Statsforvaltningen er godt på vej til at miste ansvaret for skilsmisse og forældremyndighed.

Der ser ud til at tegne sig et politisk flertal for, at der skal ske en ændring på området, så fædre og mødre bliver mere ligestillede i skilsmissesager, efter at Socialdemokraterne er kommet med et udspil, som de fleste andre partier erklærer sig enige i.

Resultatet kan meget vel blive oprettelsen af en forældredomstol, som både tager sig af forældremyndighed og fordelingen af samvær.

»Som det er nu, skal parterne i løbet af fem dage finde ud af, hvem der skal være bopælsforælder, og hvem der skal være samværsforælder. Bopælsforælderen kommer til at træffe alle beslutninger om, hvor barnet skal gå i skole, hvilke venner og fritidsinteresser det skal have. Det er ikke rimeligt, at vi på den måde har A- og B-forældre. Det skal der gøres op med,« siger Socialdemokraternes socialordfører Pernille Rosenkrantz-Theil.

»Vi har lavet en chikanepakke, og der har været tv-programmer om skilsmissebørn, og det har alt sammen ført frem mod, at vi er nødt til at gøre noget ved problemerne omkring skilsmisse. Det er heller ikke smart, at noget af problemet håndteres af domstolene, og noget andet af Statsforvaltningen. Jeg vil arbejde for en familie- og børnedomstol, der kan tage sig af det hele på en gang. Samtidig skal der være en forældreskole, der hjælper dem, der slet ikke kan blive enige. De mange, der selv kan finde ud af det, kan selvfølgelig bare fortsætte som hidtil,« siger Pernille Rosenkrantz-Theil.

Folketingets øvrige partier er ifølge Politiken positivt stemt over for Socialdemokraternes udspil. Både De Konservative, Venstre og SF bakker op om at mindske uligheden mellem skilsmisseforældre.

De Konservative vil også have en familiedomstol.