- Jeg kunne intet spise og havde det virkelig, virkelig skidt.

Den 61-årige kræftpatient Peter Uldall Juhl fra Bjert i Sønderjylland tænker tilbage på en frygtelig periode i efteråret.

Han har i seks år lidt af prostatakræft, som har spredt sig til knoglerne. Efter forskellige kure begyndte han i september på en kemobehandling på Sygehus Lillebælt i Vejle med stoffet cabazitaxel, der sprøjtes ind i blodårerne.

Det blev indledningen til en meget ubehagelig periode.

Kender du til sjusk på sygehusene: Skriv til journalist Thomas Nørmark Krog på tnk@bt.dk

Peter Uldall Juhl viste sig nemlig at være en af de i alt 99 kræftpatienter på sygehusene i Vejle, Odense og Aarhus, som ved en alvorlig fejl fik en for høj dosis af kemomedicinen. Cabazitaxel-kuren kan i normale doser være livsforlængende for uhelbredelige patienter, men i for store mængder er stoffet potentielt livsfarligt.

Allerede efter den første behandling fik Peter Uldall Juhl store smerter i sine knogler, og nattesøvnen blev fuldstændig ødelagt. Men det var ikke det værste.

En svær periode

- Jeg kunne intet spise overhovedet. Uanset hvad min kone lavede af mad. Det var en meget svær periode, siger Peter Uldall Juhl, der er far til tre voksne børn.

Efter to behandlinger valgte han i oktober selv at sige fra.

- Jeg ville hellere slet ikke behandles end være igennem sådan et forløb. Jeg havde en god livskvalitet inden behandlingen, fortæller Peter Uldall Juhl, der som sønderjysk lokalformand i Prostataforeningen er afklaret om sin sygdom.

Ved et kontroltjek en måned senere får Peter Uldall Juhl at vide, at han har fået for meget cabazitaxel i sit drop.

- ’Har vi orienteret dig om, at du har fået en overdosis’, spørger min læge. Jeg siger nej, og så fortæller hun mig, at jeg har fået en overdosis af cabazitaxel. 10-15 pct. mere end den ordinære mængde, forklarer Peter Uldall Juhl, der føler sig godt behandlet af sygehuspersonalet.

- Det virkede absolut som om, de var kede af det, og tog det alvorligt, fortæller han.

BT afdækker i dag, hvordan den lægefaglige direktør på Odense Universitets Hospital, hvor halvdelen af fejlene er sket, ville skjule sandheden for patienterne. I en mail til sygehusdirektøren i Vejle argumenterer hospitalsbossen for, at det vil være uetisk at kontakte patienterne, da nogle er døde i mellemtiden.

- Det synes jeg faktisk er rystende at høre. Selvfølgelig skal patienter havde tillid til, at lægerne fortæller sandheden, siger Peter Ulldall Juhl, der nu ikke længere er i kemobehandling.

Nyder livet lige nu

- Min sygdom er lige nu i en stabil fase og har ikke spredt sig yderligere. Så jeg nyder livet lige nu og håber det bedste, siger han.