Brian Mikkelsen forstår magtens spil og er selv kommet sejrrigt ud af samtlige konservative formandsskift

Det er Søren Pape Poulsen, der går på talerstolen og holder formandstalen på Det konservative Landsråd i dag. Han er sikker på at blive valgt. Og det kan han blandt andre takke sin gruppeformand Brian Mikkelsen for. Eller ’kongemageren’, ’mørkets fyrste’ eller ’Harry Potter - uden magien’, som han også er blevet kaldt. 48-årige Brian Mikkelsen har gennem sin 20-årige folketingskarriere dygtigt formået at placere sig i magtens centrum lige bag formanden - uanset hvilken fløj formanden har tilhørt. Det kræver politisk tæft, mod og et godt netværk.

Læs også: Unge konservative kræver ændringer i partitoppen

Frank Korsholm var pressechef for De Konservative fra 2003 til 2010, hvor først Bendt Bendtsen og derefter Lene Espersen var formand for partiet.

- Brian Mikkelsen er politisk ambitiøs, og for 15 år siden gik han måske også selv efter topposten. Men han har erkendt, at han ikke selv har styrken til at være formand. Derfor bakker han loyalt op om formanden, indtil det ikke går mere. Derfra spiller han hver gang en aktiv rolle i at udpege en ny formand, siger Frank Korsholm.

Han fremhæver især Brian Mikkelsens evne til at netværke.

- Han arbejder hårdt for partiet. Han er tilgængelig og ikke til at komme udenom. Det har givet ham gode kontakter, som han har vedligeholdt. Han forstår at læse det politiske landskab og er hver gang kommet ud på vindersiden på trods af formandsskifte og fløjkampe i partiet, siger Frank Korsholm.

En undervurderet ’ræv’

Andre Christiansborg-kilder bekræfter billedet:

- Han er en ræv, man kan have tendens til at undervurdere, fordi han ser så ung ud. Men det er Brian, der styrer biksen og har den tætte kontakt til baglandet. Han har et stort netværk, som han har formået at holde fast i gennem årene og aktivere på de rigtige tidspunkter. Det giver styrke.

En række kilder peger på, at Brian Mikkelsen har forstået, hvor vigtigt det er at være tilgængelig. Han tager sin telefon, besvarer sine mail og siger ofte ’ja’ til at møde op.

Da Bendt Bendtsen satte sig i formandsstolen i 1999 og gjorde Brian Mikkelsen til næstformand og Lene Espersen til politisk ordfører, skabte Brian Mikkelsen fundamentet til sin politiske magt. Hvor Lene Espersen også prioriterede sit familieliv som nybagt mor, var Brian Mikkelsen hele tiden synlig og til rådighed for både partifæller og andre partier.

BTs politiske kommentator Søs Marie Serup tøver ikke med at kalde ham ’kongemager’.

- Det mentale billede, vi står tilbage med, er, at hver gang De Konservative har skiftet formand, så har Brian Mikkelsen stået lige ved højre skulder. Han er både ham, der ’prikker’ den siddende formand, og ham, der lancerer den nye formand. Samtidig bærer han så også et væsentligt ansvar for den utrolig dårlige timing, de har fulgt, siger Søs Marie Serup.

’Jeg samler folk’

Brian Mikkelsen bryder sig tydeligvis ikke om at blive kaldt hverken ’kongemager’ eller ’mørkets fyrste’.

- Jeg har hele tiden haft som formål at samle folk. Jeg er i politik for at udøve indflydelse og for at gøre Det konservative Folkeparti større og stærkere. Og så kan jeg træffe beslutninger og eksekvere dem. Jeg er benhård, siger Brian Mikkelsen med et afparerende smil.

Hvad er det for signaler, du har set, når tiden har været inde til en ny formand?

- Det kommenterer jeg aldrig overfor nogen.

Når du ser på de formandsskift, du har været med til, hvilket har så gjort mest ondt?

- Det var meget dramatisk, da Hans (Engell, red.) måtte stoppe. Jeg fik et chok. Han var den store borgerlige leder, og jeg troede, at han kunne blive statsminister.

Er det ikke attraktivt for dig selv at være formand?

- Jeg synes, Søren er den bedste formand. Jeg er den bedste gruppeformand, synes jeg.

Du bliver kritiseret for at have dårlig timing?

- Politik er irrationelt. Hvis man skulle lave det ideelle formandsskift, skulle man gøre det lige efter et valg. Så har den nye formand mulighed for at bygge op. Men politik kan ikke planlægges på den måde.

Hvordan har du det med din rolle?

- Jeg elsker politik og skrev mit første læserbrev i BT som 12-årig. Siden har jeg haft den politiske bacille i blodet og altid interesseret mig for at løse ting. Da jeg begyndte som minister, havde jeg ikke altid let ved at sove. Fordi jeg havde svært ved at sige, at jeg ikke kunne løse alt. Med tiden bliver man galvaniseret og får et panser omkring sig. Det handler om at gribe de muligheder, der er.

Anders Agner Pedersen, der er en af forfatterne bag den nye bog ’Det konservative kollaps’, har også noteret sig, at Brian Mikkelsen har flyttet sig politisk gennem sine 20 år i Folketinget.

Gud, konge og fædreland

- Da han kom i Folketinget i 1994, var han socialkonservativ. I dag findes der nok ikke nogen i partiet, der er mere ’gud-konge-fædreland’ end ham. Han virker ikke umiddelbart som en kynisk politiker, der holder magten i sin jernnæve og farer frem med rundsave på albuerne. Han er den joviale, hyggelige type. Men det er lykkedes ham at få sig placeret de rigtige steder, siger Anders Agner Pedersen.