Vrede og ærgrelse er de følelser, som forfatteren og cand.polit. Lisbeth Zornig Andersen, nu nærer for sin morfar, efter hun i DR-programmet, ’Ved du, hvem du er’, har fundet ud af, hvad morfaderen reelt beskæftigede sig med under Anden Verdenskrig.

Der er historier og hemmeligheder i de fleste familier. Hvor hemmeligheder helst skal forblive hemmelige, må historierne gerne fortælles, så de overlever generation efter generation. I Lisbeth Zornig Andersens socialt udsatte familie har det altid været uklart, hvad Zornigs morfars rolle var under Anden Verdenskrig? Historien gik på, at han var modstandsmand, fordi han så ofte var væk i lange perioder fra sin kone med de jødiske aner og deres tre, små børn. 

I ’Ved du, hvem du er’ onsdag aften på DR1 får Lisbeth Zornig for første gang sandheden om sin morfar, der flere gange helt frivilligt tog til Tyskland for at arbejde. Sandheden har rystet Lisbeth Zornig, der ellers har oplevet lidt af hvert med sin familie.

- Jeg skammer mig ikke over, min morfar har arbejdet for tyskerne. Jeg er pissevred over det. For selv om man er udsat og fattig, som min familie var, har man et valg, siger Lisbeth Zornig og peger på, at hendes morfar var blandt de få, der helt frivilligt valgte at arbejde i krigsmagtens land helt frivilligt.

Første gang morfaderen tog af sted var i september 1940 - få måneder efter Danmark blev besat. Siden rejste morfaderen yderligere fire gange til Tyskland for at arbejde. Sidste tur var i 1942, hvor morfaderen i et år var med til at genopbygge Rostock, efter de allierede havde sønderbombet byen.

- Det har han syntes var vigtigt. Det har formodentlig været en blanding af, at han er taget af sted med det samme sjak, som har haft et sammenhold og et fællesskab. Og har tjent okay. Men jeg er vred over det, siger Lisbeth Zornig.

I programmet bliver det afsløret, at morfaderen arbejdede for det daværende danske entreprenørfirma, Villadsen, som udover Zornigs morfar beskæftigede 700 danskere med genopbygningsarbejdet i Rostock.

- Det, synes jeg, er noget svineri. Måske har jeg sovet i historietimerne, men jeg blev oprigtigt rystet både på min families, men også på det danske samfunds vegne, siger Lisbeth Zornig, der ser, programmet som en meget vigtigt del af historien om underklassen i Danmark.

- Det har været en af de største oplevelser i mit voksenliv at få styr på den forbandede familie, siger hun.

'Ved du hvem du er' bliver sendt på DR onsdag aften kl. 20.00.

FAKTA: Danske arbejdere i Nazityskland

Ifølge historikeren Therkel Stræde, SDU, fik flere danske entreprenører med regeringens velsignelse store entreprisearbejder i Tyskland under 2. verdenskrig. Bla. fik det daværende Fa. Villadsen, der efter de allieredes luftangreb, som lagde store dele af Rostocks bykerne i ruiner, en stor kontrakt på genopbygningsarbejder. I foråret 1943, hvor Zornigs morfar arbejdede for entreprenøren, arbejdede han sammen med 700 danskere samt flere tvangsarbejdere fra de besatte sovjetiske områder.

Mere end 100.000 danskere tog under besættelsen til Tyskland for at arbejde i i kortere eller længere tid. Langt de fleste tog frivilligt af sted, men i nogle tilfælde truede arbejdsløshedskassen eller den kommunale forvaltning med at fratage dem deres understøttelse, medmindre de tog arbejde i Tyskland. Enkelte blev pga. arbejdsvægring eller protester over arbejdsforholdene anbragt i tvangsarbejdslejre eller kz-lejre.