Socialdemokratiet foreslår, at man opretter en særlig psykiatri-patrulje, der kan foretage tvangsindlæggelser af psykisk syge.

En ny specialuddannet patrulje, der kan aflaste politiet og tage sig af tvangsindlæggelser af psykisk syge, der er til fare for sig selv eller andre.

Det foreslår Socialdemokratiet, efter at BT i går skrev, at politiet i 2016 brugte rekordmange ressourcer på tvangsindlæggelser. Med 4.237 tvangsindlæggelser er tallet steget med 66 procent siden 2007.

»Det er en øjenåbner. For at aflaste et i forvejen utroligt presset politi foreslår vi, at man i de store byer laver nogle nye psykiatriske patruljer, der er bedre uddannet end politiet til at hjælpe disse mennesker,« siger retsordfører Trine Bramsen (S).

I første omgang foreslår Socialdemokratiet, at justitsminister Søren Pape Poulsen (K) etablerer en forsøgsordning i København, Aarhus, Odense og Aalborg.

Hvilken myndighed patruljen skal ligge under, er i første omgang underordnet, men mandskabet til patruljerne skal bestå af folk fra psykiatrien – eksempelvis socialpædagoger eller psykiatere – der uddannes til opgaven på en helt ny uddannelse inden for psykiatrien, foreslår Socialdemokratiet.

»De skal også lære nogle af de samme kompetencer, som politiet har. Heriblandt selvforsvar, så de kan håndtere patienterne, hvis de bliver voldelige,« siger Trine Bramsen og tilføjer, at magtbeføjelser til den nye patrulje også kan komme i spil.

Politifolkenes forbund er positivt indstillet over for, at en ny patrulje kan aflaste politiet ved tvangsindlæggelser. Men den skal ikke have samme magtbeføjelser som politiet, og opgaven skal ikke fjernes fuldstændig fra politiet, understreger formand Claus Oxfeldt.

»Mange tvangsindlæggelser er helt fredelige, hvor politiets hjælp er mindre vigtig, og dér kunne den nye type patrulje assistere,« siger Claus Oxfeldt.

Psykiater er skeptisk

Som det eneste sted i landet har Region Hovedstaden allerede et psykiatrisk akutberedskab, hvor psykiatere rykker ud til psykotiske patienter. Ikke for at tvangsindlægge, men for at undgå, at det kommer så vidt. Hans Henrik Ockelmann er en af ’udrykningspsykiaterne’, og han stiller sig meget skeptisk over for, at en ny instans ud over politiet får beføjelser til at udøve tvang i folks eget hjem.

»Hvad skal de have, som politiet har i dag? Håndjern, knipler eller peberspray? Det er alt sammen noget, som jeg personligt har oplevet, man kan få brug for ved en tvangsindlæggelse. Man ved aldrig, om det bliver en fredelig eller tilspidset situation,« siger Hans Henrik Ockelmann, der udtaler sig på vegne af psykiaterforeningen Dansk Psykiatrisk selskab, som han sidder i bestyrelsen for.

DFs retsordfører Peter Kofod Poulsen kalder S-forslaget for spændende og vil gerne arbejde videre med det. Også Venstre er åbne for idéen.

»Men hvis man etablerer en ny slags patrulje, skal der også være en fuld udnyttelse af dens mandskab – så spørgsmålet er, om de kun skal beskæftige sig med tvangsindlæggelser. Og så må vi se på, hvilke kompetencer de skal have,« siger retsordfører Preben Bang Henriksen (V).