Den alvorlige sag om overmedicinering af kræftpatienter på i et forsøgsprojekt på Odense Universitetshospitals (OUH) kunne formentlig have været undgået.

BT kan nu afsløre, at ledelsen på OUH kræftafdeling i februar 2011 indgik en kontrakt med medicinalfirmaet Sanofi Aventis om et forsøg med kemomedicin, selv om sygehusets egen farmaceut tre uger tidligere havde advaret om, at patienterne kunne blive overmedicineret.

Farmaceuten forsøgte i slutningen af januar 2011 forgæves at få Sanofi Aventis til at svare på spørgsmål om mængden i medicinglassene. Men medicinalgiganten svarede tilbage, at det var besluttet fra ’højeste sted’ ikke at svare på spørgsmålet. I stedet skulle farmaceuten bare læse den vedlagte medicinbeskrivelse.

På trods af farmaceutens skepsis indgik OUH den 18. februar 2011 alligevel en kontrakt med Sanofi Aventis om forsøget med medicinen med det resultat, at syv kræftpatienter blev overmedicineret.

Senere i 2012 og 2013 blev i alt 99 andre kræftpatienter i Odense, Vejle og Aarhus også overmedicineret med kemomedicinen, og i Aarhus kan tre endda være døde af den ekstreme mængde kemomedicin.

BT har fået aktindsigt i den i alt 14 sider lange kontrakt mellem OUH og Sanofi Aventis, som er underskrevet af både ledende overlæge på kræftafdelingen Peter Sørensen samt overlæge Steinbjørn Hansen den. 18. februar 2011.

I kontrakten står ikke en linje noteret om det mulige overskud i medicinglassene, som Sanofi Aventis tre uger forinden ikke ville svare på. Til gengæld står der tydeligt på side to i kontrakten, at OUH forpligtes til at udføre forsøget med medicinen udfra den medicinbeskrivelse, en såkaldt protokol, som Sanofi Aventis har udleveret.

Det vil sige, at de to overlæger skriver under på, at de skal følge en beskrivelse, som hospitalsapotekeren åbenlyst har erkendt overfor både overlægerne og medicinalfirmaet vil betyde, at patienterne vil få en unøjagtig mængde af den giftige celledræbende kemomedicin.

Sygehusdirektør beklager

Administrerende sygehusdirektør på OUH, Jane Kraglund, erkender, at der er sket endnu en fejl.

- I bagklogskabens ulideligt klare lys, skulle vi have sikret os, at der ikke var nogen usikkerhed om doseringen af medicinen, inden vi indgik en aftale om forsøget. Men vi vurderede på det tidspunkt, at usikkerheden var så lille, at vi fortsatte forsøget, siger Jane Kraglund.

Lokalformand for prostataforeningen på Fyn og Øerne Niels Einer-Jensen mener, at sagen bliver mere og mere belastende for sygehuset.

- Det er foruroligende, at de går i gang med at bruge den her kemomedicin, selv om de er klar over, at det er usikkert, om de giver patienterne den rigtige mængde. Vi taler altså om et meget stærkt giftstof, som gives til patienterne, siger han.

To undersøgelser i gang

Sundhedsminister Nick Hækkerup (S) besluttede tirsdag i sidste uge at starte en stor undersøgelse af hele sagen om overmedicinering. Deriblandt forsøget fra 2011, som først kom frem efter, at BT havde boret i sagen.

Sundhedsstyrelsen har ligeledes besluttet at starte deres egen undersøgelse af overmedicineringen i forbindelse med forskningsforsøget.

- OUH vil skulle bidrage med deres del til den redegørelse, vi beder om fra Sanofi Aventis. Sundhedsstyrelsen får således en samlet redegørelse omkring det kliniske forsøg, siger enhedschef i Sundhedsstyrelsen Anne-Marie Vangsted.

Jane Kraglund, hvordan kan vi være sikre på, I ikke begår samme fejl igen?

- Vi lærer alle sammen af den her sag. Jeg kan ikke gå så meget mere i dybden så længe, der er en undersøgelse i gang. Men jeg kan sige, at vores personale er utrolig berørte af den her sag. Vi har også gennemgået vores procedurer på apoteket i samarbejde med Sundhedsstyrelsen, og vi gør i øvrigt alt, hvad vi kan for at lære af sagen, siger sygehusdirektøren.