort sig umage med at finde et økonomisk råderum, der giver plads til forbedringer på sundhedsområdet så vel som plads til, at venstrefløjen også kan få nogle af sine mærkesager opfyldt.

- Det er altid sådan, at de partier, der skal lægge stemmer til finansloven, skal have nogle ønsker opfyldt. Det er der plads til, siger han.

Nul nulvækst

Har I sparet sammen til det?

- Vi har sørget for, at der er rum til at forbedre sundhedsområdet med fem mia., og at der stadig er et pænt beløb på godt en mia. til SF og EL. Det kan lade sig gøre, fordi vi har ført en meget ansvarlig politik, og fordi vi ikke vil have nulvækst ligesom Venstre. Jeg synes, vi med det udspil, der indeholder en forbedring af sundheden og fordobler fradraget for fagforeningskontingent, har fundet noget, der rimer på ting, som SF og EL også har meldt ud, siger han.

Men uanset hvad SF og Enhedslisten siger, vil dagpengereformen ikke blive genåbnet i dette efterår. Det udelukker imidlertid ikke, at de to partier kan komme igennem med andre sociale forbedringer, der kan hjælpe udsatte borgere.

- Tag det som en invitation til SF og EL, at selv om én dør er lukket, kan der være andre døre, der åbner sig, hvis vi kan finde hinanden, siger Jesper Petersen.