Dine gode ferieminder kan give en dårlig smag i munden. Elefantridning, tigerselfies og gåture med løver er forbundet med tortur af dyrene.

. En ridetur på elefantryg, et billede med en tigerunge eller et show med legesyge delfiner.

Dyreelskere betaler gladeligt for at få lov til at komme tæt på de eksotiske dyr på vinterferien rundt om i verden, men paradoksalt nok så er turisterne med til at støtte organiseret dyremishandling, mener Gitte Buchhave, der er direktør i dyrebeskyttelsesorganisationen World Animal Protection Danmark.

- Det er en misforstået fascination og kærlighed til dyrene, der gør, at man har lyst til at opleve de vilde dyr helt tæt på. Som regel er det forbundet med yderst problematiske og kritisable forhold for dyrene selv, siger hun.

Mange danskere har selv prøvet en tur på elefant- eller kamelryg, og lige så mange har set tyrefægtning eller gået tur med en tilsyneladende tam løve.

Fælles for de mange gode ferieminder er desværre, at der i mange tilfælde er tale om vilde dyr, der er født og opvokset under stærkt kritisable forhold, og som bliver mishandlet for at fungere som turistattraktioner.

Oxford University har sammen med World Animal Protection publiceret en omfattende rapport, der afslører, at op mod en halv million vilde dyr bliver udnyttet og misbrugt i turistindustrien verden over.

- Vilde dyr i fangenskab som underholdning er en praksis, der udelukkende eksisterer på grund af efterspørgslen fra turister. Så derfor er der en mulighed for at komme problemet til livs, hvis turisterne aktivt tager afstand, lyder det fra World Animal Protection Danmarks direktør Gitte Buchhave.

For tiden er fænomenet "tigerselfies" på vej frem i Thailand, hvor tigerunger tages fra deres mødre, hvorefter de bliver udsat for mishandling og udsultning og lever i små bure.

Turister betaler penge for at få lov til at tage billeder med dyrene, men rådet til de danske turister er at lade være med at støtte denne industri, siger Elisabeth Kiørboe, seniorrådgiver fra WWF Verdensnaturfonden.

- Det gælder om at bruge sin sunde fornuft, for man ved jo som regel godt, at dyrene ikke bliver behandlet, som vi er vant til hjemme i Danmark. Hvis man vil være en god turist, så skal man holde sig fra at ride på og røre ved alle mulige vilde dyr i fangenskab, siger hun.

Der findes stadig måder at opleve de eksotiske dyr, uden at du støtter dansende bjørne eller tigre, der får pisk og lever i små bure.

- Hvis man vil se vilde dyr, så nyd dem i deres naturlige miljø. Der findes masser af muligheder for at tage på safari og se elefanter og andre vilde dyr, siger WWF's seniorrådgiver Elisabeth Kiørboe.

Sådan undgår du at bidrage til dyremishandling:

- Lad være med at betale for en oplevelse, hvor vilde dyr i fangenskab optræder.

- Hold dig fra de såkaldte "tigerselfies" med tigre, der lever under kritisable forhold.

- Rid ikke på vilde dyr som eksempelvis elefanter i Thailand.

- Oplev kun vilde dyr i naturen på dyrenes egne præmisser. Tag eksempelvis på en fotosafari i et reservat, hvor dyrene får lov til at leve i naturen.

- Sig fra over for dit rejsebureau, dit hotel eller din turistguide, hvis du oplever dyremishandling på din ferie.

Kilder: World Animal Protection Danmark, Oxford University, WWF Verdensnaturfonden.

/ritzau/FOKUS