Hans dybe stemme og endnu dybere tekster har fortryllet millioner af fans verden rundt. Søndag runder musikeren Leonard Cohen et hjørne af de større, når han fylder 80 år.

Det er en fødselsdag, den aldrende kunstner har tænkt sig at fejre med udgivelsen af et nyt studiealbum. Og en åbenbart længe ventet cigaret.

- Er der nogen, der ved, hvor man kan købe tyrkiske eller græske cigaretter? Jeg ser virkelig frem til den der første cigaret. Jeg har tænkt på det i 30 år. Det er en af de få konsistente tankerækker, jeg har kunnet finde, sagde Leonard Cohen med et glimt i øjet på en pressekonference i den forgangne uge.

Trods den hårdnakkede og påståede smøgtrang har Leonard Cohen formået at sætte et stort fodaftryk i den moderne musikhistorie. Han stammer fra den canadiske by Montreal, hvor han kom til verden i 1934. Han har to universitetsgrader i litteratur fra to forskellige universiteter (McGill og Columbia). I begyndelsen forsøgte han sig som digter og forfatter og har også flere udgivelser bag sig. Senere var det dog musikken, der fik glæde af ham.

Litteraturen viste sig som en mager levevej, og da Leonard Cohan havde rundet de 30 år, begyndte han at indspille musik. I snart 50 år har canadieren, der er efterkommer af immigranter fra Litauen og Polen, henrykt et svulmende publikum Jorden rundt.

Højdepunktet

Han udgav sit første album i 1967 og nåede et foreløbigt karrieremæssigt højdepunkt med udgivelserne ‘I’m your man’ (1988) og ‘The Future’ (1992), hvor blandt andet titelnummeret ‘I’m your man’ samt ‘First we take Manhattan’ siden er blevet udødelige evergreens.

Nogenlunde samtidig kæmpede han med et stigende alkoholforbrug. Måske derfor gik han pludselig - og frivilligt - i kloster i 1993. Her levede han som buddhistmunk, indtil han igen i 2001 dukkede op på den musikalske radar med albummet ’Ten New Songs’.

Svigtet af sin nærmeste

Et af de sorteste kapitler i Leonard Cohens langvarige karriere begyndte i 2005. Her opdagede datteren Lorca, at faderens langvarige nære ven og betroede rådgiver havde franarret ham en formue. Igennem en årrække havde den kvindelige manager Kelley Lynch systematisk malket sangerens forskellige konti for op mod 65 millioner dollar. Leonard Cohen var økonomisk på hælene og måtte belåne sit hus for at få råd til at føre sag sin sag. Det amerikanske retssystem gav dog sangeren medhold, og Kelley Lynch blev dømt til at betale pengene tilbage.

- Det giver mig ingen glæde at se min gamle ven lænket i en retssal, fordi hendes betragtelige evner har tjent det mørkes sag, sagde Leonard Cohen med vanlig sans for poesi blandt andet i den amerikanske retssal.

Halleluja

Leonard Cohen er manden bag mega-monster-hittet ’Halleluja’, der har gået sin sejrsgang over alt, lige fra kærlighedssyge ungdomsværelser til soundtracks på det store lærred. Nummeret er, så vidt vides, et af de mest fortolkede numre i verden, hvor i omegnen af 200 musikere verden rundt har prøvet kræfter med nummeret. I Danmark har blandt andre Steffen Brandt og Tina Dickow givet deres version, en duet, af det stemningsfulde stykke musik. Leonard Cohen har tidligere fortalt, at han skrev 80 versioner af sangen, før han endelig var tilfreds. Før sin død indspillede Jeff Buckley den vel nok mest kendte version af nummeret. En version, der var med til at udødeliggøre det oprindelige nummer, der stammer fra Cohens plade ’Various Positions’ i 1984.

Danmark flittigt besøgt

Gennem årene har Leonard Cohen været en flittig gæst i Danmark, senest i 2013, hvor han spillede i Aarhus, Odense, Aalborg og København. Han er far til Adam (1972) og Lorca (1974) og er bosat i Los Angeles, USA. Cohens album nummer 22, ‘Popular Problems’, udkommer i morgen.