Er du i gang med et vægttab, så betyder en lille ændring på vægten meget. Men nogle gange kan andre faktorer komme til at skygge for dit vægttab. Derfor er det vigtigt, at du vejer dig under de rigtige forudsætninger.

Væskeudsving, menstruationscyklus og svedeture er bare nogle af de ting, der kan skævvride tallet på vægten.

- Der skal ikke så meget til. 100 gram hist og pist, så har du hurtigt et halvt kilo eller mere, og så er dit vægttab forsvundet - eller også ser det ud som om, at det er blevet endnu større, siger Henrik Duer, der er træningsfysiolog og cand.scient.idræt.

1) Væskeudsving

Det er helt normalt, at der er udsving på kroppens væskebalance. Det er bare vigtigt at huske, at det også kan aflæses på vægten.

- En halvliters flaske vand fordelt ud på kroppen er jo et halvt kilo, som Henrik Duer bemærker.

Det er også vigtigt, om du har mad i mave-tarm-systemet, når du vejer dig.

- Har du været på toilettet eller ej? Alting vejer. Og der skal ikke ret meget til, før et vægttab på et halvt kilo forsvinder, siger Henrik Duer.

2) Du vejer dig på daglig basis

Hvis du vejer dig på daglig basis, vil det se ud som om, din vægt bevæger sig en hel del. Henrik Duer anbefaler, at der går en uge imellem, at du vejer dig.

- Men man skal være opmærksom på, at der også her vil være væskeudsving. Så selv om man vejer sig en gang om ugen, så har man først et retvisende billede efter omkring tre til fire uger. Så har man gennemsnittet over fire uger og kan se, hvor hurtigt man taber sig.

3) Tidspunktet varierer

For at kunne stole på vægten, er det vigtigt, at man vejer sig med standardbetingelser hver gang, siger Bente Kiens, professor i molekylær fysiologi på Københavns Universitet.

- Man skal veje sig om morgenen i fastende tilstand, efter at man har været på toilettet og gerne uden tøj på. Det er den vægt, man skal følge. Den kan svinge med et til to kilo fra dag til dag hos nogen. Hos andre er vægten meget stabil uden udsving, forklarer hun.

Derudover er det vigtigt, at man vejer sig på den samme vægt hver gang, og at den står det samme sted på gulvet.

3) Vægten står alene

Det er ikke unormalt, at vægten nogen gange står stille. Men det er ikke ensbetydende med, at du ikke rykker dig. Derfor er det en god idé at supplere vejningen.

- Det mest optimale, man kan gøre, er at få lavet en ordentlig fedtprocent-måling med en såkaldt inbody-fedtprocent-måler. Så har man en idé om, om man taber fedt eller muskelmasse, siger Henrik Duer.

Det er dog vigtigt, at fedtprocent-målingen bliver foretaget af en, der er ordentligt uddannet, bemærker Henrik Duer. Målerne er nemlig også følsomme over for væskebalance.

Et simpelt målebånd kan også give en god indikation af, om der sker fremskridt. Så kan du lave omkredsmålinger omkring livet.

- Det er en let måde. For selv om der ikke sker så meget på vægten, kan det være at livvidden er blevet mindre, forklarer Henrik Duer.

5) Du har trænet

Hvis man har trænet igennem og forbrændt en masse kalorier, men man ikke har spist tilsvarende mere, end man plejer efterfølgende, så vil man kunne se en lille vægtreduktion dagen efter, forklarer Bente Kiens, professor i molekylær fysiologi.

Træningen betyder også, at du har tømt ud i dine kulhydratdepoter:

- De binder væske, og så er der ikke så meget væske i kroppen, som der plejer at være, siger Henrik Duer.

6) Du har svedt meget

Hvis du vejer dig lige efter træning, så har du også lige svedt, og så kan vægten vise et for lavt tal.

- Men når du så får genoprettet væskebalancen, så er der ikke noget vægttab, forklarer Henrik Duer.

7) Menstruationscyklus

- Man skal huske på, hvis man er kvinder, der menstruerer, at under menstruationen tager de fleste kvinder på i vægt, fortæller Bente Kiens, professor på Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet.

Hun tilføjer, at vægtøgningen forsvinder igen ved menstruationens ophør.

/ritzau/FOKUS