Har møl, mus, væggelus, hvepse eller bananfluer indtaget dit hjem? Så få skadedyrseksperternes råd til at komme af med dem.


København. Kribler og krabler det på loftet eller bag køkkenskabet, så kan der være små, ubudne gæster på matriklen.


Kryb som møl og bananfluer bliver som regel først opdaget, når de har formeret sig. 



Vrimler de allerede ind og ud af skuffer og skabe, får du her to skadedyrseksperters råd til at slippe af med sommerkrybene.



1) Bananfluer



Bananfluer flokkes især om overmodne frugter som appelsiner, ferskner og naturligvis bananer.

Derfor bør man skifte indholdet af frugtskålen ud, når skrællen er slatten, eller overfladen begynder at blive meget blød.



- Bananfluer kommer typisk på køkkenbordet ved ting, der har ligget for længe. Men de kan også komme, hvis man har en krukke med blomster i og fugtig jord, som er blevet overvandet, siger John Mogensen, der er indehaver af AJ Skadedyrskontrol.



Det er ikke kun i potteplanterne, at bananfluerne har deres harem. Mange andre steder i hjemmet kan de finde fugtige steder at yngle, forklarer skadedyrsspecialisten.



På rør, afløb, vandlåse og bag køleskabet kan der ophobe sig snask og slam, som bananfluerne lægger æg i. Heldigvis kan det nemt forebygges og fjernes med vand og sæbe.



- Når de først er indenfor, kan det være utroligt svært at komme af med dem. Sørg for, at der er rent, så er man nået rigtigt langt, siger John Mogensen og fortsætter:

- Til håndvasken kan man købe en piberenser og rense med et rengøringsmiddel, der affedter.

2) Melmøl


En pakke havregryn kan pludselig se levende ud, hvis møllarver har indtaget køkkenet.

Hvidt spind kan afsløre møllenes indmarch, allerede inden man spotter det flaksende insekt. 



Melmøl mæsker sig gerne i tørvarer som gryn, mysli, nødder, mel og korn, så put maden i tætsluttende beholdere, så dine lækkerier er pansret mod sultne insekter, råder Claus Pejtersen, der er område- og serviceansvarlig hos Chrisal Skadedyrsservice.



- Selv om du tømmer køkkenet og gør rent, kan der gemme sig pupper og æg i små revner, siger han, mens John Mogensen tilføjer:



- Melmøl er gode til at overvintre og gemme sig i sprækker, så det er en god idé at give køkkenet en eller to sprøjtebehandlinger med et insektmiddel.



3) Markmus


Høsten falder som regel i august, og det får mange markmus til at lede efter nye steder at være over efteråret og vinteren.



Selv hvis et hus er helt isoleret ved jorden, kan musene stadig snige sig ind, siger John Mogensen.



- Det er vigtigt, at man ikke har noget, der vokser op langs huset. Mus er gode til at klatre, så når først de kommer op via et træ, der står op ad huset, kan de trænge gennem tagkonstruktionen til loftet.



4) Hvepse


Summer det i ens skur, og flyver der hvepse omkring, kan det være et tegn på et hvepsebo.

Opdager man det tidligt, kan man med stor forsigtighed og iført beskyttende tøj selv fjerne det eksempelvis med en skovl.

Men:

- Hvis boet er større end en golfbold, og der er mange hvepse omkring, udsætter man sig selv for fare, advarer Claus Pejtersen.



5) Lopper

Sommeren står tit på udendørsaktiviteter, og det gælder alle familiens medlemmer. Det kan betyde, at kattelopper, som særligt hører sommeren til, sætter sig i hundens eller kattens pels og ender i sofaen.



- Så snart en kat eller en hund begynder at klø sig meget, skal man give dem en loppekur, siger John Mogensen.



6) Væggelus


Klør det efter en tur til Kreta, kan man have slæbt væggelus med hjem. Det kræver en større behandling af hjemmet, så derfor bør man komme væggelusene i forkøbet ved at have nogle simple vaner under ferien.

- Man bør ikke smide sit tøj på gulvet, siger John Mogensen.



Er man nervøs for, om væggelusene er kommet med hjem til Danmark, kan man putte sit tøj i fryseren, inden man vasker det.

/ritzau/FOKUS