For fem år siden var der ikke mange danskere, der kendte til mejeriproduktet "skyr", som har oprindelse i det islandske køkken.

I dag er der mange, der har skiftet deres A-38 og cremefraiche ud med det magre mælkeprodukt, og skyr er på mange måder blevet et synonym med sundhed og proteiner.

For der er mange proteiner i skyr, hvilket har gjort produktet til en yndet spise hos folk, som vil tabe sig, eller hos folk, der gerne vil opbygge større muskelmasse. Men det med sundhed er et spørgsmål om definition, i hvert fald hvis du spiser skyrprodukterne med tilsat smag - og ikke mindst tilsat sukker.

- Skyr kan hurtigt blive forklædt med forskellige smagstilsætninger, lyder det fra Sara Elisabeth Eriksen, der er adjunkt ved Det Sundhedsfaglige og Teknologiske Institut på Professionshøjskolen Metropol.

- Selv om produktet stadig bærer det samme navn, så kan der være tilsat meget sukker, som får det til at afvige fra den skyr med naturel-smag, der i sin tid blev populær, forklarer hun til Ritzau Fokus.

Hvis du sammenligner de forskellige varianter af skyr i supermarkedets køledisk, står det hurtigt klart, at der er stor forskel på indholdet af sukker og kalorier, alt efter hvilken smag du foretrækker.

Flere af de sødeste typer skyr med frugtsmag indeholder over 80 kalorier per 100 gram, hvilket altså er næsten dobbelt så mange kalorier som i 100 gram sodavand. Dog er skyr naturligvis stadig meget mere næringsrig end sodavand.

- Der er stadig et lavt indhold af fedt og et højt indhold af protein, men der er flere kulhydrater i form af tilsat sukker, og derfor vil det også medføre et forøget kalorieindtag, siger Sara Elisabeth Eriksen.

I flere af varianterne har producenten skiftet sukker ud med et alternativt sødemiddel, eksempelvis aspartam, så her får du ikke det samme antal kalorier, men til gengæld er det ikke alle forbrugere, der har lyst til at indtage for mange "kunstige" sødemidler.

Men det er der råd for. Man kan nemlig selv variere sin skyr, så man ikke er afhængig af producentens valg af frugter og sødemidler.

- Hvis man som forbruger vælger den helt neutrale udgave af skyr, så kan man selv tilsætte rosiner, honning eller mysli, så man ved, præcist hvad man får, lyder rådet fra Sara Elisabeth Eriksen.

Tjek din skyr

- Kig bag på emballagen, hvis du vil se, hvor meget sukker og hvor mange kalorier og kulhydrater din skyr indeholder.

Der er stor forskel på de forskellige smagsvarianter, og ofte er pære/banansmagen tilsat mest sukker.

Oversigt over indhold per 100 gram:

- Arla Protein Skyr, smag af pære og banan: 85 kcal og 10 gram kulhydrater per 100 gram

- Thise Skyr, smag af pære og banan: 86 kcal og 11,4 gram kulhydrater per 100 gram

- Cola: 41 kcal og 10,2 gram kulhydrater per 100 gram

Kilder: gratiskalorietabel.dk

/ritzau/FOKUS