Mistillid, råb, fysisk chikane og påkørsel. Det er blot nogle af de ting, som handicappede kan komme ud for, når de helt lovligt parkerer deres bil på handicappladserne.

På bt.dk kunne man i går læse om 37-årige Kathrines oplevelser, når hun skal parkere. Hun har sklerose og har derfor et handicapparkeringskort. Men hendes handicap er ikke altid synligt. Det har medvirket til, at folk har været aggressive og råbt ad hende, når hun helt lovligt vil parkere på handicappladser. Men Kathrine er ikke den eneste, der oplever at blive overfuset.

44-årige Charlotte Andersson fra Sorø har også handicap-parkeringskort, og hun oplever i den grad chikane i forbindelse med handicapparkering. Det er specielt, når hun kører sin 7-årige søn i skole, at problemerne opstår. Og det er de andre forældre, der står for chikanen.

Kørte ind i min bil

»Jeg oplever det hver evig eneste dag. Forældre der råber og fnyser ad mig. En dag havde jeg en diskussion med en mand, som havde parkeret så tæt på min bil, at jeg havde svært ved at åbne døren. Da jeg senere kom tilbage til bilen, kunne jeg se, at der var kommet en bule i den ene bildør. En forælder fortalte mig, at hun havde set manden fra tidligere køre bevidst direkte ind i min bil,« siger Charlotte Andersson.

Hun har siden mødt manden, men han ignorerede hende, da hun konfronterede ham. Bulen i bildøren er der stadig. Charlotte Andersson har adskillige gange kontaktet sin søns skole for at komme problemet til livs. Men til trods for skolens mange forsøg er problemet ikke løst.

Charlotte Andersson har en medfødt knoglesygdom og gigt, og så var hun for nogle år siden involveret i en bilulykke. Der er gode dage, hvor Charlotte Andersson godt kan gå, og andre dage, hvor hun ingenting kan. Det skifter. Men hun mener ikke, at folk kan være i tvivl om, at hun er handicappet.

Blev væltet ud af sin kørestol

Med Charlotte Anderssons egne ord, så vralter hun som en and, når hun går. Men selvom hun vurderer, at folk godt kan se hendes handicap, oplever hun altså chikane hver dag.

Og det gælder ikke kun ved parkering. En enkelt gang var tålmodigheden hos en kunde i Bilka så lille, at det endte med, at Charlotte Andersson blev væltet ud af sin kørestol. På vej ud af storcentret mente kunden, at det tog for lang tid for Charlotte Andersson, og han tog fat i kørestolen med det resultat, at hun røg ud af kørestolen og slog sit hoved mod gulvet.

Folk omkring skyndte sig hen for at hjælpe hende og hev også fat i manden, der var skyld i episoden. Men han var ligeglad og ville ikke undskylde overfor Charlotte Andersson.

Man hakker nedad

»Hvordan er det, folk opfører sig? Det er en mig, mig, mig-mentalitet. Man hakker nedad på de svageste i samfundet. Jeg bliver bekymret, når min søn oplever voksne, der råber og opfører sig så uansvarligt. Hvad er det for et samfund, han vokser op i,« spørger Charlotte Andersson.

Hverken Kathrine med ’usynlig’ sklerose eller Charlotte Anderssons historier er sjældne ifølge formanden for Danske Handicaporganisationer (DH), Thorkild Olesen:

»Det er frygteligt og slet ikke rimeligt. Vi ser det desværre tit, og vi oplever en stigende tendens til, at danskerne er misundelige og ikke under handicappede den hjælp, de får.

Det er vores opgave at informere danskerne og gøre dem klogere på, hvad handicapparkering går ud på. De her sager gør, at jeg vil sørge for, at vi får fornyet information ud så hurtigt som muligt,« siger Thorkild Olesen.

Spørg pænt

Han mener ikke, at det er borgernes pligt at undersøge, om handicappede nu også er handicappede. Hvis man er i tvivl om, at nogen tiltusker sig en handicapparkeringsplads uden et handicapparkeringskort, skal man gribe det rigtigt an:

»Man skal ikke blive aggressiv. Man skal i stedet spørge på en pæn og ordentlig måde. Og så kan man kende ægte handicapparkeringskort på, at de sidder i forruden og er udstyret med både billede og et hologram,« siger Thorkild Olesen.

Der er endnu ingen tidshorisont for, hvornår det nye informationsmateriale fra Danske Handicaporganisationer er tilgængeligt for danskerne.