Knap hver anden ved ikke, hvordan man kontrollerer, om man betaler for meget for sit internet.

. For de fleste skal det bare fungere og helst være hurtigt nok til at streame favoritserien på Netflix, spille musik fra Spotify og måske spille et spil online.

Men internethastigheden er ikke altid lige så hurtig, som man tror.

Faktisk har hver femte en lavere internethastighed, end de blev lovet, da de købte abonnementet. Det viser en rundspørge, som Wilke har lavet for Ritzau Fokus.

- Mange får en lavere hastighed, men det er kun markant mindre, end det de betaler for. Og det er lovligt, siger telespecialist Michael Jensen fra Netplan.

Han mener, at man skal have en internetforbindelse, der er over 25 procent langsommere, før man kan klage til sit teleselskab.

For det er lovligt at markedsføre en bredbåndsforbindelse med op til 50 megabit, selv om nogle af brugerne kun kan få 45 megabit.

Vil du gerne have det mest stabile internet som muligt, så skal du vælge faste forbindelser, fortæller Michael Jensen. Det er blandt andet fibernet, kabel-tv-net og ADSL-forbindelser, som tilslutter sig husstanden via et kabel.

Et alternativ er det mobile bredbånd, som via en router omdanner et mobilsignal til WiFi, der kan bruges på telefonen eller på computeren.

- Der er meget stor forskel på hastigheden i det mobile bredbånd og det faste bredbånd. Det mobile bredbånd er et delt medie, så man skal deles om hastigheden med mange andre, siger Michael Jensen.

Han fortæller, at man ved det mobile bredbånd kan risikere at få mellem 17 og 84 megabit, alt efter hvor mange andre brugere der er på nettet på det specifikke tidspunkt.

Skal du have opdateret eller skiftet dit internet ud, så skal du kigge på dine behov. Har du en stor familie med mange teenagebørn, så er behovene anderledes, end hvis du bor alene.

Arbejder du hjemmefra, skal du dog have en ting i baghovedet, siger Michael Jensen.

- Vi har tendens til kun at fokusere på downloadhastigheder, men mange har brug for en stor uploadhastighed, især hvis man skal sende store filer ud af hjemmet i forbindelse med arbejde eller skoleopgaver.

Her foreslår Michael Jensen enten fibernet eller kabel-tv, hvor uploadhastigheden kan komme helt op på 40 megabit uden problemer. Kobberforbindelser derimod har problemer med uploadhastigheder.

Fakta: Her er reglerne for bredbånd

- Udbyderen må markedsføre bredbånd med "op til"-hastigheder, men skal kunne garantere, at 80 procent af kunderne kan nå den hastighed.

- Udbyderen skal oplyse om minimumshastigheden, og den skal være lige så let at få øje på som "op til"-hastigheden.

- Udbyderen skal oplyse, hvor meget hastigheden på bredbåndet nedsættes, hvis det bliver leveret på samme linje som tv og telefoni.

- Du kan teste hastigheden på dit internet her: https://tjekditnet.dk/ og her: http://www.speedtest.net/ Husk at teste via kabel og ikke WiFi-signal, hvis du vil have det mest præcise tal.

Kilder: Forbrugerombudsmanden, telespecialist Michael Jensen

Det spurgte vi om:

Ved du, hvordan du tester om dit internet lever op til den hastighed, du betaler for?

- Ja: 56,7 procent

- Nej: 43,3 procent

Er dit internet så hurtigt, som du blev lovet, da du tegnede dit abonnement?

- Ja: 41,4 procent

- Nej: 20,6 procent

- Ved ikke: 38 procent

Den repræsentative rundspørge er gennemført af analyseinstituttet Wilke for Ritzau Fokus.

/ritzau/FOKUS