Næsten uden ballade: Juletræsfred over Egedalsvænge

Sidste jul bragte en hidsig strid om et juletræ for alvor Egedalsvænge i Kokkedal på Danmarkskortet. I år er træet atter på plads i beboerkvarteret. Næsten uden ballade

Det kan godt være, bølgerne går højt omkring en lukningstruet billardklub samt en hyggeklub i beboerforeningen, hvor der må ryges og drikkes øl. Men i det mindste er juletræet tilbage på den åbne plads oven på havepavillonen i Egedalsvænge i Kokkedal.

Sidste år skabte det lille juletræ, eller rettere mangel på samme, et sandt ragnerok. Det skete, da bestyrelsen valgte at sløjfe nåletræet efter at have spenderet 60.000 kr. på en muslimsk eid-fest. Polemikken spredte sig som en sand juletræsbrand fra Egedalsvænge til resten af Danmark, og pludselig var det ellers så uskyldigt udseende nåletræ blevet hovedperson for had, demonstrationer, en smadret TV2-sendevogn og en væltet bestyrelse.

Men i år er det lille træ med den store betydning tilbage på sin vante plads i det vindblæste kvarter med de betongrå lejligheder.

- Jamen, det er da rart, at det er tilbage. Vi havde et hyggeligt arrangement, da træet blev tændt, hvor der var en julemand, gløgg og æbleskiver, siger Ulla Olesen, 63, der har boet i Egedalsvænge i 35 år.

Sidste år på samme tid, da juletræs-sagaen rasede på sit højeste. besøgte BT også Ulla Olesen, der i december har omdannet sin lejlighed til et nisselandskab af den anden verden, med udsigt lige ud til pagoden med det landskendte juletræ.

Det har i år været fredet til fordel for en ny strid om en 36 år gammel billardklub samt hyggeklubben ’Det Gamle Vaskeri’, som et flertal i bestyrelsen, tilknyttet Hizb ut-Tahr, angiveligt vil opsige, da rygning og alkohol er tilladt.

Til gengæld har juletræet været totalfredet. Eller... sådan da i hvertfald.

- Der er stadig modstand mod træet. Flere gange har man prøvet at ødelægge det, afslører Ulla Olesen, der trods nisselandskabet og isbjørnene på sin aflukkede altan, stadig kan følge med i diverse juletræs-løjer på tætteste hold.

- To personer var kravlet op på taget og forsøgte at antænde det med en brandbombe. Men flasken, eller hvad det var, rullede ned med ild i og landede på græsplænen i stedet, fortæller hun.

Intet får lov at dræbe julestemningen hos Ulla Olesen, der hvert eneste år slæber utallige kasser fyldt med kravlenisser, rensdyr, lys, julemusik, julemænd og snelandskab op fra kælderen for at gå julepynt-grasst i den lille lejlighed.

- Der er intet religiøst over det, og jeg hænger jo ikke engle op, kun nisser og alt det andet. Jeg synes, det er så hyggeligt i den mørke tid, og det gamle julepynt er så charmerende. Det startede vist bare med et par nisser engang, griner hun.